De ce apare depresia natală și cum poate fi combătută

Redactor:
Simona Tudorache
De ce apare depresia natală și cum poate fi combătută
Apariția unui copil poate fi unul dintre cele mai stresante evenimente din viața unui om. După naștere, mama se confruntă cu o serie de schimbări majore: renunțarea la carieră, lipsa timpului pentru propria persoană, restrângerea interacțiunilor sociale, responsabilități crescute, deprivarea de somn etc. Modificările hormonale bruște care au loc în organismul femeii pot provoca în primele zile după naștere o stare de labilitate emoțională, plâns facil, iritabilitate, neliniște, insomnie. Această tristețe postnatală (baby blues) este foarte des întâlnită, are un caracter tranzitoriu și de obicei dispare de la sine într-un interval scurt de timp. ''În schimb, depresia postnatală sau postpartum reprezintă o tulburare gravă care, netratată, poate avea consecințe defavorabile, pe termen lung. Ea poate apărea în decursul celor patru de la naștere, dar mamele pot recunoaște simptomele și mult după această perioadă. Se manifestă prin tristețe, diminuarea interesului și plăcerii pentru activitățile zilnice, tulburări ale somnului și alimentației, oboseală, agitație, dificultăți de concentrare, sentimente de vinovăție, neputință, inutilitate sau devalorizare, lipsă de speranță, teama de a nu face rău copilului, îngrijorare excesivă cu privire la nou-născut sau lipsa de interes față de acesta, gânduri de moarte sau sinucidere. Depistarea și diagnosticarea precoce a depresiei postnatale precum și tratamentul adecvat sunt foarte importante, ameliorarea stării mamei având efecte pozitive și asupra copilului. Tratamentele cu cea mai mare eficacitate sunt psihoterapia și, pentru depresia de intensitate moderată sau severă, medicația antidepresivă", explică psihoterapeutul Ina Baranga pentru Gândul.

Depresia postnatala – cum poate fi combatuta, de ce apare?

Deși nu a fost identificată o cauză clară a depresiei postpartum, se consideră că schimbările hormonale din perioada perinatală au un rol important în apariția acesteia. „Totuși, nu se poate afirma că este singura sau cea mai importantă cauză deoarece acest tip de depresie se poate întâlni și la bărbații care au devenit tați de curând. Cel mai probabil, această tulburare apare ca urmare a unei combinații de factori hormonali, biologici, genetici și de mediu””, precizează psihoterapeutul Ina Baranga.

Au fost identificați o serie de factori care pot crește riscul de apariție a depresiei postnatale. Printre aceștia se numără: o naștere dificilă sau prematură, istoric personal sau familial de depresie, sarcini pierdute, sarcină nedorită sau neplanificată, nașterea unui copil cu probleme de sănătate, cu handicap sau care solicită excesiv atenția mamei, dificultăți de alăptare sau întreruperea bruscă și nedorită a alăptării, suport social sau familial scăzut, relații conjugale deficitare, absența unui partener de viață, statut socio-economic precar, stimă de sine scăzută, perfecționism.

”Fiecare femeie răspunde diferit provocărilor cauzate de sarcină. Nu există o modalitate specifică prin care se poate evita sau preveni depresia postpartum. Există totuși o serie de măsuri care pot fi luate încă din timpul sarcinii pentru a diminua riscul apariției depresiei după naștere.

Este important să se cunoască factorii de risc care, chiar dacă nu produc depresie, pot crea o vulnerabilitate mai mare în fața bolii. Cunoscându-și părțile slabe, femeia își poate activa și dezvolta abilitățile personale pentru a face față evenimentelor sau situațiilor dificile”, subliniază psihoterapeutul.

Viitoarele mame ar trebui să aibă așteptări realiste cu privire la noul statut. Pe lângă bucuria intensă pe care o aduce venirea pe lume a unui copil, apar o serie de modificări majore ale stilului de viață. ”Unele femei au o imagine deformată despre felul în care va arăta viața lor după apariția copilului. Ele preferă să se concentreze doar asupra aspectelor și emoțiilor pozitive pe care le vor resimți și să ignore aspectele mai puțin plăcute precum lipsa somnului, plânsul copilului, nevoia permanentă a acestuia de îngrijire, lipsa timpului pentru a avea grijă de propria persoană și de relația cu partenerul. De asemenea, femeile au în minte imaginea mamei perfecte care controlează totul și se implică total în creșterea copilului și trec cu vederea faptul că o astfel de conduită ar duce rapid la epuizare. Aceste așteptări nerealiste sunt mai pregnante atunci când au existat dificultăți de a concepe copilul sau de a menține sarcina.

Este important ca femeile, după naștere, să acorde timp și atenție nu numai copilului, ci și partenerului. Conectarea emoțională cu acesta creează sentimente de siguranță și stabilitate, atât de necesare mamei.

După nașterea copilului, marea majoritate a femeilor nu se odihnesc suficient. Găsirea unei modalități de a dormi mai mult poate fi o mare provocare pentru mame. O variantă bună ar fi să ceară ajutorul partenerului, membrilor familiei sau prietenilor. Aceștia pot avea grijă de nou-născut cât timp mama se odihnește sau se implică în activități plăcute, relaxante””, mai spune psihoterapeutul Ina Baranga, de la Centrul MindCare, pentru Gândul.

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi de ajutor. O alimentație echilibrată și practicarea unei activități fizice ușoare după naștere au efecte benefice asupra stării de sănătate și a dispoziției.

 

 

Inchide