Actrița Draga Olteanu-Matei, sărbătorită la 85 de ani: DRAGOSTEA pe care ne-o transmiteți din sală este UN DAR nemaipomenit

Actrița Draga Olteanu-Matei, sărbătorită la 85 de ani: DRAGOSTEA pe care ne-o transmiteți din sală este UN DAR nemaipomenit
Publicat: 25/10/2018, 16:18
Actualizat: 25/03/2019, 21:39

Bucureșteancă, Draga Olteanu-Matei a fost sărbătorită miercuri seara la Cinema Dacia din Piatra Neamț, oraș în care s-a mutat în urmă cu 11 ani. Acesta a fost orașul natal al medicului Ion Matei, care i-a fost soț actriței timp de 44 de ani, până la moartea sa, în 2014.

„Îi mulțumesc mult pentru faptul că m-a luat de nevastă și că m-a adus aici, în mijlocul dumneavastră, unde am pășit în Grădina Raiului”, a declarat pe scenă Draga Olteanu Matei, mulțumind publicului care a umplut până la refuz sala de cinema.

Actrița a povestit că a venit prima dată în Piatra-Neamț în 1958, cu spectacolul „Rețeta fericirii” de Aurel Baranga, și, abia după mulți ani, acolo l-a cunoscut pe soțul său.

La eveniment, organizat de autoritățile locale, în cadrul Galei Ambasadorilor Nemțeni, au participat colegi de breaslă celebri, precum actorii Dorel Vișan, Vladimir Găitan, Dan Puric, Ovidiu Cuncea și regizorul Șerban Georgescu.

„Dragostea pe care ne-o transmiteți din sală, modul în care ne urmăriți pe fiecare dintre noi este un dar nemaipomenit pentru noi, cei care am îmbrățișat această profesie. De fiecare dată când mă întâlnesc cu dumneavoastră, trebuie să vă spun că eu sunt mai pupăcioasă, îmi vine să vă sar la gât”, a spus marea actriță.

Seara s-a încheiat cu proiecția lungmetrajului „Patima” (1975), de Mircea George Cornea.

În săptămâna 22 – 28 octombrie, sunt programate la Piatra-Neamț proiecții de filme cu Draga Olteanu-Matei, precum „Ilustrate cu flori de câmp”, „Cucoana Chirița”, „Nea Mărin Miliardar” sau „Dumbrava Minunată”.

Tot miercuri, înainte de spectacolul aniversar, Draga Olteanu-Matei a fost condusă la sediul IPJ Neamț, unde polițiștii i-au cântat „La mulți ani!” celebrei actrițe și i-au oferit un coș cu flori.

Draga Olteanu Matei, născută pe 24 octombrie 1933, la București, este una dintre cele mai cunoscute actrițe de comedie autohtone, care a avut numeroase roluri pe scena Teatrului Național București, dar și în multe filme și producții de televiziune.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, în 1956, ea a debutat în același an în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Printre rolurile sale din teatru se numără cele din „Coana Chirița”, după Vasile Alecsandri, „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu (1977), „Domnișoara Nastasia”, de G.M. Zamfirescu, „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki, „Crimă pentru pământ”, după Dinu Săraru. Totodată, Draga Olteanu Matei a avut o bogată carieră în televiziune, unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și Revelion, dar a făcut și un cuplu memorabil alături de Amza Pellea în numeroase spectacole TV și în comedia „Nea Marin miliardar”.

A mai jucat în filme precum „Faimosul Paparazzo” (1999), „Chirița în Iași” (1987), „Coana Chirița” (1986), „Promisiuni” (1985), „Căsătorie cu repetiție” (1985), „Buletin de București” (1982), „Dumbrava minunată” (1980), „Un om în londen” (1978), „Avaria” (1978), „Iarna bobocilor” (1977), „Ultima noapte a singurătății” (1976), „Patima” (1975) „Pistruiatul” (1973) etc.

După ce s-a pensionat, în 2007, actrița s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania Teatrul Vostru.

În 2010, Draga Olteanu Matei a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Printre altele, a mai primit premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2004, dar și premiul TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru cea mai iubită actriță, în 2003, precum și o stea pe Aleea Celebrităților din București.