Premierul Poloniei: Oligarhia europeană pedepsește statele mai slabe. Nu aceasta este Uniunea în care am intrat

Premierul Poloniei: Oligarhia europeană pedepsește statele mai slabe. Nu aceasta este Uniunea în care am intrat
Premierul Poloniei: Oligarhia europeană pedepsește statele mai slabe. Nu aceasta este Uniunea în care am intrat. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/11/2020, 11:20

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat miercuri că țara sa va bloca și la votul final bugetul multianual al Uniunii Europene, așa cum a făcut luni, alături de Ungaria, la votul preliminar.

Nemulțumirea celor două țări vine în contextul în care autoritățile de la Bruxelles au decis să condiționeze accesul la fondurile europene de respectarea principiilor statului de drept.

Morawiecki a descris, în mesajul prezentat miercuri în fața Parlamentului, o așa-numită „oligarhie europeană care pedepsește statele cele mai slabe”, informează site-ul agenției Agerpres.

„O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte statele membre cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat. Am spus «da» Uniunii Europene, dar «nu» pedepsirii noastre ca pe nişte copii”, a spus şeful Guvernului polonez.

Premierul polonez a mai avertizat și că dorința autorităților de la Bruxelles de a impune condiții de ordin politic pentru accesarea fondurilor europene ar putea duce la „dezintegrarea Uniunii Europene”.

„Astăzi, acest instrument poate fi îndreptat împotriva noastră, împotriva Ungariei, probabil împotriva Sloveniei, probabil împotriva vreunei alte ţări din Europa Centrală. Dar în câţiva ani, în doi ani sau trei ani, ar putea fi îndreptat împotriva altcuiva. Este un moment de cotitură în istoria UE. Luarea unor decizii bazate pe dispoziţii arbitrare pentru a reglementa poate conduce în final la prăbuşirea ei. Dacă partenerii noştri nu înţeleg că nu suntem de acord cu un tratament inegal pentru statele membre, cu un băţ care să fie mereu folosit împotriva noastră, doar pentru că nu-i place cuiva guvernul nostru, atunci vom folosi acest veto în final”, a mai spus Morawiecki.

Ungaria și Polonia au blocat proiectul de buget

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat săptămâna trecută că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.

„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a spus Orban.

Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care a informat că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna