Scutirea de vize a europenilor, motiv de îngrijorare pentru SUA după atacurile de la Paris

Scutirea de vize a europenilor, motiv de îngrijorare pentru SUA după atacurile de la Paris
Publicat: 19/11/2015, 12:17

Parlamentarii americani erau îngrijorați – încă de la atacurile fraților Kouachi la Paris, în ianuarie – din cauza libertății de circulație oferite cetățenilor țărilor europene scutite de obligativitatea obținerii vizelor în vederea unor călătorii de până la 90 de zile.

În total 38 de țări de acest regim de scutire de la obligativitatea vizelor, dintre care 23 sunt state membre ale Uniunii Europene (UE), plus, între altele, Elveția, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Chile, Japonia, Singapore și câteva țări mici precum Andora și Brunei.

România, stat membru UE, nu beneficiază de acest regim de scutire de la obligativitatea vizelor.

Aproximativ 20 de milioane de călători au pătruns fără viză pe teritoriul Statelor Unite în 2013, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă, reprezentând peste o treime dintre vizitatorii temporari.

Singura formalitate este completarea unui formular biografic online – ESTA. În toate aceste cazuri există reciprocitate. Astfel, americanii pot vizita aceste țări fără viză.

În schimb, autoritățile se angajează să-și împărtășească fișierele cu date bigrafice și biometrice și au adoptat pașapoarte electronice. Aleși au exercitat până de curând presiuni în vederea extinderii listei privilegiaților, în vederea impulsionării sectorului turistic.

În contextul în care problema refugiaților sirieni a dominat dezbaterea – de după atentatele e la Paris – în Statele Unite, în urma descoperirii unui pașaport sirian neautentificat în apropiere de unul dintre atacatorii sinucigați de la Stade de France, congresmeni avertizează că lacunele din programul de scutire de la obligativitatea vizelor reprezintă un potențial pericol și mai mare.

„Voi acorda mai multă atenție programului scutirii de vize”, a declarat senatorul republican Bob Corker, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Problema, afirmă unii congresmeni, este că UE nu-și împărtășește suficient bazele de date cu autoritățile americane, împiedicându-i pe americani să identifice eventuali jihadiști în rândul călătorilor.

Confuzia domnea miercuri seara în legătură cu prezența sau nu a unor autori ai atacurilor de vineri, de la Paris, pe liste de interdicții ale Statelor Unite. Există temerea că unii ar fi putut să fie autorizați – în baza pașaportului lor francez – să ia avionul și să aterizeze la New York sau Washington.

Congresmenii se tem, de asemenea, că autoritățile europene acordă unei părți din cei aproximativ 800.000 de migranți sosiți în Europa statutul de refugiat fără să le verifice în mod suficient antecedentele. Or acest statut le va permite, după mai mulți ani, să obțină un pașaport european și, deci, să aibă acces pe teritoriul american.

– Către o reformă țintită

Republicanii din Camera Reprezentanților, în care sunt majoritari, au anunțat miercuri că un proiect de lege în acest sens urmează să fie depus la începutul lui decembrie.

„Este, în mod evident, o vulnerabilitate ca 5.000 de combatanți străini să aibă pașapoarte europene. Trebuie să acoperim aceste lacune”, a declarat pentru presă Michael McCaul, președintele republican al Comisiei pentru Securitate Internă.

El nu a dezvăluit conținutul proiectului, dar există unele piste.

Un raport publicat miercuri de către Comisia pe care o conduce le reproșează autorităților europene faptul că nu transmit în mod sistematic Statelor Unite informațiile secrete despre combatanți extremiștri. Potrivit CNN, citat în raport, marocanul Ayoub El Khazzani, atacatorul din trenul Thalys, în august, se afla pe „radarul’ europenilor, însă numele său nu a fost transmis serviciilor americane. Acesta ar fi putut, în mod teoretic, să se îmbarce într-un avion cu destinația Statele Unite.

Același raport preconizează o împărtășire „mai exhaustivă” a informațiilor secrete și crearea unei baze de date mondiale cu numele combatanților străini.

În ianuarie, reprezentanta republicană Candice Miller a propus, într-un proiect, suspendarea privilegiului acordat țărilor care nu vor împărtăși suficiente informații despre amenințările reprezentate de cetățenii lor. Această recomandare a fost reluată miercuri de către Comisia pentru Securitate din Cameră.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein și republicanul Jeff Flake au anunțat, de asemenea, că urmează să depună joi o propunere de lege vizând să interzică celor care au călătorit în Siria sau Irak să beneficieze de regimul de scutire de la vize.

Feinstein vrea totodată să abordeze „problema enormă” a pașapoartelor false care, spune ea, sunt în număr de 40 de milioane. Comisia din cadrul Camerei a recomandat, astfel, să se impună un nou tip de pașaport „antifraudă” țărilor care dresc să-și păstreze scutirea de la obligativitatea vizelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia