Parlamentul European urmează să evalueze compromisul obținut de Germania în urma discuțiilor cu Polonia și Ungaria privind bugetul european

Parlamentul European urmează să evalueze compromisul obținut de Germania în urma discuțiilor cu Polonia și Ungaria privind bugetul european
Parlamentul European urmează să evalueze compromisul obținut de Germania în urma discuțiilor cu Polonia și Ungaria privind bugetul european. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10/12/2020, 21:47

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat joi că instituția condusă de el va evalua compromisul obținut de Germania cu Polonia și Ungaria în ceea ce privește ridicarea veto-ului celor două țări în legătură cu bugetul UE și cu fondul de relansare economică.

Totodată, el a mai spus că Parlamentul European speră ca liderii europeni să reuşească la summitul lor aflat în desfăşurare să deblocheze bugetul multianual şi planul de relansare, potrivit Agerpres.

„Suntem convinşi că preşedinţia germană (a Consiliului Uniunii Europene, n. red.) a desfăşurat o muncă importantă şi sperăm să obţină un consens. Parlamentul European nu va accepta ca rezultatele deja obţinute să fie puse sub semnul întrebării”, a declarat Sassoli la o conferinţă de presă, el fiind prezent la summitul ce are loc la Bruxelles.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permite suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Ungaria și Polonia au blocat proiectul de buget

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.

Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care a informat că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului