7 beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline

7 beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline
Publicat: 03/04/2016, 13:10
Actualizat: 02/10/2018, 02:54

„Ghidurile de nutriție elaborate de specialiștii în domeniul sănătății organismului și alimentației arată o recomandare fermă de schimbare a obiceiurilor noastre alimentare actuale – pentru România sunt vizate în special obiceiurile tradiționale românești, bazate pe un consum mare de carne roșie (porc, vită), derivate de carne procesate (tip mezel), grăsimi animale, gătirea prin prăjire, consumul crescut de pâine, cartofi și făinoase și introducerea ca stil de viață sănătos alternativ a dietei de tip mediteraneean. Ea stă la baza alimentației oamenilor din țări precum Italia, Grecia și Franța la care s-a observat, în ultimii 10-15 ani, o evoluție staționară a stării de sănătate, asta în comparație cu restul populațiilor din Europa sau America unde s-au înregistrat adevărate explozii statistice ale bolilor metabolice cronice:- diabet, obezitate, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare și neurologice degenerative, cancere”, spune medicul Luminița Florea pentru Gândul.

„În recomandarile acestei diete mediteraneene un rol important îl joacă grăsimile vegetale – în special uleiurile vegetale, semințele și oleaginoasele, care vin ca o alternativă la grăsimea animală clasică, demonstrată ca fiind foarte nocivă pentru organism.

Uleiul de masline se extrage din fructele proaspete ale măslinului și este un ulei vegetal utilizat în special în alimentație, dar și în alte domenii. Din punct de vedere nutrițional este una dintre cele mai importante surse de grăsimi mononesaturate din natură (73 g%), așa numitele ”grăsimi bune”, și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate (11g%), numite și ”grăsimi rele”, fără colesterol, fără glucide sau proteine, cu un conținut relativ scăzut de vitamine sau minerale (excepție vitamina E). Mare atenție la aportul lui caloric ridicat – aprox 900 kcal/ 100 g (specific tuturor uleiurilor sau grăsimilor din natură), de aceea se recomandă prezența uleiului de măsline cu măsură într-o dietă echilibrată, sănătoasă, în special în forma lui crudă, ca adaos în salate sau mâncare la rece și neprelucrat termic prin prăjire”, mai precizează medicul specialist în diabet și nutriție din cadrul centrului medical Pro Vita.

Rolul uleiului de măsline în alimentația și viața noastră:

1. Uleiul de măsline este o sursă naturală de antioxidanți – vitamina E și polifenoli, cu rol principal de diminuare a apariției peroxizilor implicați în generarea proceselor oxidative, inclusiv cele de îmbătrânire, a inflamației, a proceselor degenerative – canceroase și a patologiei cardio-vasculare. Nivelul de polifenoli este variabil de la un tip la altul de ulei de măsline (poate varia de la 180 mg/ kg – un conținut redus de polifenoli până la 800 mg/ kg – conținut mare de polifenoli) și el ține de calitatea măslinelor din care provine, de metoda de conservare și depozitare, de zona geografică de unde a fost recoltat, etc și se corelează cu gustul amărui al uleiului (cu cât conținutul în polifenoli este mai ridicat, cu atât gustul uleiului este mai amărui și mai picant și mai valoros nutritiv).

2. Olecanthalul, produsul chimic din uleiul de măsline, are un puternic efect antiinflamator, asemănator medicației clasice. În prezent se studiază posibilul rol curativ și protector al olecanthalului în tratarea bolii Alzheimer.

3. Previne cancerul de sân, ovarian sau testicular.

4. Prin acizii grași mononesaturați continuți în proporție de până la 70 – 80 % , uleiul de măsline joacă un rol esențial în echilibrul și dinamica grăsimilor în sânge, scăzând nivelul LDL colesterolului (colesterolul rău, responsabil de evenimentele cardiovasculare acute sau cronice) și crește nivelul HDL colesterolului bun de protecție cardio-vasculară.

5. Este un aliment foarte bine tolerat digestiv, fiind indicat în dieta persoanelor cu gastrită sau ulcer gastric.

6. Rol protector împotriva apariției litiazei renale.

7. Asigură un drenaj corect al vezicii biliare, cu stimularea secreției de bilă și o digestie eficientă (în cantitate mică – 1 linguriță, se poate consuma dimineața, înainte de micul dejun, pentru că îmbunătățește digestia).

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Record de viteză pe un drum național din România. Era să strice radarul!
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...