Polonia și Slovenia REGRETĂ că au semnat ACTA. „Am comis un act de neglijență civică”. Ce spune Valerian Vreme

Polonia și Slovenia REGRETĂ că au semnat ACTA. Am comis un act de neglijență civică. Ce spune Valerian Vreme
Publicat: 05/07/2012, 19:12
Actualizat: 06/07/2012, 11:45

Premierul polonez Donald Tusk a decis sistarea ratificării ACTA (Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute), spunând că este nevoie ca acesta să fie „analizat profund”, înainte de a fi aprobat.

Tusk spune că, la consultările guvernamentale în care s-a decis ratificarea ACTA, au lipsit activiștii care se opun acestei inițiative. „Discuțiile au fost incomplete, această chestiune trebuie discutată la un nivel mai înalt”, a motivat premierul polonez. Mai mult, el a precizat că Polonia ar putea fi una dintre țările care nu ratifică tratatul. Polonia a semnat tratatul, însă acesta trebuie ratificat de Parlament și semnat de președinte, BronisÅ‚aw Komorowski.

Ambasadoarea Sloveniei în Japonia își cere scuze că a semnat tratatului

Nici oficialii sloveni nu par prea mândri de ideea adoptării ACTA. Ambasadoarea Sloveniei în Japonia, Helena Drnovsek Zorko, cea care a semnat tratatul la Tokyo, și-a cerut în mod public scuze națiunii.

Ea a precizat că nu a analizat textul legii înainte să semnez, și le-a cerut chiar slovenilor să iasă în stradă și să protesteze împotriva ACTA.

Reacția Helenei Drnovsek Zorko vine după ce a fost ținta a nenumărate mesaje furioase ale slovenilor. Aceștia i-au spus ambasadoarei că ACTA favorizează cenzura și permite autorităților să comită abuzuri la adresa utilizatorilor de internet.

După ce a citit mesajele și a aprofundat textul ACTA, Drnovsek Zorko a ajuns la concluzia că utilizatorii au dreptate. „Am comis un act de neglijență civică, pentru că nu am fost atentă. Mi-am îndeplinit datoria oficială, dar nu și cea civică. Vreau să le cer scuze copiilor, cunoștințelor și necunoscuților care și-au exprimat surprinderea și groaza pe internet”, a declarat ambasadoarea.

Deși Drnovsek Zorko a recunoscut că a greșit, Ministrul Comunicațiilor din România, Valerian Vreme, nu este de aceeași părere. El spune că nu a găsit „puncte nevralgice” în tratat și că acesta ar putea fi ratificat.

ACTA, care a fost semnat până în prezent de 31 de state, inclusiv România, își propune să protejeze drepturile de autor. Totuși, criticii spun că tratatul impune o monitorizare mult prea strictă a activității pe internet și, până la urmă, reprezintă o formă de cenzură.