Parchetul General, recurs în casaţie în cazul fostului primar din Năvodari Nicolae Matei. Edilul scăpase de pușcărie cu “Marea Prescripție”

Parchetul General, recurs în casaţie în cazul fostului primar din Năvodari Nicolae Matei. Edilul scăpase de pușcărie cu “Marea Prescripție”
Publicat: 31/07/2023, 14:16
Actualizat: 31/07/2023, 14:17

Procesul fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei, s-ar putea relua. Fostul edil a fost acuzat de corupție de DNA, adică luare/dare de mită, constituirea unui grup infracțional și spălare de bani. Arestat în 2014, eliberat, judecat în stare de libertate etc, deși dovedit vinovat de toate instanțele, Matei a reușit în cele din urmă să scape de pușcărie odată cu Marea Prescripție, de care au profitat peste 5.200 de români acuzați de fapte de corupție. Dar în cazul lui Nicolae Matei ar fi fost vorba și de bani europeni.

Conform deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 24 iulie 2023, parchetele și instanțele de judecată din România pot ignora decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a Curții Constituționale referitoare al prescripție în cazul infracțiunilor care lezează financiar Uniunea Europeană.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat de gruparea lui Matei în dauna primăriei Năvodari era estimat la 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro) plus un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, la cursul anului 2014.

Procurorii cer Înaltei Curţi  procedură unitară

Parchetul General a declarat, luni, recurs în casaţie în dosarul fostului primar de la Năvodari Nicolae Matei, acuzat de abuz în serviciu, dare de mită şi constituire a unui grup organizat.

Înalta Curte decisese încetarea procesului ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. De asemenea, Parchetul General a cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să stabilească o procedură unitară în legătură cu decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene referitoare la prescrierea unor fapte.

„În cursul zilei de astăzi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat recurs în casaţie împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pronunţată în apel în dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai mulţi inculpaţi şi având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014”, a transmis, luni, Parchetul General.

”Având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spaţiul public şi pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casaţie a fost formulată şi o cerere de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, a mai transmis Parchetul General.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...