UPDATE | Igor Dodon, fostul președinte moldovean pro-rus, a fost reținut după ce procurorii anticorupție și ofițerii SIS au descins la el acasă. El este bănuit inclusiv de trădare de Patrie

UPDATE | Igor Dodon, fostul președinte moldovean pro-rus, a fost reținut după ce procurorii anticorupție și ofițerii SIS au descins la el acasă. El este bănuit inclusiv de trădare de Patrie
Igor Dodon / Președinția Republicii Moldova
Publicat: 24/05/2022, 09:08
Actualizat: 24/05/2022, 11:52

Fostul președinte a fost reținut, fiind bănuit, printre altele, de luare de mită și trădare de Patrie, relatează presa de peste Prut.

Update 11:14: Igor Dodon a fost reţinut pentru 72 de ore, au anunțat oficialii moldoveni.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Repuublicii Moldova și procurorii anticorupție au descins, marți, la domiciliul fostului președinte al R.Moldova și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, relatează presa moldoveană.

Care sunt „bănuielile rezonabile”

Potrivit surselor Deschide.md, perchezițiile au loc în cadrul dosarului „kuliok” (săcoșă – n.r.), care vizează imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. Coform sursei citate, în filmare Igor Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Procuratura Generală a confirmat ulterior efectuarea de către procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA, a perchezițiilor la domiciliului fostului președinte al R.Moldova, Igor Dodon. Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG, Mariana Cherpec, perchezitiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.1812 ( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de Patrie) și art.3302 (îmbogățire ilicită).

Potrivit Deschide.md, au loc percheziții și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Igor Dodon. De precizat că, co-fondatorul asociației respective este organizația „Delovaia Rossia”, unul din liderii căreia este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.

Patru ani de mandat

Igor Dodon a fost preşedinte al Republicii Moldova în anii 2016-2020, când a fost aleasă în această funcție Maia Sandu. S-a născut la 18 februarie 1975 în satul Sadova, Călărași. Absolvește Universitatea Agrară de Stat din Moldova, își continuă studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi la Institutul Naţional de Management, în urma cărora obține titlul de doctor în ştiinţe economice, comfor biografiei oficiale de pe site-ul Președinției Republicii Moldova.

El și-a început activitatea de muncă în 2001 în calitate de preşedinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei”, membru al Consiliului de directori.  Până în 2005 deține funcțiile de președinte al Societății cu Răspundere Limitată „Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei”, membru al Comitetului de bursă, precum și de membru al Consiliului de experţi de pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Are apoi evoluție ascendentă a carieriei, întrucât devine în 2005 viceministru al economiei și comerțului, iar, ulterior, până în 2008, preia funcția de ministru. În acest timp, este numit Guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova, funcție pe care o deține până în 2009.

Din 2006 până în 2009 deține calitatea de membru în diverse organizații internaționale, precum vicepreşedinte al Consiliului de coordonare a activităţii delegaţiilor Republicii Moldova în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU şi structurilor sale subsidiare, copreședinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, moldo-ucrainene, moldo-române, moldo-chineze, moldo-americane, membru al Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente.

La 5 aprilie 2009 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Până în 2011 activează în calitate de membru al Biroului Permanent al Parlamentului, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe din partea Partidului Comuniștilor.

În noiembrie 2011, în Parlament este creat grupul socialiștilor al cărui președinte a fost ales Igor Dodon, iar după alegerile din 30 noiembrie 2014, el își continuă activitatea politică în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor.

În același timp, Igor Dodon desfășoară în această perioadă și „o activitate obștească intensă”, fiind fondator al mai multor asociații și fundații de binefacere, precum „Soluția” și „Din suflet”.

Pe 13 noiembrie 2016 este ales, prin vot direct, în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Cunoaște limbile rusă, engleză, franceză, este căsătorit și are trei copii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...