Președintele Siriei neagă utilizarea armelor chimice. „Utilizarea lor ar însemna moartea a zeci de mii de persoane. Cine ar putea ascunde așa ceva?”

Președintele Siriei neagă utilizarea armelor chimice. Utilizarea lor ar însemna moartea a zeci de mii de persoane. Cine ar putea ascunde așa ceva?
Publicat: 19/05/2013, 10:59
Actualizat: 25/06/2013, 16:06

Președintele sirian Bashar al-Assad a negat că forțele sale ar fi utilizat arme chimice împotriva rebeliunii și a exclus demisia, intr-un interviu acordat pentru presa argentiniană și publicat sâmbătă, relatează AFP.

Într-un interviu pe larg pentru agenția de presă oficială argentiniană Telam și pentru cunoscutul cotidian Clarin, președintele Assad a apreciat că informațiile transmise de surse occidentale privind posibile atacuri cu arme chimice ale forțelor guvernamentale servesc pregătirii opiniei publice pentru o intervenție militară împotriva Siriei.

„Acuzațiile împotriva Siriei privind utilizarea armelor chimice sau (declarațiile) privind demisia mea se schimbă în fiecare zi. Este posibil să fie vorba despre o pregătire pentru un război împotriva țării noastre”, a declarat Assad într-un interviu realizat la Damasc la o dată neprecizată.

Cele două surse au precizat că înregistrările originale ale jurnaliștilor au fost confiscate.

„S-a spus că am folosit arme chimice împotriva zonelor rezidențiale. Dacă aceste arme au fost utilizate împotriva unui oraș sau cartier cu un bilanț de 10 sau 20 de victime. este așa ceva credibil?”, a întrebat președintele sirian, înainte de a nega.

„Utilizarea lor ar însemna moartea a mii sau zeci de mii de persoane în câteva minute. Cine ar putea ascunde așa ceva?”, a insistat Assad.

Miercuri, un înalt responsabil american a asigurat că armele chimice ar fi fost utilizate „în cantități reduse” de două ori în conflictul sirian, la câteva zile după ce secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Statele Unite consideră că dețin o „dovadă solidă” a utilizării armelor chimice de către regimul sirian.

Joi, secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-moon a solicitat Damascului să permită experților ONU să își desfășoare ancheta în Siria pentru a verifica acuzațiile privind utilizarea acestor arme în războiul puterii împotriva rebelilor.

Damascul a respins mereu acuzațiile, declarându-se pregătit să primească comisia de anchetă a ONU. Este totuși prima dată când președintele Assad vorbește despre această problemă.

De asemenea, președintele sirian a declarat că nu se gândește la demisie. Întrebat despre declarațiile lui John Kerry, care i-a solicitat să demisioneze, Assad a esclus această posibilitate.

„Să demisionez, nu o voi face”, a declarat el.

„Nu știu dacă Kerry sau un altul a primit din partea poporului sirian puterea de a vorbi în numele său despre cine trebuie să plece și cine trebuie să rămână. Poporul sirian va determina aceasta la alegerile prezidențiale din 2014”, a declarat Assad.

Președintele sirian a declarat că „apreciază” acordul dintre Rusia și Statele Unite cu privire la Siria, însă se îndoiește de posibilele sale rezultate.

Rușii și americanii au fost de acord la începutul lunii mai să îndemne regimul sirian și rebelii să ajungă la o soluție politică a conflictului și să încurajeze organizarea „cât mai rapidă” a unei conferințe internaționale cu privire la Siria.

„Apreciem apropierea americano-rusă și sperăm că aceasta va duce la o conferință internațională pentru a ajuta Siria să depășească această criză”, a declarat el conform Clarin.

Acesta a adăugat totuși că „numeroase state occidentale nu vor o soluție în Siria. Și nu credem că aceste forțe care susțin teroriștii ar dori o soluție la criză”.

Assad a pus la îndoială pe de altă parte bilanțul de zeci de mii de morți avansat de organizațiile de apărare a Drepturilor Omului, interogându-se asupra „credibilității acestor surse”. Conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului, 94.000 de persoane au murit în cei doi ani de conflict.

Acesta a afirmat că nu poate furniza bilanțul însă a recunoscut apoi că „mii de sirieni au murit”.

„Nu putem uita că mulți dintre morții despre care se vorbește au fost străini veniți să omoare poporul sirian”, a declarat președintele Assad care a acuzat „terorismul local și cel venit din exterior”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...