ULTIMA ORĂ. Sorin Oprescu, în fața procurorilor din Atena. Ce au decis autoritățile elene cu privire la situația fostului primar (FOTO)

ULTIMA ORĂ. Sorin Oprescu, în fața procurorilor din Atena. Ce au decis autoritățile elene cu privire la situația fostului primar (FOTO)
Publicat: 18/05/2022, 12:38
Actualizat: 18/05/2022, 15:35

​​Informație de ultimă privind situația fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Medicul va rămâne în arest pentru o perioadă de 40 de zile în capitala Greciei, Atena. Asta a decis procurorul în fața căruia fostul primar s-a prezentat în cursul zilei de miercuri.

Urmează  ca instanța elenă să Sorin Oprescu va fi extrădat. Reamintim că fostul primar al Capitalei – condamnat definitiv vinerea trecută la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Mai mult, potrivit informațiilor obținute de gandul.ro,  Sorin Oprescu a fost dus în fața procurorului din Atena, pentru a i se aduce la cunoștință mandatul european de arestare. Acesta a cerut sa fie judecat în libertate, dar procurorul a considerat, în urma studierii actelor trimise de autoritățile române, să rămână în arest pentru 40 de zile.

Sorin Oprescu a contestat arestul care se va judeca în curând. Între timp, avocații din România lucrează la recursul în casație pe care il vor depune la Înalta Curte de Casație. Pe de alta parte, dacă Sorin Oprescu va platit prejudiciul de 150.000 de euro la București, atunci îi va fi ridicat sechestrul pe care CAB l-a impus prin decizia de condamnare.

Totuși, ca o ironie a sorții, imobilul achiziționat cu credit din bancă al Adrianei Nica, si care a avut în dosar doar calitate de martor, rămâne sub confiscarea specială dictată de judecători.

Oprescu, 10 ani și 8 luni de închisoare

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită. Decizia a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel București și este definitivă.

Instanța a decis și confiscarea a 102.000 de lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor imobile deținute de fostul edil.

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare

În același dosar, fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare. Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare.

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) a fost condamnat 6 ani și 10 luni închisoare. Instanța de fond (Tribunalul București) îl condamnase pe Sorin Oprescu la 5 ani și 4 luni de închisoare, astfel că sentința de vineri a Curții de Apel dublează, practic, condamnarea.

Care sunt acuzațiile aduse lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor.

Potrivit procurorilor, banii ar proveni din fapte de corupție.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult