Monstrul de la Onești regretă că a ucis doar doi oameni. Gheorghe Moroșan: „Îmi pare rău că n-am găsit mai mulți aici, să am ce omorî!” – rechizitoriu

Monstrul de la Onești regretă că a ucis doar doi oameni. Gheorghe Moroșan: „Îmi pare rău că n-am găsit mai mulți aici, să am ce omorî!” - rechizitoriu
Gheorghe Moroșam este acuzat că a ucis, cu bestialitate, doi bărbați pe care i-a ținut ostatici timp de cinci ore
Publicat: 25/06/2021, 17:17
Actualizat: 26/06/2021, 14:22

Stenogramele discuțiilor pe care odiosul ucigaș de la Onești, Gheorghe Moroșan, le-a avut cu operatoarea de la Serviciul de Urgență 112, dar și cu soția lui, arată cu ce cruzime și-a chinuit victimele, înainte să le ucidă cu bestialitate. Procurorii care au întocmit rechizitoriul prin care criminalul și soția lui au fost trimiși în judecată au reconstituit fidel ultimele clipe de viață ale celor doi bărbați și ultimele cuvinte pe care unul dintre aceștia a apucat să le rostească înainte să-și piardă cunoștința, pentru totdeauna.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Gheorghe Moroșan i-a luat ostatici pe cei doi bărbați care veniseră să repare instalația electrică din fostul său apartament, executat silit de Chimcomplex, institulul la care soția lui, Aurelea, fusese gestionară și care, din neglijență, ar fi produs un prejudiciu uriaș. Pentru a-și recupera paguba, reprezentanții instituției au apelat la instanță și le-au luat soților Moroșan casa și banii din conturi.

Pe 1 martie, anunțat de vecini că sunt muncitori în fostul său apartament, Gheorghe Moroșan a plecat la fosta sa adresă, însoțit de nevasta lui. Înarmat cu un cuțit mare și cu două spray-uri lacrimogene, acesta era decis să-i ia ostatici pe cei doi nevinovați și să forțeze astfel mâna autorităților să le dea bunurile înapoi.

Înainte să intre în apartament, Moroșan a trecut pe la un magazin, de unde a cumpărat mai multe coliere din plastic, pe care urma să le folosescă pentru imobilizarea victimelor. Conform procurorilor, ușa apartamentului era descuiată atunci când Gheorghe Moroșan a dat buzna înăuntru. Apoi, spun procurorii, le-ar fi dat victimelor cu spray lacrimogen, după care, sub amenințarea cuțitului „de mari dimensiuni”, le-a legat mâinile la spate.

La ora 11:47, Moroșan a sunat, pentru prima dată, la numărul de urgență 112 și a cerut să-i facă legătura cu ministrul Justiției și ministrul de Interne. I-a transmis apoi operatoarei că are doi ostatici pe care îi va omorî în maxim două ore, dacă nu i se vor rezolva problemele:

”Moroșan Gheorghe: Am doi oameni. Eu mai mult de două ore nu aștept, dacă nu, le iau gâturile, îi omor pe amândoi.
Operator 112: Ei, nu rezolvați așa treaba.
Moroșan Gheorghe: Eu am găsit doi oameni aici și gata.
Operator 112: Liniștiți-vă.
Moroșan Gheorghe: Nu, domnule, ascultați ce vă spun eu: din momentul de față, dacă în două ore nu vine, am luat gâturile la amândoi (neinteligibil), niște bandiți de procurori și banditul de comandant al politiei de aici din Onești, cu banditul de comandant al judetului Bacău”.

Moroșan voia să transită live, pe Facebook, imagini cu cei doi ostatici

Pentru că, după apelul la 112, la fața locului au început să se strângă din ce în ce mai mulți polițiști și jandarmi, Moroșan a fotografiat ostaticii și a trimis imaginile soției sale, care le-a arătat, mai departe, polițiștilor.

În plus, la dosar a fost depusă și o înregistrare audio care surprinde o discuție dintre Gheorghe Moroșan și soția lui, aflată la acel moment într-un balcon alăturat. Moroșan îi cere femeii să transmită live pe Facebook imagini de la fața locului. La un moment dat, răpitorul se plânge de faptul că a găsit în casă numai dou oameni și că „sunt prea puțini de omorât”:

”Moroșan Gheorghe: Mie îmi pare rău că n-am găsit mai mulți aici.
Moroșan Aurelea: Ei …
Moroșan Gheorghe: Să am ce omorî.
Moroșan Aurelea: Nu mai omorî că… stai liniştit.
Moroșan Gheorghe: Da.”

Apoi, dintr-o dată, răpitorul i-a strigat nevestei să-i mai dea „două fașete, ca să-i lege pe cei doi bărbați de picioare, să nu se mai zbată. Femeia i-a spus să-i lase în pace așa cum sunt, dar Moroșan i-a transmis că se descurcă singur și că a găsit în casă suficientă sârmă:

Moroșan Gheorghe: Mai dă-mi… auzi
Moroșan Aurelea: Ă ?
Moroșan Gheorghe: Mai dă-mi două fasete să-i leg și la piciare, la mâini îs legați bine, da să-i leg și la picioare ca să nu se mai zbată.
Moroșan Aurelea: Lasă-i în pace, da unde stau oamenii, lasă-i așa acolo.
Moroșan Gheorghe: Ei, lasă, că îi leg cu sârmă, că am sârmă aici, lasă.
Moroșan Aurelea: Hai, bine.
Moroșan Gheorghe: Am patent, sârmă, lasă.
Moroșan Aurelea: Hai, stai liniştit acolo și nu mai … (Moroșan Aurelia pare să vorbească singură) a înnebunit, n-am ce-i face, nu am ce-i face, a înnebunit”.

Operatorul 112 a vorbit la telefon cu una dintre victime 

La ora 14:38, Gheorghe Moroșan a apelat din nou numărul de urgență 112. Acesta a repetat povestea legată de pierderea apartamentului și a cerut 300.000 de euro, cu titlu de daune pentru tot răul care considera că i-a fost făcut în urma hotărârii judecătorești prin care soția lui a fost executată silit. În timpul discuției pe care a purtat-o cu operatoarea, au existat momente dramatice, în condițiile în care, la un moment dat, agresorul a pus receptorul la urechea unuia dintre ostatici:

Dispecer Poliția Oneşti: Oamenii ăia au și ei o familie (neinteligibil)
Moroşanu Gheorghe: nu mă interesează de familia nimănui.
Dispecer Poliția Oneşti: Oamenii de acolo nu au nicio vină, dați-mi un pic să vorbesc şi cu domnii de acolo, să vorbesc un pic cu ei.
Moroşanu Gheorghe: Da, vorbiți, poftim, vorbiți.

Victima Pătatu Dan: …
Dispecer Poliția Oneşti: Da, v-ascult, ce se întâmplă?
Victima Pătatu Dan: Ce să se întâmple, suntem sechestrați în apartamentul dânsului, legați la spate şi ne amenințã că ne omoară dacă (neinteligibil) o mișcare pe stradă sau la ușă.
Dispecer Poliția Oneşti: Am înțeles. Rugămintea mea este în felul următor: să încercați să-l liniştiți dumneavoastră, vă liniștiți, o să ajungă și colegii mei să căutãm o soluție să-l rezolvăm pe domnul, da?
Victima Pătatu Dan: Dânsul aşteaptă actul ăla care îl cere dânsul.
Dispecer Poliția Oneşti: O să.. asta încercăm, să facem rost de actul respectiv ca să (neinteligibil)Moroşanu Gheorghe: Gata, gata, dom’le, că se discută prea mult, nu mai aveți ce discuta cu …”

Procurorii mai scriu în rechizitoriu că, în jurul orei 15:00, întrucât se împlinea termenul limită anunțat de Moroşan, polițiștii Serviciului Acțiuni Speciale Adrian losub, Florin Gurămultă și Silviu Roșca, împreună cu Răzvan Ghiula, polițist la Serviciul de Investigații Criminale din IPJ Bacău, au urcat între etajele 2 și 3, în așteptarea ordinului de intervenție tactică în apartament, la momentul oportun.

Polițiștii nu au putut să se poziționeze în apropierea ușii de acces în apartament pe timpul derulării negocierilor, întrucât Moroșan a amenințat, în mod repetat, că va înjunghia victimele dacă aude zgomote la ușă. În plus, acesta era ținut la curent, în mod permanent, de soția lui, care monitoriza fiecare mișcare a autorităților.

„Din declarația martorei Gabriela Gașcu a mai rezultat că inculpata, în urma unei discuții cu soțul său, care i-a cerut să iasă în holul scării să verifice dacă se apropie cineva, a ieșit pe hol și le-a transmis politiștilor poziționați la etajul 2 să nu urce la etajul 3”, se arată în rechizitoriu.

Deși polițiștii au încercat, la un moment dat, să o ridice pe Aurelea Moroșan, deoarece îngreuna acțiunea, inițiativa a fost abandonată deoarece femeia l-a sunat imediat pe soțul său și i-a transmis că autoritățile vor să o conducă la sediul Poliției. În acel moment, bărbatul a început să țipe și să amenințe că îi va înjunghia pe cei doi ostatici dacă nu o vede pe soția sa.

”M-a hăcuit, dezleagă-mă!”

La ora 16.20, Gheorghe Moroşan a apelat pentru ultima oară numărul de urgentă și a spus că i-a anunțat deja pe cei doi bărbați sechestrați că îi va omorî.

La ora 17:00, Dan Pătatu, unul dintre bărbații sechestrați, a fost apelată pe telefonul mobil de fratele său. La telefon a răspus, însă, Moroșan, care i-a transmis: „Dan este sechestrat și probabil nu o să îl mai vezi în viață”, conform rechizitoriului întocmit de procurori.

În acel moment, după cinci ore în care a fost sechestrat, legat și amenințat cu moartea, într-un gest de revoltă, Dan Pătatu l-a lovit pe Moroşan cu piciorul. În acel moment, spun procurorii, agresorul a luat cuțitul de pe pervazul balconului, s-a întors brusc și l-a lovit.

Îngrozit de scenele teribile care se derulau în fața lui, Silviu Iștoan, cel de-al doilea ostatic, a fugit din balcon și s-a refugiat în ultima cameră a apartamentului.

„Ulterior, în ciuda țipetelor de disperare ale victimei Iștoan Silviu, inculpatul s-a apropiat și de acesta și, cu aceeaşi brutalitate și orice lipsă de empatie umană, l-a lovit în mod repetat cu acelaşi cuțit, în diferite zone ale corpului”, au mai arătat procurorii.

Aceștia susțin că „strigătele de disperare și de agonie ale celor două victime – «Hai…. hai câ ne omoară nenorocitul… ….haideți… …haideți… ….nu, nu, nu…»” – au fost auzite de persoanele aflate atunci pe stradă.

Tot atunci, mascații au intrat în forță și l-au împușcat pe Gheorghe Moroșan cu muniție neletală. Silviu Iștoan era căzut și sângera abundent. Cu ultimele puteri, acesta a mai apucat să spună doar „m-a hâcuit, dezleagă-mă”, moment în care unul dintre cei prezenți a apucat cuțitul căzut din mâna ucigașului și a tăiat victimei colierul de plastic. Silviu Iștoan a fost preluat de un echipaj de la ambulanță și transportat la Spitalul Municipal Onești, însă a decedat la scurt timp.

Dan Pătatu a fost găsit în sufragerie. Pentru câteva secunde, a fost conștient și a apucat să spună doar „M-a tăiat, m-a tâiat…”, apoi, la scurt timp, a intrat în stop cardio-respirator.

Gheorghe Moroșan a fost transportat la Spitalul Municipal Onești, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale, ulterior fiind transferat la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun