POLONIA. Rezultat final: Andrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar merge în turul al doilea

Redactor:
Daniel Matei
POLONIA. Rezultat final: Andrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar merge în turul al doilea
POLONIA. Rezultat final: Andrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar merge în turul al doilea. Sursa foto: Shutterstock

Președintele în exercițiu al Poloniei, Andrzej Duda, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din această țară, care a avut loc în weekend, cu 43,5% din voturi, arată rezultatele finale oficiale prezentate marți.

Cu toate acestea, dat fiind faptul că nu a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, Duda va trebui să participe și la cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 12 iulie, informează agenția de presă DPA.

În turul al doilea, actualul președinte îl va înfrunta pe actualul primar al capitalei Varșovia, liberalul Rafal Trzaskowski, care a obținut 30,5% din voturi în primul tur.

Duda a obținut rezultate foarte bune în sud-estul țării, unde platforma sa conservatoare înregistrează succes în mod constant, dar și în orașele mici și în zonele rurale.

În schimb, Trzaskowski a câștigat majoritatea voturilor în orașele mari.

Alegerile, o miză importantă pentru partidul aflat la guvernare

Duda este susținut de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia. O victorie a acestuia în turul al doilea ar consolida puterea PiS până cel puțin în 2023, când vor avea loc alegeri parlamentare.

Dacă Duda nu va reuși să obțină un al doilea mandat, poziția partidului aflat la guvernare ar putea fi slăbită, în contextul în care PiS nu deține o majoritate în Parlament.

În urma celor doi, pe locul al treilea s-a clasat candidatul independent Szymon Holownia, cu 13,9% din voturi, iar pe locul al patrulea Krzysztof Bosak, candidatul formațiunii Konfederacja, cu 6,8%.

Candidatul Partidului Creștin-Democrat, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, s-a clasat pe locul al cincilea, cu 2,4%, în timp ce candidatul stângii, Robert Biedron, primul candidat homosexual la alegerile prezidențiale din Polonia, a obținut 2,2% din voturi.

Prezența la vot a ajuns la 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani.

Turul doi al prezidențialelor se va desfășura pe 12 iulie, iar experții citați de Euronews spun că va fi un tur extrem de disputat, candidatul opoziției având capacitatea de a duce o competiție strânsă cu Duda.

Inchide