Unde a fugit președintele Afganistanului. Țara care i-a oferit refugiu lui Ashraf Ghani

Unde a fugit președintele Afganistanului. Țara care i-a oferit refugiu lui Ashraf Ghani
Unde a fugit președintele Afganistanului / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 18/08/2021, 18:57

Emiratele Arabe Unite au anunţat miercuri, 18 august, că preşedintele afgan Ashraf Ghani se află pe teritoriul acestui stat din Golf. El a părăsit țara duminică, în urma preluării puterii de către talibani.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al EAU poate confirma că EAU i-au primit pe preşedintele Ashraf Ghani şi familia sa în ţară din motive umanitare”, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă.

Ghani, explicație pentru fuga din țară

Ashraf Ghani a declarat că el a plecat din ţară pentru a se evita o „baie de sânge”. Totodată, a recunoscut că „talibanii au câştigat”. Președintele-fugar s-a declarat convins că „nenumăraţi patrioţi ar fi fost ucişi şi Kabulul ar fi fost distrus” dacă el ar fi rămas în Afganistan.

Talibanii au câştigat cu judecata săbiilor şi puştilor lor şi sunt în prezent responsabili de onoarea, posesia şi auto-prezervarea ţării”, a adăugat Ashraf Ghani într-un mesaj pe Facebook.

Țările din Golf, salvarea liderilor căzuți în dizgrație

După plecarea sa din ţară, au circulat mai multe zvonuri cu privire la destinaţia sa: Tadjikistan, Uzbekistan, Oman şi, în fine, EAU.

Nu este prima dată când acest stat bogat din Golf primeşte pe teritoriul său lideri căzuţi în dizgraţie în ţările lor. Anul trecut, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, s-a exilat în Emirate în timp ce justiţia din ţara sa ancheta cu privire la suspiciunile de corupţie care îl vizau. În 2017, emiratul Dubai i-a oferit găzduire fostului prim-ministru thailandez Yingluck Shinawatra, care fusese condamnată în contumacie la 5 ani de detenţie. Şi fostul premier pakistanez Benazir Bhutto s-a aflat în exil în Emirate din 1999 până la întoarcerea în ţară, în octombrie 2007.

EAU, Arabia Saudită şi Pakistan au recunoscut regimul taliban atunci când acesta s-a aflat la putere între 1996 şi 2001.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase