ULTIMA ORĂ. Sorin Oprescu, în fața procurorilor din Atena. Ce au decis autoritățile elene cu privire la situația fostului primar (FOTO)

ULTIMA ORĂ. Sorin Oprescu, în fața procurorilor din Atena. Ce au decis autoritățile elene cu privire la situația fostului primar (FOTO)
Publicat: 18/05/2022, 12:38
Actualizat: 18/05/2022, 15:35

​​Informație de ultimă privind situația fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Medicul va rămâne în arest pentru o perioadă de 40 de zile în capitala Greciei, Atena. Asta a decis procurorul în fața căruia fostul primar s-a prezentat în cursul zilei de miercuri.

Urmează  ca instanța elenă să Sorin Oprescu va fi extrădat. Reamintim că fostul primar al Capitalei – condamnat definitiv vinerea trecută la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Mai mult, potrivit informațiilor obținute de gandul.ro,  Sorin Oprescu a fost dus în fața procurorului din Atena, pentru a i se aduce la cunoștință mandatul european de arestare. Acesta a cerut sa fie judecat în libertate, dar procurorul a considerat, în urma studierii actelor trimise de autoritățile române, să rămână în arest pentru 40 de zile.

Sorin Oprescu a contestat arestul care se va judeca în curând. Între timp, avocații din România lucrează la recursul în casație pe care il vor depune la Înalta Curte de Casație. Pe de alta parte, dacă Sorin Oprescu va platit prejudiciul de 150.000 de euro la București, atunci îi va fi ridicat sechestrul pe care CAB l-a impus prin decizia de condamnare.

Totuși, ca o ironie a sorții, imobilul achiziționat cu credit din bancă al Adrianei Nica, si care a avut în dosar doar calitate de martor, rămâne sub confiscarea specială dictată de judecători.

Oprescu, 10 ani și 8 luni de închisoare

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită. Decizia a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel București și este definitivă.

Instanța a decis și confiscarea a 102.000 de lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor imobile deținute de fostul edil.

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare

În același dosar, fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare. Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare.

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) a fost condamnat 6 ani și 10 luni închisoare. Instanța de fond (Tribunalul București) îl condamnase pe Sorin Oprescu la 5 ani și 4 luni de închisoare, astfel că sentința de vineri a Curții de Apel dublează, practic, condamnarea.

Care sunt acuzațiile aduse lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor.

Potrivit procurorilor, banii ar proveni din fapte de corupție.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?