De ce suntem, de fapt, dreptaci sau stângaci

De ce suntem, de fapt, dreptaci sau stângaci
Publicat: 05/01/2018, 17:58
Actualizat: 05/01/2018, 18:47

Anterior, oamenii de știință considerau că între stângaci și dreptaci exista o diferență în ceea ce privește activitatea genelor celor două emisfere ale creierului.

Recent însă, potrivit Indy 100, cercetătorii de la Ruhr-Universitat Bochum, care au analizat genele de la nivelul măduvei spinării în perioada dintre lunile a opta și a douăsprezecea de sarcină, au ajuns la concluzia că originea folosirii uneia dintre mâini se află în măduva spinării.

Mișcările brațului și mâinii pornesc din cortexul motor din creier, care trimite semnale către măduva spinării. Această comandă se transformă în mișcare. Cortexul motor nu este conectat cu măduva spinării de la început, iar „alegerea” uneia dintre mâini apare înainte ca aceste conexiuni să se formeze. Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că folosirea mâinii drepte sau a celei stângi este decisă la nivelul coloanei vertebrale.

Astfel, cercetătorii au descoperit diferențe între segmentele stâng și drept ale măduvei spinării fătului încă din a opta săptămână de viață intrauterină, iar aceste diferențe controlează mișcările mâinilor și picioarelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase