Premieră istorică la Vatican: Papa Francisc instalează primul cardinal afro-american!

Premieră istorică la Vatican: Papa Francisc instalează primul cardinal afro-american!
Premieră istorică la Vatican: Papa Francisc instalează primul cardinal afro-american! / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 29/11/2020, 08:44
Actualizat: 29/11/2020, 08:51

Papa Francisc a instalat sâmbătă, 28 noiembrie, 13 noi cardinali, inclusiv primul afro-american care deține acest rang înalt, extinzând în continuare impactul pontifului asupra grupului care într-o bună zi își va alege succesorul.

Cardinalii au fost instalați într-o ceremonie, cunoscută sub numele de consistoriu, la care au participiat mult mai puțini oameni decât de obicei din cauza pandemiei COVID-19. În mod normal, participau mii de persoane, însă de data aceasta cardinalii au avut voie să invite doar câte 10 persoane în Bazilica Sf. Petru în cadrul ceremoniei în care papa le-a oferit inelul și pălăria tradițională roșie, cunoscută sub numele de biretă.

Nouă dintre cei 13 cardinali au sub 80 de ani și sunt eligibili conform legii Bisericii să intre într-un conclav secret pentru a-l alege următorul papa dintre ei după ce Papa Francisc moare sau demisionează, relatează Reuters.

Acesta a fost al șaptelea consistoriu al Papei Francisc de la alegerea sa, în 2013. Acesta a numit în ceremonie 57% din cei 128 de cardinali alegători, dintre care majoritatea împărtășesc viziunea sa despre o Biserică mai incluzivă și mai deschisă.

Papa Francisc instalează primul cardinal afro-american la Vatican

Până în prezent, acesta a numit 18 cardinali, majoritatea din țări îndepărtate care nu au avut niciodată unul, aproape toate aflate în curs de dezvoltare. În consistoriul de sâmbătă, Brunei și Rwanda au primit primii lor cardinali.

În timp ce Europa are în continuare cea mai mare pondere de alegători cardinali, cu 41%, este în scădere față de 52% în 2013, când Francisc a devenit primul papa latino-american.

Cu fiecare consistoriu, Papa Francisc a crescut șansele ca succesorul său să fie un alt „neeuropean”. Cei nouă alegători noi provin din Italia, Malta, Rwanda, Statele Unite, Filipine, Chile, Brunei și Mexic.

În omilia sa (n.r. cuvântare bisericeasc, predică), Papa Francisc le-a spus oamenilor să stea „cu ochii pe Dumnezeu”, să evite toate formele de corupție și să nu cedeze unui „spirit lumesc” care ar putea fi cauzat de prestigiul și puterea noului lor rang.

Wilton Gregory, arhiepiscopul de Washington, DC, în vârstă de 72 de ani, devine primul cardinal afro-american într-un moment în care Statele Unite examinează relațiile rasiale după o serie de ucideri de către polițiști a unor persoane de culoare care nu erau înarmate la acel moment.

Toți cei din bazilică, cu excepția Papei, purtau o mască. Fiecare nou cardinal și-a îndepărtat-o când au îngenuncheat în fața lui pentru a fi investit, cu excepția lui Wilton Gregory, care nu și-a dat-o jos.

Noii cardinali au efectuat ulterior o vizită de curtoazie fostului Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 93 de ani, care locuiește pe teritoriul Vaticanului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase