Planul primarului din Mogoșoaia de a construi un oraș „de la zero”, stricat de ANI. Agenția a sesizat Parchetul general și îl acuză că s-a folosit de funcție pentru favorizarea anumitor persoane

Planul primarului din Mogoșoaia de a construi un oraș „de la zero”, stricat de ANI. Agenția a sesizat Parchetul general și îl acuză că s-a folosit de funcție pentru favorizarea anumitor persoane
Primarul comunei Mogoșoaia, Paul Precup / Sursa foto: captură video Facebook
Publicat: 07/02/2023, 13:20

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, marți, că a sesizat Parchetul General împotriva primarului PNL din Mogoșoaia, Paul Precup, după ce acesta a vrut să facă mai multe exproprieri pentru a construi un oraș „de la zero” și s-a folosit de funcția sa pentru a favoriza anumite persoane.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către Precup Paul Mihai Nicu a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

„În calitate de primar, a inițiat și semnat o serie de documente privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic a unor parcele de teren din Sectorul Zero ce fac obiectul lucrărilor de utilitate publică denumite „Zona de dezvoltare a comunei Mogoșoaia, Județul Ilfov”, demers care a creat un avantaj patrimonial pentru fiul acestuia”, transmite, marți, ANI.

Edilul din Mogoșoaia este acuzat că a modificat ilegal regulamentul de funcționare al Consiliului Local pentru a-și oferi majoritatea de care are nevoie pentru a expropria și trece în proprietatea comunei câteva sute de hectare de teren arabil.

276 de persoane care dețin împreună nu mai puțin de 328 de hectare pe raza localității Mogoșoaia din județul Ilfov au fost notificați de Primărie la sfârșitul anului 2021 că vor fi expropriați.  Primăria vrea să dezvolte pe terenurile lor „un proiect de planificare urbană de rejustare teritorială”. Cu alte cuvinte, vrea să construiască de la 0 un oraș, denumit „Sectorul 0”, conform G4Media.

Vă recomandăm să citiți și: Primarul din Mogoșoaia are rate la bănci de cel puțin patru ori mai mari decât veniturile declarate. Fostul milionar în euro are datorii uriașe și și-a pierdut casa

ANI a constatat conflictul de interese și în cazul altor șase aleşi locali

De asemenea, în cazul lui Stan Malinche, primar al comunei Gropeni, judeţul Brăila, a fost constatat un conflict de interese administrativ şi a fost sesizat Parchetul.

”În exercitarea mandatului de primar, deşi avea un interes personal în problemele propuse dezbaterilor, a participat la emiterea, adoptarea şi încheierea unor acte administrative şi juridice privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de primvicepreşedinte, încălcând astfel prevederile art. 70 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. f) din O.U.G. nr. 57/2019”, arată ANI.

Instituţia a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Stan Malinche a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, a îndeplinit o serie de acte privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de primvicepreşedinte şi pentru întreprinderea individuală deţinută de soţia acestuia.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de Malinche a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de primar al comunei Gropeni funcţia de primvicepreşedinte deţinută în cadrul societăţii.

În cazul lui Dumitru Mihaiu, viceprimar al comunei Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila, şi fost consilier local, s-a constatat conflictul de interese administrativ.

”În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la emiterea şi adoptarea Hotărârii C.L. Tudor Vladimirescu din data de 29 iulie 2020 privind alocarea sumei de 60.000 Lei asociaţiei în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de preşedinte. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea 161/2003 şi art. 228, alin. (1), lit. f) din O.U.G. nr. 57/2019”, mai arată ANI.

Conflictul de interese administrativ a fost constatat şi în cazul lui George Adrian Ştefănescu, viceprimar al oraşului Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, întrucât, în calitate de consilier local, a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 28 septembrie 2021 privind respingerea proiectului de hotărâre din 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii întrucât se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept.

Totodată, Ştefănescu a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 26 august 2021 prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru un ansamblu de locuinţe aflat pe terenul deţinut de societatea la care el este asociat unic şi administrator. Astfel, el a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019.

Și Marian Ciotoianu, consilier local în cadrul CL al oraşului Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, s-a aflat în conflict de interese administrrativ după ce a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 28 septembrie 2021 privind respingerea proiectului de hotărâre din 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii, deoarece se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept. El a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.

ANI a constatat conflictul de interese administrativ şi a sesizat Camera de Conturi Gorj în cazul lui Sabin Diaconu, consilier local în cadrul CL al comunei Cruşeţ, judeţul Gorj.

”În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii C.L. din data de 18 decembrie 2020 privind prelungirea contractelor de locaţiune pentru închirierea unor imobile aflate în domeniul privat al com. Cruşeţ, fără să anunţe la începutul şedinţei interesul personal avut în problema respectivă. În baza Hotărârii, Primăria Cruşeţ a încheiat cu trei afini ai persoanei evaluate acte adiţionale prin care a fost prelungită valabilitatea contractelor de locaţiune. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) şi alin. (2)-(5) din O.U.G. nr. 57/2019. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Camera de Conturi Gorj în vederea exercitării controlului asupra modului de formare şi administrare a resurselor financiare ale unităţii administrativ-teritoriale Cruşeţ, privind posibila încălcare a legislaţiei contravenţionale şi penale”, susţine ANI.

De asemenea, Vasile Dorin Hortea, consilier local în cadrul CL al comunei Roşia, judeţul Bihor, s-a aflat în conflict de interese administrativ, în cazul său fiind sesizat şi Parchetul.

”În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor Hotărâri ale C.L. al Com. Roşia cu privire la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, în cadrul căruia persoana evaluată deţine funcţia de şef district, încălcând astfel prevederile art. 70 şi 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, lit. d) şi e) din O.U.G. nr. 57/2019. Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la săvârşirea de către Hortea Vasile Dorin a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a îndeplinit acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine”, mai arată ANI.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Mititelu Junior, paradă cu mașini de lux. Cât valorează bolizii fiului lui Adrian Mititelul
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie