Ministrul Justiției, după ce autoritățile elene au refuzat să îl extrădeze pe Sorin Oprescu: „E greu de explicat de ce deciziile definitive sunt respinse de unele state UE” /„Neîncrederea în sentințele instanțelor române este creată de persistența MCV”

Ministrul Justiției, după ce autoritățile elene au refuzat să îl extrădeze pe Sorin Oprescu: „E greu de explicat de ce deciziile definitive sunt respinse de unele state UE” /„Neîncrederea în sentințele instanțelor române este creată de persistența MCV”
Proiectele legilor justiției au ținut cont de avizele Comisiei de la Veneția
Publicat: 21/07/2022, 16:35
Actualizat: 21/07/2022, 16:41

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a reacționat, joi, după ce autoritățile elene au refuzat să îl extrădeze pe Sorin Oprescu. El spune că „e greu de explicat de ce deciziile definitive sunt respinse de unele state UE”. În plus, demnitarul adaugă că „neîncrederea în deciziile instanțelor române este creată de persistența MCV”.

Judecătorii din Grecia au decis să nu-l extrădeze în România pe fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. El are de executat o pedeapsă de 10 ani și opt luni de închisoare.

Ulterior deciziei, ministrul Cătălin Predoiu a transmis un punct de vedere legat de acest subiect.

„Ministerul Justiției respectă independența judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfășurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între Statele Membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnați penal definitiv pentru fapte de corupție în România găsesc „portițe legale” în legislația străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE”, a transmis, joi, Cătălin Predoiu.

În acest sens, Predoiu a reamintit că Ministerul Justiției a pus recent în dezbatere publică un proiect de „lege pentru fugari”, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent.

„Instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române”, transmite sursa citată.

Sorin Oprescu / Sursă Foto: Mihai Dăscălescu / MEDIAFAX FOTO

„Neîncrederea în deciziile instanțelor române este creată de persistența MCV”

Cătălin Predoiu continuă și spune că „în ce ne privește, ne vom continua în limita competențelor eforturile la nivel comunitar european de a crește eficiența cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleași standarde de exigență în toate Statele Membre ale UE”.

„Ceea ce este valabil în materie de combatere a corupției și recunoaștere a executării hotărârilor judecătorești definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE. Una dintre explicațiile unor abordări diferite din partea unor instanțe străine este neîncrederea în deciziile instanțelor române, creată de persistența MCV, particular doar două State Membre ale UE, alături de Mecanismul ”Rule of Law” valabil pentru toate Statele Membre ale UE. Iată încă un motiv în plus pentru a ne concentra eforturile pentru realizarea obiectivelor MCV, iar adoptarea în următoarea sesiune parlamentară a legilor Justiției este obiectivul esențial în acest sens!”, a conchis ministrul Justiției.

Sorin Oprescu va rămâne în Grecia, pe perioadă nedeterminată, în stare de libertate

Instanța elenă a hotărât ca Sorin Oprescu să rămână în Grecia, pe o perioadă nedeterminată, iar în prezent se află în stare de libertate.

Potrivit informațiilor Gândul, Sorin Oprescu a făcut şi o contestaţie în anulare, pe care a depus-o la Curtea de Apel Bucureşti, şi care va fi analizată în 23 septembrie.

Acesta ar putea fi posibilitatea prin care dosarul lui Sorin Orprescu să ia calea rejudecarii, dacă va fi admisă de judecătorii din România

Surse apropiate familiei susțin că fiul acestuia are rezidență în Grecia și derulează anumite afaceri, astfel că fostul edil al Capitalei așteaptă ca, în căile extraordinare de atac, „să i se facă dreptate și să se constate că pedeapsa la care a fost condamnat este una lipsită de fundament juridic”.

Ce s-a întâmplat după ce a fost prins în Grecia

La data de 17 mai 2022, Sorin Oprescu a fost arestat provizoriu în Grecia, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv instanța română şi cea străină.

În consecință, instanța din Republica Elenă este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației elene, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta.

„Ministerul Justiției, ca autoritate centrală, își exercită atribuțiile conform competenței legale. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu a fost şi nu este implicat în această procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării între instanța română și cea străină.

Pe de altă parte, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a comunicat Tribunalului Bucureşti, la fel ca în toate cazurile în care au fost solicitate, toate informațiile necesare pentru a fi transmise instanței străine”, a precizat Ministerul Justiției.

Condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Fostul primar generala al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost eliberat la finalul lunii mai din arest în Grecia, conform deciziei unei instanțe elene.

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare pentru corupție de către Curtea de Apel București.

El era acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.

Obiectul flagrantului din 2015 a fost suma de 25.000 de euro, primită de Sorin Oprescu din partea unui fost director de la Administrația Cimitirelor.

La percheziții desfășurate atunci la locuința lui, pe lângă cei 25.000 de euro, au mai fost găsite sume de bani pe care fostul primar nu le-a putut justifica în fața anchetatorilor.

Sorin Oprescu a fugit în Grecia înainte ca justiția din România să îl condamne la închisoare. Oprescu ar fi fost prins în regiunea Glyfada, o regiune bogată din sudul Atenei, unde ar locui cei mai bogați oameni din Grecia, motiv pentru care este o zonă atent monitorizată.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”