ONU condamnă, cu unanimitate de voturi, uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh

ONU condamnă, cu unanimitate de voturi, uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14/05/2022, 10:59

Consiliul de Securitate al ONU condamnă „cu fermitate” uciderea jurnalistei americane de origine palestiniană Shireen Abu Akleh și rănirea unui alt jurnalist în orașul Jenin din Cisiordania, se arată într-o declarație adoptată în unanimitate vineri.

Documentul, inițiat de Statele Unite, a fost adoptat cu unanimitate de voturi, eveniment foarte rar în Consiliul de Securitate.

Declarația solicită „o anchetă imediată, amănunţită, transparentă şi imparţială” în legătură cu uciderea jurnalistei și subliniază „necesitatea de a garanta tragerea la răspundere” a autorului sau autorilor săi, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse diplomatice, negocierile care au dus la aprobarea documentului au fost deosebit de dificile. În cadrul acestora, China a obținut de la SUA eliminarea paragrafelor care denunțau abuzurile comise împotriva jurnaliștilor și apărau libertatea şi protecţia lor în cursul acoperirii unor operaţiuni militare.

Astfel, documentul se limitează doar la a reaminti că „jurnaliștii ar trebui protejați ca civili” și nici nu face referire la violențele de vieri dintre polițiștii israelieni și protestatarii palestinieni, cu ocazia funeraliilor lui Shireen Abu Akleh.

Protest la New York după moartea jurnalistei. Sursa: Profimedia

Shireen Abu Akleh a fost ucisă miercuri

Shireen Abu Akleh, jurnalistă a postului de televiziune Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineață în timp ce relata în direct despre confruntările dintre armata israeliană și cea palestiniană din Jenin, în nordul Cisiordaniei. Shireen Abu Akleh (51 de ani) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune panarab, care acuză Israelul pentru moartea sa, scrie the Guardian. Însă, Israelul spune că jurnalista ar fi fost, de fapt, omorâtă de focuri de armă trase de palestinieni.

Ministerul Sănătăţii din Palestina a anunţat că, în timpul confruntărilor de la Jenin, bastion al facţiunilor înarmate palestiniene din nordul Cisiordaniei, jurnalista a suferit o rană gravă la cap şi a murit. De asemenea, un alt reporter, Ali Samodi, care lucrează pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost împușcat în timpul aceloraşi confruntări, dar a supraviețuit.