De ce apare depresia natală și cum poate fi combătută

De ce apare depresia natală și cum poate fi combătută
Publicat: 23/11/2016, 20:12

Depresia postnatala – cum poate fi combatuta, de ce apare?

Deși nu a fost identificată o cauză clară a depresiei postpartum, se consideră că schimbările hormonale din perioada perinatală au un rol important în apariția acesteia. „Totuși, nu se poate afirma că este singura sau cea mai importantă cauză deoarece acest tip de depresie se poate întâlni și la bărbații care au devenit tați de curând. Cel mai probabil, această tulburare apare ca urmare a unei combinații de factori hormonali, biologici, genetici și de mediu””, precizează psihoterapeutul Ina Baranga.

Au fost identificați o serie de factori care pot crește riscul de apariție a depresiei postnatale. Printre aceștia se numără: o naștere dificilă sau prematură, istoric personal sau familial de depresie, sarcini pierdute, sarcină nedorită sau neplanificată, nașterea unui copil cu probleme de sănătate, cu handicap sau care solicită excesiv atenția mamei, dificultăți de alăptare sau întreruperea bruscă și nedorită a alăptării, suport social sau familial scăzut, relații conjugale deficitare, absența unui partener de viață, statut socio-economic precar, stimă de sine scăzută, perfecționism.

”Fiecare femeie răspunde diferit provocărilor cauzate de sarcină. Nu există o modalitate specifică prin care se poate evita sau preveni depresia postpartum. Există totuși o serie de măsuri care pot fi luate încă din timpul sarcinii pentru a diminua riscul apariției depresiei după naștere.

Este important să se cunoască factorii de risc care, chiar dacă nu produc depresie, pot crea o vulnerabilitate mai mare în fața bolii. Cunoscându-și părțile slabe, femeia își poate activa și dezvolta abilitățile personale pentru a face față evenimentelor sau situațiilor dificile”, subliniază psihoterapeutul.

Viitoarele mame ar trebui să aibă așteptări realiste cu privire la noul statut. Pe lângă bucuria intensă pe care o aduce venirea pe lume a unui copil, apar o serie de modificări majore ale stilului de viață. ”Unele femei au o imagine deformată despre felul în care va arăta viața lor după apariția copilului. Ele preferă să se concentreze doar asupra aspectelor și emoțiilor pozitive pe care le vor resimți și să ignore aspectele mai puțin plăcute precum lipsa somnului, plânsul copilului, nevoia permanentă a acestuia de îngrijire, lipsa timpului pentru a avea grijă de propria persoană și de relația cu partenerul. De asemenea, femeile au în minte imaginea mamei perfecte care controlează totul și se implică total în creșterea copilului și trec cu vederea faptul că o astfel de conduită ar duce rapid la epuizare. Aceste așteptări nerealiste sunt mai pregnante atunci când au existat dificultăți de a concepe copilul sau de a menține sarcina.

Este important ca femeile, după naștere, să acorde timp și atenție nu numai copilului, ci și partenerului. Conectarea emoțională cu acesta creează sentimente de siguranță și stabilitate, atât de necesare mamei.

După nașterea copilului, marea majoritate a femeilor nu se odihnesc suficient. Găsirea unei modalități de a dormi mai mult poate fi o mare provocare pentru mame. O variantă bună ar fi să ceară ajutorul partenerului, membrilor familiei sau prietenilor. Aceștia pot avea grijă de nou-născut cât timp mama se odihnește sau se implică în activități plăcute, relaxante””, mai spune psihoterapeutul Ina Baranga, de la Centrul MindCare, pentru Gândul.

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi de ajutor. O alimentație echilibrată și practicarea unei activități fizice ușoare după naștere au efecte benefice asupra stării de sănătate și a dispoziției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...