Gândul
  • Publicat:
Internațional

Război diplomatic România-Ungaria. MAE român l-a convocat pe ambasadorul ungar după declarațiile unor oficiali

Război diplomatic România-Ungaria. MAE român l-a convocat pe ambasadorul ungar după declarațiile unor oficiali
Tensiune maximă

Ministerul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în România, în urma unor declarații critice făcute de secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth privind noile politici ale Guvernului român referitoare la minorități, a anunțat miercuri Budapesta, transmite MTI.

Potrivit Ministerului ungar de Externe, un oficial executiv din cadrul ambasadei, Adam Balazs, a dat curs convocării, în lipsa ambasadorului Oszkar Fuzes.

România și-a exprimat dezaprobarea față de remarcile făcute de Nemeth săptămâna trecută, potrivit cărora noile legi ale României, inclusiv cele referitoare la dreptul de vot și la minorități, sunt „motive de îngrijorare”.

Un alt punct criticat au fost eforturile ungare de a organiza reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc.

Balazs a transmis părții române că Guvernul ungar consideră reînhumarea o problemă de respect pentru poet, precum și un eveniment cultural. El a adăugat că Guvernul ungar este deschis cooperării cu noul Executiv român.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a declarat joia trecută că recentele evoluții ale situației din România, inclusiv declarațiile Guvernului referitoare la legea privind dreptul de vot și legea minorităților, precum și problema Facultății de Medicină de la Târgu Mureș, sunt un motiv de îngrijorare pentru Ungaria.

El a precizat că în ultimii ani relațiile româno-ungare au fost caracterizate de un respect mutual și o recunoaștere a intereselor reciproce, ceea ce a condus la realizarea multor proiecte de succes. Nemeth a adăugat, totuși, că este încă posibilă evitarea pericolului și Guvernul ungar are voința politică să facă acest lucru.

Un nou Guvern de stânga a preluat conducerea la București săptămâna trecută și una dintre primele măsuri a fost de a împiedica deschiderea unei secții maghiare a Facultății de Medicină din Târgu Mureș, scrie MTI. Reprezentanții Guvernului au afirmat că sistemul de reprezentare proporțională va fi eliminat, noul sistem urmând să se bazeze pe votul uninominal într-un singur tur. Ei au precizat, de asemenea, că legea minorităților va fi aprobată fără capitolul privind autonomia culturală.

Inchide