Ultima teorie a lui Stephen Hawking, dezvăluită de colaboratorul său. Ce credea celebrul astrofizician despre ORIGINEA Universului

Ultima teorie a lui Stephen Hawking, dezvăluită de colaboratorul său. Ce credea celebrul astrofizician despre ORIGINEA Universului
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 30/05/2023, 13:30

Cu 25 de ani în urmă, atunci când Thomas Hertog intra pentru prima oară în biroul lui Stephen Hawking, legătura dintre tânărul cercetător belgian şi legendarul astrofizician britanic s-a creat pe loc. Întâlnirea lor a marcat începutul unei lungi colaborări cu privire la originea Universului.

Era anul 1998 și totul se întâmpla la Universitatea din Cambridge.

Thomas Hertog: „S-a produs un declic între noi”

Stephen Hawking, deja celebru la nivel mondial, l-a convocat pe tânărul cercetător care avea să-i devină doctorand.

„S-a produs un declic între noi”, povesteşte Thomas Hertog, în prezent profesor la Universitatea catolică din Leuven. Această conexiune nu a fost niciodată întreruptă, deşi eminentul cosmolog, atins de maladia Charcot, şi-a pierdut capacitatea de a vorbi.

Timp de 20 de ani, cei doi au colaborat îndeaproape şi au construit o nouă viziune, care a perturbat modul în care ştiinţa înţelege cosmosul.

Aceasta a fost „ultima teorie” a lui Stephen Hawking, care a murit în 2018, la vârsta de 76 de ani.

Thomas Hertog a expus pentru prima oară în întregime această teorie, în cartea sa „On the Origin of Time”, publicată în primăvara lui 2023.

Într-un interviu acordat pentru AFP, autorul a povestit despre colaborarea sa cu mentorul şi prietenul său.

El a descris cum Hawking a înţeles, în cele din urmă, că volumul său fundamental, „A Brief History of Time”, vândut în peste 10 milioane de exemplare, a fost scris „dintr-un punct de vedere greşit”.

Universul răspunde unui „design”

De la bun început Hawking a adresat întrebarea care-l frământa: „Universul pe care-l observăm pare să răspundă unui design…”. „Legile fizicii se dovedesc a fi perfecte pentru ca Universul să fie locuibil”, a dezvoltat Thomas Hertog.

Acest lanţ remarcabil de circumstanţe favorabile se extinde de la echilibrul delicat care permite atomilor să formeze moleculele necesare chimiei până la expansiunea Universului însuşi, care permite apariţia unor structuri vaste precum galaxiile.

„De la naşterea sa violentă, Universul a apărut într-o configuraţie spectaculos de potrivită pentru apariţia vieţii – chiar dacă aceasta a apărut abia miliarde de nai mai târziu”, scrie omul de ştiinţă.

Un răspuns la modă pentru această enigmă este „multiversul”, o idee devenită recent populară şi în filme.

Această teorie încearcă să explice natura aparent modelată a Universului, considerându-l unul dintre nenumăratele alte universuri care sunt „neinteresante, lipsite de viaţă”, potrivit cosmologului în vârstă de 47 de ani.

Dar Hawking şi-a dat seama de „marea mlaştină de paradoxuri în care ne trage multiversul”. Multiversul şi chiar cartea „A Brief History of Time” au fost „încercări de a descrie creaţia şi evoluţia Universului nostru din ceea ce Stephen ar numi o perspectivă divină”, a continuat Hertog.

Timp de 15 ani, cei doi oameni de ştiinţă au făcut apel la ciudăţenia teoriei cuantice pentru a propune o nouă teorie, pornind dintr-un alt punct de vedere.

„Am crezut că s-a terminat”

În 2008, Hawking şi-a pierdut capacitatea de a folosi sintetizatorul de voce, izolându-se şi mai mult. „Am crezut că acela era sfârşitul”, mărturiseşte Hertog. Însă, cei doi au reuşit să dezvolte o comunicare nonverbală „un pic magică” şi au continuat să lucreze împreună.

Se punea în faţa fizicianului, îi adresa întrebări şi-l privea în ochi. Stephen Hawking „avea o paletă largă de expresii ale feţei, variind de la dezacord hotărât la entuziasm maxim”.

Teoria lor se concentrează asupra celor întâmplate în primele momente de după Big Bang. Mai degrabă decât o explozie consecinţă a unui set de reguli preexistente, cei doi sugerează că însuşi legile fizicii au evoluat în acelaşi timp cu Universul.

Deci, dacă te întorci suficient de mult în timp, „legile fizicii încep să devină mai simple şi să dispară”, spune Hertog. „În cele din urmă, până şi dimensiunea timpului se evaporă”.

Legile fizicii şi ale timpului ar fi evoluat într-un mod similar cu evoluţia biologică – titlul cărţii sale face trimitere la „On the Origin of Species” a lui Darwin.

„Biologia şi fizica sunt două niveluri ale unui mare proces de evoluţie”. Cu toate acestea, este dificil de demonstrat această teorie, deoarece primii ani ai Universului rămân „ascunşi în ceaţa Big Bang-ului”, scrie Nation World News.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului