UPDATE: Trei persoane, arestate în dosarul fraudelor cu terenuri din București / Legătura cu Clanul Sportivilor

UPDATE: Trei persoane, arestate în dosarul fraudelor cu terenuri din București / Legătura cu Clanul Sportivilor
Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 29/11/2023, 16:28
Actualizat: 29/11/2023, 16:30

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) a decis, miercuri, să emită mandate de arestare preventivă în dosarul mafiei terenurilor de lux, instrumentat de procurorii DNA.

UPDATE 2: Curtea de Apel București a decis arestarea celor trei persoane reținute de DNA

Curtea de Apel București a emis, miercuri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele a trei dintre inculpații din dosarul de mare corupție privind traficul cu terenuri din zone bune ale Capitalei.

UPDATE 1: Legătura cu Clanul Sportivilor

Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că afacerea presupunea identificarea terenurilor din zona Herăstrău, retrocedate fraudulos și îmbogățirea frauduloasă cu aceste terenuri.

În dosar, una dintre inculpate a vândut un teren unui membru al Clanului Sportivilor. Acesta a ridicat acolo un complex rezidențial și există, la acest moment, și o secție de poliție în acest complex, spun surse judiciare.

În această speță, un inspector din cadrul Primăriei Sector 1 a primit control judiciar, iar anchetă vizează și notari implicați în această afacere.

ȘTIRE INȚIALĂ

Trei persoane au fost reținute de procurorii DNA în dosarul fraudelor cu terenuri din București. Ele vor fi duse în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar, anchetatorii estimează că statul român a fost prejudiciat cu 10 milioane de euro.

În acest dosar, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut, marți, 11 percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din Bucureşti. Cazul vizează obţinerea pe nedrept a 24 de terenuri din Capitală, aflate în proprietatea statului.

În urma perchezițiilor, au fost reținute trei persoane:

„G.A.M., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,
  • spălarea banilor, în formă continuată,

G.E.N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,– spălarea banilor, în formă continuată,
  • fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
  • uz de fals, în formă continuată și

G.V.C., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • spălarea banilor, în formă continuată,
  • complicitate la fals intelectual în forma participației improprii”, conform unui comunicat al DNA.

Au fost ajutați de un inspector de la Direcția de Taxe și Impozite

În același dosar, șapte persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. Între acestea se numără și Florin Bogdan, inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1. El este suspectat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un notar public, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, potrivit DNA.

Modul de operare

Dosarul DNA vizează comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care și inculpații menționați mai sus, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).

„În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.

Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară”, conform DNA.

Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Terenurile ar fi fost vândute printr-un circuit complex, de spălare a banilor

„În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor”, menționează sursa citată anterior.

În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. Într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați.

Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro, explică anchetatorii.

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. La data de 29 noiembrie 2023, inculpați G.A.M., G.E.N. și G.V.C. urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, potrivit sursei citate anterior.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...