În plină criză a coronavirusului, împotriva lui Nicușor Dan a fost depusă o plângere penală. Ce acuzație i se aduce candidatului PNL la Primăria Capitalei

În plină criză a coronavirusului, împotriva lui Nicușor Dan a fost depusă o plângere penală. Ce acuzație i se aduce candidatului PNL la Primăria Capitalei

Nicușor Dan se află în izolare, la domiciliu – din data de 13 martie -, după ce a participat la o ședință a PNL cu senatorul Vergil Chițac. Dar deputatul-activist a primit o veste dură. Este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, împotriva sa fiind depusă, potrivit informațiilor cetateanul.net – o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Vizată de respectiva plângere penală este și Asociația ”Salvați Bucureștiul”. Nicușor Dan, fiind în izolare, nu poate fi chemat la audieri de procurori, însă asta se va întâmpla, cu certitudine, după ce un al doilea test va ieși negativ la COVID-19. Iar candidatul PNL la Primăria Capitalei va trebui să dea explicații legate de… plângerile penale făcute împotriva arhitectului-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.

Ștefan Dumitrașcu ar fi fost, pur și simplu, ”tocat” cu plângeri penale de Nicușor Dan și Asociația ”Salvați Bucureștiul”, numai că fapta la care se făcea referire… nu există în Codul Penal. Ceea ce au constatat și procurorii, și judecătorii. Ștefan Dumitrașcu era acuzat de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și  distrugere  a  zonei  de  protecție  a  unui monument istoric. Însă instanța i-a dat dreptate arhitectului-șef al Capitalei, în luna noiembrie a anului trecut.

”Lupta” a durat 5 ani de zile

Ștefan Dumitrașcu a confirmat informația: „Da, am depus o plângere penală împotriva «Salvați Bucureștiul» pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Îmi doresc ca atunci când procurorii vor începe urmărirea penală, Nicușor Dan să respecte sloganul «Fără penali în funcții publice»!”, a declarat arhitectul-șef al Capitalei, potrivit sursei citate mai sus. Arhitectul-șef al Capitalei dorește ca Nicușor Dan și asociația pe care o conduce să fie sancționați conform legii.

Trebuie precizat că nici judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București nu i-a dat dreptate lui Nicușor Dan după ce acesta a făcut contestație! Judecătorul a statuat că „în mod corect a apreciat procurorul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală”. 

Magistratul a atras atenția că nu orice act emis de un funcționar public și anulat ulterior de instanța de judecată atrage automat răspunderea penală a funcționarului, fiind necesar a fi  îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de legea penală.

Plângeri penale pe bandă rulantă, documentare superficială

Asociația ”Salvați Bucureștiul” este arhicunoscută – mai scrie cetateanul.net – ca fiind o „veritabilă procesomană”, formulând plângeri penale „pe bandă rulantă” sub pretextul salvării Bucureștiului  de răufăcători. Și se concluzionează că o astfel de conduită probează cel puțin  intenția indirectă în săvârșirea infracțiunii  de inducere în eroare a organelor judiciare, așa cum se menționează în lucrările de specialitate.

De altfel, foarte mulți afirmă că plângerile formulate de Asociația ”Salvați Bucureștiul” au de cele mai multe ori o documentare superficială și se dovedesc – într­-un procent covârșitor – ca fiind neîntemeiate și bazate pe simple suspiciuni, mai trasmite sursa citată.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia