• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducție la premiile EFA – Oscarurile europene

Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducție la premiile EFA – Oscarurile europene
Producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducție, o distincție care recunoaște rolul decisiv pe care îl au coproducțiile în industria de film din Europa, sâmbătă seară, la gala Academiei de Film Europene (EFA), care se desfășoară la Berlin.

Producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducție, o distincție care recunoaște rolul decisiv pe care îl au coproducțiile în industria de film din Europa, sâmbătă seară, la gala Academiei de Film Europene (EFA), care se desfășoară la Berlin.

Anunțul că Ada Solomon este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducție a fost făcut de Academia de Film Europeană, pe 18 noiembrie.

În cadrul galei Academiei de Film Europene de sâmbătă seara, premiului Eurimages pentru coproducție i-a fost înmânat Adei Solomon de către Rossy de Palma, una dintre actrițele descoperite de celebrul cineast Pedro Almodovar.

Ada Solomon și-a început discursul de pe scena premiilor EFA citându-l pe fostul președinte sud-african Nelson Mandela – „It always seems impossible until its done” (Întotdeauna pare imposibil până când se realizează, n.r.).

„Mulțumesc foarte mult (…) Nu mi-am imaginat vreodată că este posibil să fiu pe aceeași scenă cu Ennio Morricone, Pedro Almodovar, Catherine Deneuve, Wim Wenders”, a declarat Ada Solomon.

Ea a spus că premiul pe care l-a primit este în același timp premiul tuturor coproducătorilor. „Dar înainte de toate, este premiul oamenilor care au fost convinși de visele mele și au făcut ca acestea să se împlinească”, a spus Ada Solomon.

Producătoarea a precizat că, în general, filmele pe care le-a făcut sunt legate de familie. Totodată, Ada Solomon a spus că, din perspectiva sa, cinematografia trebuie să meargă înainte și nu să privească înapoi cu nostalgie.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA se desfășoară, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincții sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producții cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul „Poziția copilului” a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

Luminița Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziția copilului”, a fost nominalizată la premiul pentru „cea mai bună actriță” la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câștigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”).

Ada Solomon este unul dintre cei mai importanți producători de film din România. De la înființarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs, printre altele, scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu („Marilena de la P7”) și Radu Jude („Lampa cu căciulă”), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume”), al Melissei de Raaf și al lui Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate”), al lui Paul Negoescu („O lună în Thailanda”) și documentarele realizate de Alexandru Solomon (între care „Kapitalism – rețeta noastră secretă”).

De asemenea, Ada Solomon a produs filme finanțate de Eurimages precum „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, de Adrian Sitaru, câștigătorul a două premii la Festivalul de la Locarno în 2011 și a două premii Gopo, dar și „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, care a câștigat șase premii Gopo și trofeul Inima orașului Sarajevo, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, în 2012.

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producției, distribuției și exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 34 de state membre cooperează activ și susțin acordarea de sprijin financiar pentru coproducții, distribuție și sălile de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herțegovina, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Macedonia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria erau la începutul acestui an membre Eurimages.

De la înființarea sa, Eurimages a susținut 1.542 de coproducții europene, cu o sumă totală de aproximativ 468 de milioane de euro.

Madalina Cerban,Teodora Nicolau, [email protected],[email protected]

Inchide