Premieră pentru monarhia spaniolă: fiica regelui compare în fața unui judecător

Premieră pentru monarhia spaniolă: fiica regelui compare în fața unui judecător
Publicat: 08/02/2014, 15:26
Actualizat: 08/02/2014, 15:59

Fiica regelui Spaniei, infanta Cristina, a ajuns sâmbătă la tribunalul din Palma de Mallorca, în insulele Baleare, pentru a se explica în fața unui judecător care a inculpat-o pentru fraudă fiscală, o situație judiciară fără precedent pentru o monarhie slăbită, relatează AFP.

După ce a coborât cu mașina rampa de acces ce duce la tribunal, infanta, zâmbitoare și purtând o vestă neagră și cămașă albă, a salutat scurt jurnaliștii, după care a intrat în clădire.

Așezată pe un fotoliu din catifea roșie, într-o sală de audieri dominată de portretul oficial al tatălui ei, Juan Carlos, Cristina, în vârstă de 48 de ani, a început la ora 09.00 GMT (11.00 ora României) să răspundă la întrebările judecătorului Jose Castro, care instrumentează acest dosar exploziv.

Magistratul o suspectează că a cooperat cu soțul ei, fostul campion olimpic de handbal Iñaki Urdangarin, pus sub acuzare la 29 decembrie 2011 și suspectat că a deturnat, cu un fost asociat, 6,1 milioane de euro bani publici.

Infanta a primit permisiunea excepțională ca, din motive de securitate, să meargă la tribunal cu mașina.

În apropierea clădirii înconjurate de poliție, câteva zeci de manifestanți se reuniseră cu pancarte ostile monarhiei sau cerând „dreptate”.

„Justiția nu este egală pentru toți”, a declarat Rafaela Garcia, o pensionară în vârstă de 70 de ani. „Sunt oameni care suferă mult, care câștigă 400 de euro. Ei au suficienți bani și ai spune că vor și mai mulți. Dacă ar avea conștiință, ar trebui să înțeleagă că sunt oameni care nici măcar nu le pot plăti cărțile copiilor”.

Detaliată într-o hotărâre de 227 de pagini, inculparea infantei a căzut ca o bombă: multă vreme ultraprotejată, dar în prezent asaltată de scandaluri, monarhia spaniolă descoperă că nu mai este de neatins.

La vârsta de 76 de ani, după 38 de ani de domnie, Juan Carlos pare un rege obosit, sprijinindu-se în cârje după mai multe operații la șold.

Dacă „dosarul Urdangarin” i-a adus în urmă cu doi ani o scădere catastrofală a popularității, scandalul din 2012, privind costisitoarea sa escapadă în Botswana, unde a fost la vânătoare de elefanți, a șocat Spania devastată de criză.

Scandalul a mers până în punctul în care, în prezent, s-a renunțat la tabuul unei posibile abdicări a regelui în favoarea prințului Felipe, care încarnează, la vârsta de 46 de ani, speranța monarhiei.

Îngropată în scandal, Casa Regală speră acum să termine cât mai repede cu ceea ce șeful său, Rafael Spottorno, a calificat public drept un „martiriu”.

Flancat de procurorul antircorupție Pedro Horrach și de avocații ambelor părți, judecătorul Castro ar urma să îi impună infantei un interogatoriu detaliat.

În primăvara lui 2013, o primă punere sub acuzare pentru trafic de influență, a fost anulată la cererea Parchetului.

Judecătorul s-a orientat atunci către suspiciunile de fraudă fiscală și spălare de bani prin intermediul companiei Aizoon, deținută în proporție de 50 la sută de infantă împreună cu soțul eu și ale cărei conturi ar fi fost alimentate cu aproximativ un milion de euro bani publici deturnați de acesta din urmă.

Contabilitatea Aizoon a făcut să apară, începând din 2004, cheltuieli în valoare de 436.703,87 de euro consacrate renovării vilei familiale din Barcelona sau alte cheltuieli private în valoare de 262.120,87 de euro.

Jose Castro a examinat cu atenție aceste cheltuieli într-o hotărâre stufoasă, plină de referințe la facturi suspecte, și punctată cu accente de ironie. Ca acest „curs de salsa și merengue oferit la domiciliul familial” a cărui legătură cu activitățile Aizoon „pare dificil de demonstrat”.

„Delictele împotriva fiscului care îi sunt reproșate lui Iñaki Urdangarin ar fi putut fi comise cu greu dacă, cel puțin, nu ar fi fost cunoscute și aprobate de soția sa”, conchide judecătorul.

În opinia Parchetului, dimpotrivă, „este imposibil ca frauda să atingă pragul de 120.000 de euro anual” necesar pentru a constitui un delict în Spania.

După această audiere, judecătorul Castro ar urma să închidă rapid dosarul deschis în 2010: el va putea să decidă apoi dacă „afacerea Noos”, de la numele fundației non-profit prezidată între 2004 și 2006 de Iñaki Urdangarin, va conduce sau nu la un proces.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU