Doi inspectori ANAF, plasați sub control judiciar, după ce au cerut mită mii de euro în schimbul unei diplome false de BAC

Doi inspectori ANAF, plasați sub control judiciar, după ce au cerut mită mii de euro în schimbul unei diplome false de BAC
Director ANAF, urmărit penal de DNA
Publicat: 08/12/2023, 12:14
Actualizat: 08/12/2023, 12:16

Procurorii DNA au dispus plasarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a doi inspectori din Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Bucureşti, pentru luare de mită şi alte infracţiuni.

Este vorba despre Dragoș Andrei Oltean și Răzvan Conta, inspectori în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, potrivit unui comunicat oficial al Direcției Naționale Anticorupție.

Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că în același dosar sunt plasați sub control judiciar și Viorel Olteanu și Lidia Mihaela Mistode. Primul dintre ei este administrator al unei societăți comerciale și este suspectat de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală (două fapte), iar femeia  este cercetată penal pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Acuzațiile procurorilor DNA

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioadele de 22 august – 25 noiembrie 2022 și în cursul lunii februarie 2023, în contextul efectuării unor controale la două societăți comerciale, inculpații Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții firmelor respective, printre care și inculpatul Viorel Olteanu, sumele de 8.000 de euro și 80.000 de lei.

„Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei doi inspectori în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri, prin diminuarea artificială a cuantumului taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi facilitat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 225.913 lei”, arată DNA.

„Ulterior, în cursul lunii mai 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi pretins și primit de la inculpata Lidia Mihaela Mistode suma de 10.000 euro în schimbul căreia i-ar fi promis acesteia că își va exercita influența pe care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari din cadrul unui inspectorat școlar în vederea obținerii în fals a duplicatului diplomei de bacalaureat, în condițiile în care persoana respectivă nu ar fi susținut niciodată examenul respectiv.

În contextul menționat mai sus, la data de 29 noiembrie 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi remis suma de bani respectivă secretarului șef al unui colegiu național care ar fi eliberat în fals documentul respectiv”, menționează procurorii.

În acest dosar penal se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Joi, procurorii anticorupție au făcut 31 de percheziții ce au vizat sediile unor instituții publice, domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto