De ce ne simțim tot timpul obosiți

De ce ne simțim tot timpul obosiți
Publicat: 30/05/2017, 23:59
Actualizat: 01/10/2018, 17:42

Cauzele pentru care ne simțim obosiți pot fi multiple: lipsa somnului, stresul, alimentația insuficientă, deshidratarea, lipsa unor minerale sau vitamine (precum Na, Mg, Fe, B12), boli endocrine (hipotiroidia), boli cardiace (insuficiența cardiacă), perioada de convalescență după infecții, boli pulmonare (fibroza pulmonară, BPOC), diabetul zaharat.

„Lipsa somnului, atât la vârste fragede cât și la adulți, poate induce fatigabilitatea (oboseala) precum și alte manifestări, cum ar fi: scăderea puterii de concentrare și a atenției, irascibilitatea. Se pare că un organism adult are nevoie de 6-7 ore de somn pe noapte, importantă fiind și ora la care mergem la somn și care ar trebui să fie înainte de miezul nopții. Somnul din timpul zilei, pe o durată scurtă de timp (20-40 minute), poate „restarta” organismul, încărcându-l cu energie, însă nu înlocuiește somnul de noapte”, spune medicul specialist Aniela Dabija pentru Gândul.

Stresul și lipsa somnului pot crea un cerc vicios, care se soldează cu oboseală, tulburări de somn, tulburări ale apetitului (fie absența apetitului, fie senzație de foame excesivă). „Diferite companii au încercat să ofere angajaților, în ideea de a reduce stresul de la birou, diverse activități recreative, dar și reorganizarea spațiilor de lucru ale angajaților (plasarea de acvarii cu animale marine, plante ornamentale, inclusiv exotice, muzică ambientală în surdină).

Alimentația insuficientă poate determina apariția hipoglicemiei, în special nocturnă, care, în timp, induce oboseala diurnă. Stabilirea unui orar corect al meselor, porționarea corectă a acestora și asocierea corectă a principiilor alimentare, toate astea pot combate hipoglicemia în cele mai multe cazuri)”, mai spune specialistul.

Deshidratarea determină obosealaprin scăderea debitului cardiac și implicit a perfuziei organelor vitale. „Astfel, în lipsa oxigenării corecte a țesuturilor, apar tulburări de matabolism celular care, în cazurile în care oxigenarea insuficientă nu este corectată o perioadă mai lungă de timp, poate fi resimțită de organism ca stare de oboseală. Ingerarea a 30ml lichide/kgcorp și renunțarea la fumat pot ameliora oboseala”, adaugă Dr. Dabija de la Spitalul Ponderas.

Lipsa unor oligoelemente precum Na, K, Fe, Mg poate explica starea de oboseală sau astenie musculară, deoarece aceste minerale participă la activitatea celulară, inclusiv a celulei musculare. „În plus, lipsa fierului în organism, care apare prin diferite mecanisme (absorbție deficitară, infecții, neoplazii, boli ale măduvei osoase, pierderi cronice de sânge), determină anemia, care are ca primă manifestare astenia fizică. Unele medicamente, cum ar fi diureticele sau antidepresivele, pot avea ca efecte secundare această stare de oboseală, care poate merge, în cazurile grave, până la comă. Corecția nivelurilor sanguine ale acestor oligoelemente, prin administrarea produselor care conțin aceste minerale, precum și prin revizuirea alimentației, poate ameliora simptomatologia în cele mai multe cazuri.

Bolile endocrinologice, ca de exemplu hipotiroidia, pot explica, în unele, cazuri, astenia fizică sau oboseala, hormonii tiroidieni fiind implicați în gestionarea de către organism a energiei. Identificarea și corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea de medicamente de substituție hormonală, evitarea stresului, exercițiile în aer liber și alimentația pot ameliora aceste tulburări hormonale și implicit manifestările pe care acestea le determină””, mai spune medicul internist Dabija.

Insuficiența cardiacă este o suferință a inimii, care poate să apară prin mecanisme diferite și care are ca primă manifestare astenia fizică sau fatigabilitatea. Vizita la cardiolog, respectarea medicației și a măsurilor nemedicamentoase (dieta corectă, exercițiile fizice ușoare) sunt măsuri importante de prevenție a complicațiilor bolii.

„În perioada de convalescență după multe boli (infecțioase, intervenții chirurugicale), organismul poate resimți senzația de slăbiciune care se datorează în parte regimului alimentar arid sau medicației necesară vindecarii. Putem scurta acest interval de recuperare prin respectarea dietei și a numărului de mese pe zi, precum și prin scurte plimbări în aer liber.

Bolile pulmonare care afectează sistemul de oxigenare al organismului (oxigenarea sângelui avand loc în plămâni) pot induce oboseala. Renunțarea la fumat, acolo unde este cazul, și tratarea corectă și eficientă a afecțiunilor pulmonare pot reduce senzația de astenie fizică.

Diabetul zaharat, în special cel dezechilibrat, și toate bolile cronice pot induce, de asemenea, oboseala. Menținerea nivelului glicemiei la valori optime, tratarea corectă și optimă a cauzelor care pot dezechilibra glicemia, exercițiul fizic și alimentația corectă sunt importante pentru pacientul diabetic, la care oboseala diurnă poate fi expresia unui dezechilibru”, afirmă medicul internist Aniela Dabija.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?