Talibanii le interzic afganilor să meargă la aeroportul din Kabul. Ce se întâmplă cu evacuarea din oraș a străinilor

Talibanii le interzic afganilor să meargă la aeroportul din Kabul. Ce se întâmplă cu evacuarea din oraș a străinilor
Sursa FOTO: cfr.org
Publicat: 24/08/2021, 19:18

Talibanii au anunţat marţi, 24 august, că nu vor permite continuarea evacuărilor din Afganistan după data de 31 august. În context, ei au cerut Statelor Unite să nu încurajeze poporul afgan să-şi părăsească ţara. Din Kabul ar urma să fie evacuați doar cetățenii străini, nu şi afganii calificaţi în diverse meserii, anunță presa internațională.

Mesajul a fost transmis de un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Garanții oferite afganilor care vor să fugă din țară

El le-a cerut miilor de afgani adunaţi pe aeroportul din Kabul, în încercarea de a părăsi ţara, să se întoarcă acasă. În anunțul făcut, talibanii susțin că, de acum înainte, numai cetăţenilor străini li se va permite să vină la aeroport. Oficial, pentru a pune capăt haosului din capitala Afganistanului.

„Le garantăm securitatea celor care revin la casele lor. Nu este permis niciunui afgan să meargă la aeroportul din Kabul”, a spus purtătorul de cuvânt la o conferinţă de presă. El a precizat că nu există vreo listă cu persoane împotriva cărora talibanii ar intenţiona să recurgă la represalii. „Am uitat totul în trecut”, a dat el asigurări.

Occidentalii nu trebuie să evacueze din Afganistan decât străinii, nu şi afganii cei mai calificaţi, a subliniat acelaşi reprezentant al talibanilor. „Experţi afgani, cum ar fi inginerii, sunt extraşi din ţară de americani şi aliaţii lor. Le cerem să înceteze asta!”, a indicat purtătorul de cuvânt al talibanilor, confirmând refuzul de a accepta continuarea evacuărilor după data de 31 august, anunţată de Washington pentru încheierea retragerii militare americane din Afganistan.

Promisiune făcută ambasadelor străine

Căderea capitalei Kabul în mâinile talibanilor, la data de 15 august, a speriat populația afgană. Mii de oameni au luat cu asalt Aeroportul „Hamid Karzai”, singura poartă de ieşire din Afganistan. Până în prezent, au fost evacuate peste 60.000 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai declarat că aceştia nu doresc ca ambasadele străine la Kabul să-şi înceteze activitatea. Mai mult, el a promis că diplomaților le va fi asigurată securitatea.

Cât despre activitatea femeilor afgane angajate în administraţie, el a spus că ele vor putea lucra din nou de îndată ce securitatea le va fi asigurată. În fine, în ceea ce priveşte situaţia din valea Panshir, unde a fost lansată o rezistenţă armată împotriva noului regim islamist instalat la Kabul, Zabihullah Mujahid a spus că talibanii încearcă soluţionarea situaţiei prin dialog.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase