• Publicat:
Magazin

Cât sânge există în corpul uman

Cât sânge există în corpul uman
Volumul de sânge din corpul uman poate varia în funcție de vârstă, stare de sănătate sau genul persoanei respective, însă, în medie, un adult sănătos are aproximativ cinci litri de sânge în corp.

Corpul uman este fascinant. Fiecare sistem lucrează în colaborare cu altele, în mod precis și eficient. Toate sunt la fel de importante pentru funcționarea corpului în mod sănătos. Sângele este una dintre componentele vitale ale sistemului circulator, care include și inima și vasele de sânge.

Știați că aproximativ 7-8% din greutatea corpului uman este reprezentată de sânge? Un adult sănătos cu o greutate de 60 de kilograme are aproximativ 4,2-4,8 litri de sânge. În afară de greutate, alți factori care determină cantitatea de sânge din corpul uman sunt vârsta, genul și starea de sănătate.

De obicei, femeile au mai puțin sânge decât bărbații, iar adulții au mai mult sânge decât copiii. În comparație cu oamenii care locuiesc la altitudini joase, cei de la altitudini mai mari au mai mult sânge în corp, aceștia din urmă având aproximativ 1,8 litri de sânge în plus.

Un test al volumului sanguin este efectuat pentru a determina cantitatea totală de sânge din organism, precum și volumul de globule roșii și plasmă. Există diferite metode de calcul al volumului sanguin. Cele mai multe dintre aceste teste se bazează pe principiul diluării și utilizează substanțe marcatoare precum coloranți sau crom radioactiv. Substanța este injectată în sânge și gradul de diluție este notat pentru a calcula volumul de sânge.

De ce este utilă evaluarea volumului de sânge?

Există numeroase afecțiuni care cauzează anomalii ale volumului de sânge. Testul este util în evaluarea stării oamenilor care suferă de hipertensiune, insuficiență cardiacă congestivă, sincopă, șoc septic, insuficiență renală și altele. Testul este, de asemenea, utilizat pentru a detecta boli cum ar fi policitemia (nivel mare de globule roșii), anemie (nivel scăzut de globule roșii) și hipovolemie (volum mic de sânge). Deși este foarte rar, testul poate declanșa uneori reacții alergice severe.

De cât sânge ai nevoie pentru a supraviețui?

O pierdere de sânge de până la 15% din volumul total poate fi tolerată de către un adult sănătos, fără semne și simptome grave. Cu toate acestea, pierderea de sânge care depășește această limită poate determina simptome grave și complicații. Un om poate pierde un maxim de 30 până la 40% din sânge fără a muri, cu condiția ca acesta să primească tratament imediat, scrie Buzzle.com.

 

Inchide