The Wall Street Journal: Vizita lui Biden în Israel generează riscuri privind poziția internațională a SUA și asupra propriei situații politice

The Wall Street Journal: Vizita lui Biden în Israel generează riscuri privind poziția internațională a SUA și asupra propriei situații politice
Publicat: 18/10/2023, 07:45

Vizita președintelui Statelor Unite, Joseph Biden, în Israel, menită să fie un semnal de intensificare a solidarității în actualul conflict cu organizațiile islamiste din Fâșia Gaza, generează riscuri diplomatice, politice și în materie de securitate, comentează publicația The Wall Street Journal.

În contextul în care Israelul este pe punctul de a lansa o invazie în Fâșia Gaza, președintele Biden se va deplasa miercuri în națiunea aflată într-o situație dificilă, cu scopul de a intensifica angajamentul de securitate al Statelor Unite și de a aborda criza umanitară intensă izbucnită în Fâșia Gaza din cauza războiului cu mișcarea Hamas.

”Decizia președintelui SUA de a merge în Israel în mijlocul războiului cu Hamas este marcată de riscuri diplomatice, politice și în materie de securitate. În contextul intensificării preocupărilor privind extinderea conflictului în întreaga regiune, Statele Unite speră că vizita lui Biden va fi un avertisment adresat părților terțe – fie că sunt națiuni sau grupuri militante precum mișcarea libaneză Hezbollah, susținută de Iran – că Statele Unite sunt pregătite că acționeze dacă acestea se implică în conflict. Prin vizita în regiune, președintele SUA își riscă propria credibilitate și pare să se implice mai mult în conflict, chiar dacă Biden și oficialii de rang înalt din SUA au afirmat că nu vor fi trimite trupe combatante americane într-un alt război”, comentează editorialistul Vivian Salama, într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul ”Vizita lui Biden în Israel comportă riscuri privind politicile SUA și privind moștenirea sa politică”.

Președintele Biden urmează să insiste pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, în contextul în care oficiali americani depun eforturi prin intermediul Qatarului și al altor națiuni pentru discuții cu grupul islamist care deține controlul asupra Fâșiei Gaza.

Însă unele voci se tem că vizita lui Biden și orice semnal de susținere a unei potențiale invazii militare israeliene în scopul înlăturării de la putere a grupului Hamas ar putea complica aceste eforturi. Nu este anormal ca președinții SUA să se deplaseze în zone de război, dar caracterul acestei deplasări este neobișnuit. De obicei, Casa Albă organizează vizitele în zone de război sub embargou informațional.

WSJ: Vizita lui Biden în Israel este și ”o provocare politică” în contextul în care vrea un nou mandat

”Vizita lui Biden în Israel reprezintă și o provocare politică, în contextul în care candidează pentru al doilea mandat. Chiar dacă sprijinul pentru Israel rămâne popular în rândul americanilor după atacurile din 7 octombrie, mai ales în rândul simpatizanților republicani și independenți, Biden riscă să piardă susținerea în interiorul propriului partid. Unii congresmeni democrați critică deja raidurile aeriene israeliene prin care sunt uciși palestinieni în Fâșia Gaza și au exprimat preocupări privind sprijinul ferm al lui Biden pentru Israel înaintea ofensivei terestre. Simpatiile Partidului Democrat s-au schimbat în favoarea palestinienilor în ultimele două decenii”, notează editorialistul WSJ.

Mai mulți politicieni democrați progresiști, printre care se numără congresmenii Cori Bush, Rashida Tlaib, André Carson, Alexandria Ocasio-Cortez și Ilhan Omar, au depus luni un proiect de rezoluție în Camera Reprezentanților prin care cer armistițiu imediat și trimiterea de asistență umanitară în Fâșia Gaza. Anterior, politicieni progresiști au exprimat preocupări privind planurile Israelului de a lansa un ”asediu total” asupra Fâșiei Gaza.

Statele Unite au mobilizat deja forțe militare semnificative în Orientul Mijlociu. Portavionul USS Gerald Ford și grupul naval aferent se află în estul Mării Mediterane, în largul Israelului, pentru a descuraja grupul Hezbollah și alte entități să se implice în conflict. Un alt grup naval, care include portavionul USS Dwight D. Eisenhower, ar urma să ajungă în zonă în aproximativ două săptămâni. Armata americană va trimite în regiune aproximativ 2.000 de militari americani și o echipă a Biroului Federal de Investigații (FBI) specializată în recuperarea ostaticilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite plasează în stare de disponibilitate încă 2.000 de militari, care ar putea fi detașați în Orientul Mijlociu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×