Președinția: Informația privind cele două românce moarte la Hula este falsă

Președinția: Informația privind cele două românce moarte la Hula este falsă
Publicat: 02/06/2012, 18:20
Actualizat: 03/06/2012, 16:03

Informația lansată de comunitatea siriană din Timișoara potrivit căreia două românce ar fi murit în timpul atacurilor care au avut loc în Hula pe data de 25 mai este falsă, cele două femei fiind în viață, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu.

„Sunt în măsură să afirm că informația lansată de comunitatea siriană din Timișoara potrivit căreia două românce ar fi murit în timpul atacurilor care au avut loc în Hula pe 25 mai a.c. este falsă, iar cele două femei se află în viață”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu.

De asemenea, el a arătat că Administrația Prezidențială face apel la organizațiile siriene din România „să nu lanseze informații false cu scopul de a-și exprima convingeri politice”.

Totodată, Bogdan Oprea a menționat că „Ambasada României din Republica Arabă Siriană este în măsură să acorde asistență celor aproximativ 14.000 de cetățeni români aflați pe teritoriul Siriei”.

Președintele comunității siriene din Timișoara, Ziad Mashalmeh, a declarat, vineri, pentru Mediafax că două tinere din municipiu, care erau plecate de mai mult timp în Siria, la tatăl lor, au fost ucise în masacrul din Hula.

Potrivit dr. Ziad Mashalmeh, cele două tinere, în vârstă de 18 și 23 de ani, erau surori din Timișoara și se aflau la Hula, în Siria, unde se mutaseră de mai multă vreme la tatăl lor.

„Săptămâna viitoare, va fi zi de doliu la Timișoara în memoria celor două fete și a celorlalte victime ale masacrului. Cele două tinere, Ahma și Misrin, aveau 18 și 23 de ani, iar tatăl lor, Abdul al Hakim, a studiat Medicina în Timișoara. Acesta s-a căsătorit cu o timișoreancă pe nume Georgeta, mama fetelor, dar s-a întors în Siria. Fetele au plecat și ele de mai multă vreme în Siria, la tatăl lor. Nu știm unde locuiește acum mama fetelor ucise la Hula. Facem apel pe această cale să ne caute ca să o ajutăm în aceste momente grele”, a declarat pentru Mediafax dr. Ziad Mashalmeh.

Ulterior, vineri, MAE preciza, la solicitarea Mediafax, că informația legată de tinerele românce ucise în Siria nu a putut fi confirmată până la acel moment, autoritățile siriene arătând că întâmpină dificultăți mari din cauza accesului anevoios în localitatea Hula.

„Ambasada României la Damasc a contactat Ministerul Afacerilor Externe și al Repatriaților, care desfășoară verificări în vederea clarificării acestei informații. Până în prezent nu a putut fi confirmată, autoritățile siriene arătând că întâmpină dificultăți mari din cauza accesului anevoios în localitatea Hula. De asemenea, un oficial al MAE sirian a exprimat determinarea de a clarifica cât mai repede situația la care se face referire. Ambasada României în Siria monitorizează atent situația și se află în contact strâns cu autoritățile siriene”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al MAE român, Ovidiu Dranga.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, declara că a propus Guvernului și Președinției expulzarea ambasadorului Siriei la București, dar și rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest față de masacrul comis săptămâna trecută în orașul sirian Hula.

Premierul Victor Ponta declara că propunerea Ministerului de Externe privind expulzarea ambasadorului Siriei la București și rechemarea ambasadorului român de la Damasc este corectă, dar autoritățile române trebuie să păstreze personal consular suficient care să-i ajute pe românii aflați în Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”