Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol

Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol
Publicat: 12/04/2016, 14:45

Statul Panama a fost creat în urmă cu mai bine de un secol, cu scopul de a servi intereselor comerciale ale SUA. Era perioada în care dominația Imperiului Britanic începuse să cunoască sfârșitul, un nou colos urmând să îi ia acestuia locul: gigantul condus de Unchiul Sam.

Iată ce menționează jurnalistul american Ken Silverstein într-un articol scris în anul 2014, în publicația Vice: ,,În 1903, administrația Roosevelt a forțat crearea unui nou stat, obligând Columbia să recunoască independența provinciei Panama. Președintele a acționat în numele unor grupuri bancare, printre care s-a numărat JP Morgan&Co., recunoscut dreptagentul fiscalal țării recent înființate. Compania a primit atunci sarcina de a administra cele 10 milioane de dolari investite de guvernul american în țara nou-creată”.

Principala intenție a SUA era de a obține controlul asupra Istmului Panama, pentru a construi un canal care urma să unească Atlanticul de Pacific. Șantierul a debutat în 1904 și a durat aproximativ 10 ani.

La începutul secolului XX, Columbia trecea printr-o perioadă de tulburări politice, marcată de așa-numitul ,,Război de 1000 zile”, desfășurat între partidul liberal și cel conservator. Băncile americane au profitat de această situație, susținând crearea statului Panama și transformându-l într-un adevărat centru al evaziunii fiscale și al spălării de bani.

Mai mult decât atât, după finalizarea Canalului, el a fost folosit de companiile de transport maritim pentru a evita sistemul de taxe al SUA. Astfel, în scurt timp, în Panama, cu ajutorul băncilor de pe Wall Street, a fost dezvoltat un mecanism prin care erau ocolite datoriile acordate statului american, exact în momentul în care acesta se afla în plină Depresiune.

Citește în continuare pe Descopera.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase