Verdict în cazul uciderii lui George Floyd. Polițistul Derek Chauvin, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare / Președintele american Joe Biden: „Nu vom lăsa ultimele cuvinte ale lui George să moară odată cu el”

Verdict în cazul uciderii lui George Floyd. Polițistul Derek Chauvin, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare / Președintele american Joe Biden: „Nu vom lăsa ultimele cuvinte ale lui George să moară odată cu el”
Verdict în cazul uciderii lui George Floyd. Polițistul Derek Chauvin, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare / Președintele american Joe Biden: „Nu vom lăsa ultimele cuvinte ale lui George să moară odată cu el” / Foto: CAPTURI
Publicat: 21/04/2021, 06:42
Actualizat: 21/04/2021, 07:18

Derek Chauvin, agentul de poliţie care l-a imobilizat pe afro-americanul George Floyd, decedat în incidentul produs pe 25 mai 2020 în oraşul american Minneapolis, a fost găsit vinovat pentru toate acuzaţiile. Președintele american Joe Biden a declarat că verdictul reprezintă „un pas înainte”, dar mai sunt multe lucruri de făcut pentru a combate rasismul și agresivitatea polițiștilor în America.

Juraţii Tribunalului din comitatul Hennepin, situat în statul Minnesota, au stabilit că fostul agent de poliţie Derek Chauvin este vinovat de omor neintenţionat de gradul doi, omor de gradul trei şi omor prin imprudenţă de gradul doi în legătură cu moartea lui George Floyd în incidentul produs pe 25 mai 2020, informează CNN, citat de Mediafax.

Sentinţa maximă pentru omor neintenţionat de gradul doi este de cel mult 40 de ani, cea pentru omor de gradul trei este de cel mult 25 de ani, iar pedeapsa pentru omor prin imprudenţă de gradul doi este de zece ani de închisoare şi/sau amendă penală de 20.000 de dolari.

Sentința lui Chauvin, peste opt săptămâni

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost transferat în detenţie imediat după anunţarea verdictului. Judecătorul Peter Cahill a anunţat că sentinţa va fi anunţată „peste opt săptămâni”.

George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit după ce poliţistul Derek Chauvin i-a ţinut genunchiul pe gât mai multe minute, pe 25 mai 2020, în timp ce îl imobiliza. Cazul a generat ample proteste violente în Statele Unite. Alţi trei agenţi de poliţie implicaţi în incident sunt acuzaţi de complicitate.

„Dreptate obţinută în mod dureros a fost făcută familiei lui George Floyd şi comunităţii de aici din Minneapolis, dar verdictul de astăzi merge dincolo de acest oraş şi are implicaţii semnificative pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume.

Dreptatea pentru America oamenilor de culoare este dreptate pentru întreaga Americă. Acest caz este un moment de răscruce în istoria Americii din punctul de vedere al responsabilităţii agenţilor autorităţilor şi transmite un mesaj clar care sperăm că va fi auzit în fiecare oraş şi în fiecare stat.

Îi mulţumim procurorului general din Minnesota, Keith Ellison, şi echipei lui pentru dedicarea în favoarea dreptăţii pentru George. Dar cazul nu se opreşte aici. Nu am uitat că ceilalţi trei agenţi de poliţie care au avut roluri în decesul lui George Floyd trebuie traşi la răspundere pentru faptele lor”, a comunicat avocatul Ben Crump, care a reprezentat în instanţă familia lui George Floyd.

„Primul pas spre dreptate”

Verdictul a fost salutat şi de Fundaţia Reţelei Globale Vieţile Persoanelor de Culoare Contează (Black Lives Matter Global Network Foundation – BLMGNF). „Sperăm că aceste verdict de vinovăţie începe să arate că supremaţia albilor nu va câştiga. Supremaţia albilor nu îşi are loc în democraţie, mai ales într-o democraţie care ar trebui să ne garanteze libertatea de a trăi”, a transmis asociaţia.

Keith Ellison, procurorul general al statului Minnesota, a declarat că decizia judiciară este „primul pas spre dreptate”. „Nu aş numi verdictul de astăzi dreptate, întrucât dreptatea presupune restabilirea deplină, dar este vorba de tragere la răspundere, ceea ce este primul pas spre dreptate”, a declarat procurorul Keith Ellison.

Filiala din SUA a organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International a transmis, după verdict, că sistemul forţelor de poliţie din Statele Unite trebuie reformat, pledând pentru „diminuarea dimensiunii şi atribuţiilor forţelor de ordine” şi pentru „demilitarizare”.

Joe Biden, reacție după verdictul în cazul George Floyd: „Un pas înainte”

Președintele american Joe Biden a declarat că verdictul de vinovăție în cazul lui Derek Chauvin este „un pas înainte”, dar a mai spus că SUA tot trebuie să respingă un sistem „rasist”, care afectează viața de zi cu zi și politica.

Biden a declarat că verdictul este „mult prea rar” și „nu este suficient”.

Președintele și VP Kamala Harris au discutat la telefon cu familia lui George Floyd, victima agentului Derek Chauvin. „Nimic nu va fi mai bine, dar măcar ați obținut un pic de dreptate. Sunteți o familie minunată. Aș vrea să fiu acolo să vă îmbrățișez. Ne simțim atât de eliberați”.

„În numele lui George ne vom asigura că moștenirea lui va rămâne intactă, că istoria va privi înapoi și acesta va fi momentul schimbării”, a spus Harris.

Polițiștii să răspundă pentru faptele lor

Biden a mai declarat, după verdictul lui Derek Chauvin, că cei mai mulți polițiști „servesc țara onorabil” și cei care nu fac asta trebuie trași la răspundere.

Președintele SUA a mai transmis familiei lui Floyd că va continua să accelereze reformele, în numele lui George Floyd. În data de 3 martie, democrații au înaintat Actul Politic „Justiție pentru George Floyd”, care elimina imunitatea pentru agenții de poliție și interzice procedurile de imobilizare de tip „chokehold” – cea care a dus la decesul bărbatului de culoare.

Legea a trecut fără susținerea republicanilor, dar va avea drum „accidentat” în Senat, unde democrații au 50 de membri și au nevoie de 60 de voturi pentru a-și îndeplini obiectivul. Este puțin probabil ca legea să treacă în forma actuală.

„Nu pot să respir” / Biden: „Nu putem lăsa ultimele cuvinte ale lui George să moară odată cu el”

De asemenea, Biden i-a îndemnat pe americani să protesteze pașnic, fără violență. „E momentul să ne unim ca americani. Nu trebuie să existe niciun „port sigur” pentru ură în SUA”. Biden și-a amintit ultimele cuvinte ale lui Floyd: „Nu pot să respir”. „Nu putem lăsa ca acele cuvinte să moară odată cu el”, a conchis șeful statului american.

Citește și … Mesajul lui Barack Obama, după verdictul în cazul uciderii lui George Floyd: Un juriu a luat decizia corectă, dar este nevoie de mai mult…

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Prima divă a ţării şi-a pierdut minţile! Are tendinţe criminale, "influenţată de droguri şi alcool"....
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu îl distruge pe tatăl său! Scandalul de la Survivor a declanșat...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Importanța bateriei unei mașini!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort. O tragedie....
Liviu Dragnea e în culmea fericirii! Un mare duşman a primit o lovitură fără precedent
România plânge. A murit unul dintre oamenii valoroși ai țării: A obținut mai multe ordine...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...