Presa internațională, despre plagiatul lui Victor Ponta: „În România, copy și paste sunt tentațiile care au înlocuit sexul și banii”

Redactor:
Alina Matis
Redactor:
Raluca Ion
"Sexul și banii erau tentațiile care îi aruncau pe politicieni în diferite scandaluri: acum, se pare că aceste tentații sunt comenzile de copy și paste de pe calculatoarele lor. Primul-minstru al României se luptă să își salveze cariera, după ce a fost acuzat de plagiat", au scris jurnaliștii australieni.

Jurnalul științific Nature și publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung au dat, în 18 iunie, startul scandalului de plagiat în care este implicat primul-ministru al României, Victor Ponta.

În scurt timp, subiectul a fost preluat de agențiile de presă internaționale, precum și de cele mai prestigioase ziare din lume, precum New York Times și Washington Post. Calea către o mediatizare la nivel mondial a presupusului plagiat din teza de doctorat a premierului României  – cu toate etapele acestui scandal – a fost foarte scurtă, subiectul ajungând până și pe site-uri de știri din Hawaii, Las Vegas ori Afganistan, ba chiar și pe un portal dedicat plagiatului.

New York Times, 20 iunie

Huffington Post-19 iunie

Washington Post – 29 iunie

În ceea ce privește conținutul acestor articole, informațiile sunt redate fără prea multe comentarii, fiind descris scandalul, indiferent că este vorba despre acuzațiile inițiale, despre reacția primului-ministru ori, mai nou, despre decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Sfidând un ordin de desființare, o comisie academică a decis că primul-ministru român Victor Ponta a plagiat fragmente semnificative din lucrarea sa de doctorat și a recomandat retragerea titlului de doctor. Hotărârea este încă un element de tensiune în politica acestei țări est-euroepne, în care președintele și primul-ministru se bat pentru putere”, este începutul unei știri din 29 iunie, semnate de Associated Press și publicate în Washington Post.

  BBC – 19 iunie

Le Monde – 19 iunie

Cotidianul francez Le Monde a titrat într-o manieră ușor ironică un articol din 19 iunie despre acuzațiile din Nature: „Dacă plagiați, nu fiți prim-minstru în România”.

Un articol Associated Press, apărut în Las Vegas Sun, începe cu scandalurile de plagiat în care au fost implicați miniștrii desemnați ai Educației, Corina Dumitrescu și Ioan Mang: „Primul lui ministru al Educației a demisionat pentru că ar plagiat o carte despre aderarea României la Uniunea Europeană (este vorba despre Corina Dumitrescu, propusă la acest Minister, dar retrasă de Victor Ponta după problemele semnalate de presă, n.red.). Al doilea a demisionat curând, acuzat la rândul său că a copiat în lucrări academice (Ioan Mang, n.red.). Acum, primul-ministru român Victor Ponta este acuzat că a plagiat în jumătate din teza lui de doctorat”.

Afghanistan News – 20 iunie

 

The Guardian – 19 iunie

 

  Gulf Times – 20 iunie

Las Vegas Sun – 18 iunie

The Australian comenta, într-un articol din 21 iunie, cu referire la scandalul din România, că „tentația copy-paste” a devenit mai mare decât a sexului ori a banilor: „Sexul și banii erau tentațiile care îi aruncau pe politicieni în diferite scandaluri: acum, se pare că aceste tentații sunt comenzile de copy și paste de pe calculatoarele lor. Primul-minstru al României se luptă să își salveze cariera, după ce a fost acuzat de plagiat”, au scris jurnaliștii australieni.

Un site dedicat plagiatului, Plagiarism Today, a privit acuzațiile de plagiat la adresa șefului Executivului din România într-un context macro, amintind și de scandalul Mang. Plagiarism Today nota: „Aceste scandaluri ridică semne serioase de întrebare cu referire la lipsa de onestitate din mediul academic al acestei țări, fie că este vorba despre un atac motivat politic la adresa primului-ministru, fie că sunt un indicator al sitemului educațional din această țară de după căderea comunismului, în 1989”.

Hawaii News Now – 29 iunie

The Australian – 21 iunie

Plagiarism Today – 20 iunie

 

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide