Parlamentul European urmează să evalueze compromisul obținut de Germania în urma discuțiilor cu Polonia și Ungaria privind bugetul european

Parlamentul European urmează să evalueze compromisul obținut de Germania în urma discuțiilor cu Polonia și Ungaria privind bugetul european
Parlamentul European urmează să evalueze compromisul obținut de Germania în urma discuțiilor cu Polonia și Ungaria privind bugetul european. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10/12/2020, 21:47

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat joi că instituția condusă de el va evalua compromisul obținut de Germania cu Polonia și Ungaria în ceea ce privește ridicarea veto-ului celor două țări în legătură cu bugetul UE și cu fondul de relansare economică.

Totodată, el a mai spus că Parlamentul European speră ca liderii europeni să reuşească la summitul lor aflat în desfăşurare să deblocheze bugetul multianual şi planul de relansare, potrivit Agerpres.

„Suntem convinşi că preşedinţia germană (a Consiliului Uniunii Europene, n. red.) a desfăşurat o muncă importantă şi sperăm să obţină un consens. Parlamentul European nu va accepta ca rezultatele deja obţinute să fie puse sub semnul întrebării”, a declarat Sassoli la o conferinţă de presă, el fiind prezent la summitul ce are loc la Bruxelles.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permite suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Ungaria și Polonia au blocat proiectul de buget

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.

Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care a informat că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Premierul care consideră că femeile sunt violate din cauza hainelor pe care le poartă: „Dacă...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS
De necrezut! Câți bani cere Angela Gheorghiu pentru un recital. Toți au rămas perplecși
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Lovitură pentru toți cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul făcut chiar de către OMS
Prințul Harry o lasă în urmă pe Meghan. Va retrăi unul dintre cele mai dramatice...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...