De ce ne simțim tot timpul obosiți

De ce ne simțim tot timpul obosiți
Publicat: 30/05/2017, 23:59
Actualizat: 01/10/2018, 17:42

Cauzele pentru care ne simțim obosiți pot fi multiple: lipsa somnului, stresul, alimentația insuficientă, deshidratarea, lipsa unor minerale sau vitamine (precum Na, Mg, Fe, B12), boli endocrine (hipotiroidia), boli cardiace (insuficiența cardiacă), perioada de convalescență după infecții, boli pulmonare (fibroza pulmonară, BPOC), diabetul zaharat.

„Lipsa somnului, atât la vârste fragede cât și la adulți, poate induce fatigabilitatea (oboseala) precum și alte manifestări, cum ar fi: scăderea puterii de concentrare și a atenției, irascibilitatea. Se pare că un organism adult are nevoie de 6-7 ore de somn pe noapte, importantă fiind și ora la care mergem la somn și care ar trebui să fie înainte de miezul nopții. Somnul din timpul zilei, pe o durată scurtă de timp (20-40 minute), poate „restarta” organismul, încărcându-l cu energie, însă nu înlocuiește somnul de noapte”, spune medicul specialist Aniela Dabija pentru Gândul.

Stresul și lipsa somnului pot crea un cerc vicios, care se soldează cu oboseală, tulburări de somn, tulburări ale apetitului (fie absența apetitului, fie senzație de foame excesivă). „Diferite companii au încercat să ofere angajaților, în ideea de a reduce stresul de la birou, diverse activități recreative, dar și reorganizarea spațiilor de lucru ale angajaților (plasarea de acvarii cu animale marine, plante ornamentale, inclusiv exotice, muzică ambientală în surdină).

Alimentația insuficientă poate determina apariția hipoglicemiei, în special nocturnă, care, în timp, induce oboseala diurnă. Stabilirea unui orar corect al meselor, porționarea corectă a acestora și asocierea corectă a principiilor alimentare, toate astea pot combate hipoglicemia în cele mai multe cazuri)”, mai spune specialistul.

Deshidratarea determină obosealaprin scăderea debitului cardiac și implicit a perfuziei organelor vitale. „Astfel, în lipsa oxigenării corecte a țesuturilor, apar tulburări de matabolism celular care, în cazurile în care oxigenarea insuficientă nu este corectată o perioadă mai lungă de timp, poate fi resimțită de organism ca stare de oboseală. Ingerarea a 30ml lichide/kgcorp și renunțarea la fumat pot ameliora oboseala”, adaugă Dr. Dabija de la Spitalul Ponderas.

Lipsa unor oligoelemente precum Na, K, Fe, Mg poate explica starea de oboseală sau astenie musculară, deoarece aceste minerale participă la activitatea celulară, inclusiv a celulei musculare. „În plus, lipsa fierului în organism, care apare prin diferite mecanisme (absorbție deficitară, infecții, neoplazii, boli ale măduvei osoase, pierderi cronice de sânge), determină anemia, care are ca primă manifestare astenia fizică. Unele medicamente, cum ar fi diureticele sau antidepresivele, pot avea ca efecte secundare această stare de oboseală, care poate merge, în cazurile grave, până la comă. Corecția nivelurilor sanguine ale acestor oligoelemente, prin administrarea produselor care conțin aceste minerale, precum și prin revizuirea alimentației, poate ameliora simptomatologia în cele mai multe cazuri.

Bolile endocrinologice, ca de exemplu hipotiroidia, pot explica, în unele, cazuri, astenia fizică sau oboseala, hormonii tiroidieni fiind implicați în gestionarea de către organism a energiei. Identificarea și corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea de medicamente de substituție hormonală, evitarea stresului, exercițiile în aer liber și alimentația pot ameliora aceste tulburări hormonale și implicit manifestările pe care acestea le determină””, mai spune medicul internist Dabija.

Insuficiența cardiacă este o suferință a inimii, care poate să apară prin mecanisme diferite și care are ca primă manifestare astenia fizică sau fatigabilitatea. Vizita la cardiolog, respectarea medicației și a măsurilor nemedicamentoase (dieta corectă, exercițiile fizice ușoare) sunt măsuri importante de prevenție a complicațiilor bolii.

„În perioada de convalescență după multe boli (infecțioase, intervenții chirurugicale), organismul poate resimți senzația de slăbiciune care se datorează în parte regimului alimentar arid sau medicației necesară vindecarii. Putem scurta acest interval de recuperare prin respectarea dietei și a numărului de mese pe zi, precum și prin scurte plimbări în aer liber.

Bolile pulmonare care afectează sistemul de oxigenare al organismului (oxigenarea sângelui avand loc în plămâni) pot induce oboseala. Renunțarea la fumat, acolo unde este cazul, și tratarea corectă și eficientă a afecțiunilor pulmonare pot reduce senzația de astenie fizică.

Diabetul zaharat, în special cel dezechilibrat, și toate bolile cronice pot induce, de asemenea, oboseala. Menținerea nivelului glicemiei la valori optime, tratarea corectă și optimă a cauzelor care pot dezechilibra glicemia, exercițiul fizic și alimentația corectă sunt importante pentru pacientul diabetic, la care oboseala diurnă poate fi expresia unui dezechilibru”, afirmă medicul internist Aniela Dabija.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...