Republicanii au câștigat Camera Reprezentanților. Cum a reacționat Joe Biden

Republicanii au câștigat Camera Reprezentanților. Cum a reacționat Joe Biden
Republicanii au câștigat Camera Reprezentanților. Cum a reacționat Joe Biden / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 17/11/2022, 08:26

Partidul Republican a câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, potrivit presei din Statele Unite. Ziarele americane vorbesc despre o scindare în Congresul SUA, acolo unde republicanii controlează acum Camera Reprezentanților, iar democrații, Senatul.

Totuși, trebuie remarcat faptul că Partidul Republican va avea doar o majoritate fragilă în camera inferioară a Congresului, departe de „valul uriaş” conservator promis de ex-președintele Donald Trump, care și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă.

Nancy Pelosi, înlăturată de la conducerea Camerei

„Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie, iar republicanii sunt pregătiţi să acţioneze”, a spus liderul conservatorilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. El este acum favorit în cursa pentru conducerea acestei instituţii, după ce actualul preşedinte, Nancy Pelosi, a pierdut sprijinul odată cu eșecul democraților.

Canalele de televiziune CNBC, CNN, Fox News şi CBS au estimat miercuri că republicanii vor avea cel puţin 218 de locuri în Camera Reprezentanţilor, majoritatea din cele 435.

Dacă se vor confirma proiecţiile presei americane pentru toate locurile, rezultatul obţinut de Joe Biden ar fi totuşi cel mai bun obținut de un preşedinte american la alegerile intermediare în mai bine de 20 de ani. În mod tradițional, „midterm elections” sunt un test extrem de dificil pentru cei aflaţi la putere.

Joe Biden: „Voi lucra cu oricine, republicani sau democrați”

Preşedintele Joe Biden l-a felicitat pe Kevin McCarthy pentru victoria partidului său, scrie Reuters.

„Voi lucra cu oricine – republicani sau democraţi – doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona”, a transmis Biden printr-un comunicat de presă. De asemenea, liderul de la Casa Albă a afirmat că „alegerile de săptămâna trecută au demonstrat puterea şi rezistenţa democraţiei americane. A fost o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, a violenţei politice şi a intimidării”.

„În cadrul acestor alegeri, alegătorii şi-au exprimat clar preocupările: necesitatea reducerii costurilor şi a păstrării democraţiei noastre” – Joe Biden

La rândul său, Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Camera Reprezentanţilor, a punctat: „Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase