Reportaj WSJ. Cum arată Califatul în campania de propagandă a ISIS

Reportaj WSJ. Cum arată Califatul în campania de propagandă a ISIS

Așa arată o săptămână în Statul Islamic sau cel puțin viziunea unui stat „romantizat” de ISIS, pentru a-i convinge pe musulmanii sceptici de beneficiile autorității organizației teroriste.

Anul trecut, ISIS s-a făcut remarcat prin tactici militare agresive și clipuri video cu execuții ale unor occidentali. În prezent, aparatul de propagandă al organizației dorește să creeze imaginea unui stat utopic, scrie The Wall Street Journal.

În lunile iulie și august, ISIS a produs aproape 900 de materiale de propagandă în limba arabă, inclusiv emisiuni radio, anunțuri publice, reviste și decrete religioase. 52% din acestea se concentrează asupra unor probleme care țin de calitatea vieții, precum hrana, utilitățile și școlile, în timp ce 37% sunt destinate problemelor militare. Scenele de brutalitate, precum filmările cu execuții, ocupă doar 2% din propaganda ISIS.

Violența rămâne însă o tactică frecventă a ISIS. Săptămâna trecută, gruparea a fost acuzată că a executat zeci de oponenți din triburile irakiene rivale și a comandat atentatele sinucigașe de la Ankara. Totuși, occidentalii spun că ultimele date referitoare la ISIS reflectă o transformare a grupării teroriste, de la mesajul intimidant, bazat pe teamă, la un „branding pozitiv”.

„Există o idee preconcepută potrivit căreia propaganda ISIS începe și se încheie cu acte violente. Nu este cazul”, a declarat Charlie Winter, un cercetător din cadrul Fundației Quilliam din Londra, care analizează propaganda ISIS. „Guvernanța reprezintă mesajul „pozitiv” al ISIS. Vor să se concentreze asupra modului în care construiesc statul, legitimitatea lui și asupra metodelor prin care îi reduc la tăcere pe opozanți”.

Winter a creat o arhivă prin monitorizarea canalelor media în limba arabă ale ISIS. Vara trecută, ISIS a anunțat așa-numitul „califat” și încearcă să atragă noi adepți, pentru a conduce un miliard de musulmani. ISIS a ucis mii de oameni, prin execuții sumare și SUA au acuzat gruparea de crime de război.

Dan Chugg, șeful celulei de criză britanice responsabilă cu monitorizarea ISIS, a declarat că organizația a ajuns la concluzia că brutalitatea nu mai este eficientă în mecanismul de guvernare.

Mulți sirieni și irakieni sunt îngroziți de modul în care ISIS interpretează religia islamică. Milioane de oameni trăiesc în zonele controlate de ISIS, unde „injectarea” propagandei se realizează cu dificultate. Localnicii nu pot vorbi cu străinii, iar comunicațiile telefonice și prin internet sunt monitorizate.

În Mosul, Irak, un angajat din domeniul sănătății publice, care are circa 30 de ani, a declarat că echipa de propagandă a ISIS este influentă. Gruparea a instalat ecrane uriașe în oraș pentru a atrage tinerii.

O parte din propagandă este adevărată, a spus tânărul. Prețurile alimentelor, chiar dacă sunt controlate prin decret de către ISIS, sunt mai mici decât în zonele controlate de guvernul de la Bagdad, iar orașul este „mai curat și bine iluminat”.

ISIS folosește șapte centre media și departamente locale în toate cele 19 cartiere administrative pe care le controlează. Propagandiștii ISIS livrează mesajul în diverse formate: fie cu ajutorul camioanelor dotate cu difuzoare, fie prin intermediul televizoarelor amplasate pe străzile orașelor controlate de gruparea teroristă. Mesajele ISIS sunt transmise prin intermediul postului de radio Al-Bayan, care prezintă un buletin de știri dimineața și seara. Totodată, ISIS editează reviste și „moderează” câteva site-uri.

În această primăvara, propaganda ISIS, care prezintă decapitări și pedepse violente, a fost diminuată, dar nu abandonată. Raqqa, „capitala administrativă” a ISIS din Siria, se află în centrul campaniei de „spălare” a imaginii militanților jihadiști. 87% din volumul de propagandă se concentrează asupra calității vieții și tratează „teme utopice”.

„Localnicii din califat excelează în domeniul agricol”, relevă unul din mesajele ISIS. Unul dintre locuitorii din Raqqa a sesizat o scădere a numărului de decapitări publice, iar ISIS se concentrează asupra „serviciilor municipale”, precum salubrizarea străzilor.

În Deir Ez-Zour, un teritoriu din Siria, administratorii locali, membri ai ISIS, au anunțat un proiect de revigorare a sistemelor de irigație. „Chiar dacă au reparat sistemul de irigații, încă nu avem suficientă apă și fertilizatorii sunt greu de găsit pe piață”, a declarat un fermier, sub protecția anonimatului.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului