Victor Ponta, câștig de cauză la CEDO, după ce a fost condamnat în România pentru afirmații defăimătoare la adresa lui Lucian Isar: „I s-a încălcat dreptul la exprimare”

Victor Ponta, câștig de cauză la CEDO, după ce a fost condamnat în România pentru afirmații defăimătoare la adresa lui Lucian Isar: „I s-a încălcat dreptul la exprimare”
Victor Ponta / Sursă FOTO: Emanuel Titus Ilieși - Mediafax Foto
Publicat: 14/06/2022, 15:38
Actualizat: 14/06/2022, 17:24

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză lui Victor Ponta, în procesul în care fostul premier a contestat condamnarea judecătorilor români, în dosarul în care a fost obligat să îi plătească daune de 10.000 de lei lui Lucian Isar, pentru afirmații defăimătoare pe Facebook.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că au existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția europeană a drepturilor omului. Dosarul a vizat acordarea de despăgubiri împotriva domnului Ponta, fost politician și prim-ministru, pentru comentarii adresate unei alte persoane pe pagina sa de Facebook, pe care instanțele interne le-au considerat a fi defăimătoare. Curtea a observat că instanțele interne nu au aplicat criteriile stabilite în jurisprudența sa”, conform deciziei de marți a CEDO, publicată pe site-ul Curții.

Curtea a stabilit, astfel, că „ingerinţa în exercitarea (de către Victor Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”.

De la ce a pornit dosarul de defăimare

În februarie 2016, Lucian Isar a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, fiind anunțat că există un dosar pe numele lui.

Ulterior, în 10 februarie 2016, pe când era deputat, Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care scria că: „… în cei aproape patru ani în am fost prim-ministru am primit doar o singură dată informații directe de la organele publice specializate cu privire la un caz de tentativă de corupție a unui ministru, Lucian Isar (care a căutat un câștig personal de la un mare investitor american în schimbul sprijinului său pentru amplasarea unui proiect major în România) …”.

La 14 septembrie 2016, Isar l-a dat în judecată pe Ponta, afirmând că postarea lui a fost defăimătoare și i-a prejudiciat reputația și imaginea. El a adăugat, în sesizarea instanței, că Victor Ponta a continuat cu afirmațiile nefondate în două emisiuni de televiziune.

În timpul procesului, fostul premier al României, a explicat că declarațiile sale au o bază faptică, și anume informații pe care le-a primit de la organismele specializate. El a susținut că declarațiile sale trebuiau privite ca un discurs politic, care era protejat de Convenție și de jurisprudența Curții.

La 6 aprilie 2017, instanța a admis cererea lui Lucian Isar, constatând că declarațiile lui Victor Ponta au încălcat articolul 30 din Constituția României și din Convenție. Instanța l-a obligat pe Ponta la plata unei despăgubiri de 20.000 lei români (RON) – circa 4.400 euro (EUR).

Victor Ponta a făcut apel la Tribunalul București, dar, judecătorii au admis doar parțial sesizarea fostului ministru și au redus doar cuantumul despăgubirilor, astfel că Victor Ponta era obligat să-i plătească lui Isar 10.000 de lei.

Victor Ponta, la cinci ani de la tragedia din Clubul Colectiv: „Vieți pierdute - dincolo de politică și interesele meschine ale politicienilor, ce s-a schimbat?” - VIDEO
Victor Ponta – Facebook (captură)

CEDO: Afirmațiile lui Ponta pot fi interpretate drept un subiect de dezbatere ce vizează chestiuni de interes public, respectiv corupția politică

Sentința judecătorilor Tribunalului București a fost atacată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 14 septembrie 2018, de Victor Ponta.

În urma dezbaterilor, Curtea a constatat, în primul rând, că afirmațiile lui Ponta pot fi interpretate drept un subiect de dezbatere ce vizează „chestiuni de interes public, respectiv corupția politică”.

„În hotărârile lor, instanțele interne nu au analizat declarațiile în contextul general al cauzei pentru a evalua intențiile reclamantului. Aceștia s-au limitat să constate dacă elementele constitutive ale răspunderii delictuale au fost întocmite, fără a ține cont de dreptul reclamantului la libertatea de exprimare în contextul mai larg al unei dezbateri între doi politicieni pe o chestiune de interes public – drept asupra căruia reclamantul s-a bazat în mod expres în apărarea sa”, a mai arătat Curtea.

Curtea a considerat că declarațiile se bazează pe probe, în contextul în care Victor Ponta s-a referit la un anumit moment al mandatului său de premier și la informații care proveneau de la „organisme specializate ale statului”. De asemenea, el i-a transmis aceste detalii și președintelui României și a obținut acordul acestuia pentru înlăturarea lui Lucian Isar din funcţie şi să-l înlocuiască pe baza acuzaţiilor aduse la adresa sa.

„Judecătorii români nu au audiat martori”

Curtea a constatat că instanțele din România nu i-au permis lui Ponta să propună anumiți martori ce pot fi audiați de completul de judecată.

„Solicitându-i reclamantului să demonstreze că declarațiile sale erau adevărate, refuzându-i în același timp posibilitatea efectivă de a prezenta probe în apărarea sa, instanțele române și-au depășit marja de apreciere. Curtea a reținut că instanțele interne nu au pus în balanță dreptul lui Lucian Isar la respectarea reputației sale cu dreptul reclamantului la libertatea de exprimare și că lipsa unui astfel de exercițiu de echilibrare era în sine problematică din punctul de vedere al articolului 10 din Convenție”, menționează judecătorii Curții pentru Drepturile Omului.

În acest context, Curtea a stabilit ca România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro, bani ce reprezintă prejudiciul material pe care l-a suferit fostul premier.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”