• Publicat:
Magazin

HBO lansează un documentar despre tragedia din 11 septembrie 2001 pe înțelesul copiilor – VIDEO

HBO lansează un documentar despre tragedia din 11 septembrie 2001 pe înțelesul copiilor – VIDEO
HBO va lansa miercuri documentarul „What Happened on September 11", realizat de producătoarea Amy Schatz, care și-a propus să explice evenimentele din 11 septembrie 2001 într-o manieră potrivită pentru copii, relatează Associated Press.

Pentru copiii de școală elementară și de liceu, atacul terorist din 11 septembrie 2001 nu reprezintă o amintire, ci istorie, scriu cei de la Associated Press. Un documentar realizat de HBO, lansat la 18 ani de la atacul terorist, tratează evenimentele în această manieră.

Producătoarea americană Amy Schatz a declarat că proiectul intitulat „What Happened on September 11” i s-a părut necesar în urma unei discuții cu o fetiță din clasa a III-a care i-a spus că a căutat pe internet, împreună cu o prietenă, informații despre „atacurile din 11 septembrie”.

„Când un copil face asta, ceea ce descoperă sunt imagini îngrozitoare, nepotrivite pentru vârsta lui. Atunci am simțit că am responsabilitatea de a umple acel gol cu ceva care nu este atât de îngrozitor”, a afirmat Amy Schatz.

Prima jumătate de oră a proiectului va avea lansarea miercuri, de la 18.00 (ora locală, Los Angeles), iar, în România, producția va putea fi vizionată joi, de la ora 22.05. Un film adițional, „In the Shadow of the Towers: Stuyvesant High on 9/11”, centrat pe memoriile elevilor de liceu aflați în vecinătatea zonei în care s-a produs atacul, va avea premiera tot miercuri seară pe HBO SUA.

Schatz s-a specializat în crearea unor filme care reușesc să explice lucruri greu de înțeles, precum „Numărul de pe brațul străbunicului/ The Number on Great-Grandpa”s Arm”, despre Holocaust, și un documentar despre atacul armat din Parkland, SUA.

„Într-adevăr, sunt disperată să fac puțină lumină. Nu îi putem proteja pe copii de lucrurile care se întâmplă. Una dintre marile întrebări pe care aceștia le adresează este «de ce? De ce ar face cineva asta? De ce există atâta cruzime?»”, a declarat producătoarea.

Filmul îl prezintă pe Osama bin Laden, cu acțiunile sale teroriste care au început odată cu intervenția Uniunii Sovietice în Afganistan, dar nu reușește să răspundă la întrebările profunde ale copiilor.

În acest caz, Amy Schatz a colaborat cu National September 11 Memorial & Museum, filmând doi angajați care le oferă explicații copiilor din clasa a III-a. Stephen Kern, care lucra la etajul 62 al unei clădiri din complexul World Trade Center din New York, vorbește despre cum a fost evacuat. Matthew Crawford, al cărui tată, pompier, a murit în acea zi, relatează despre experiența sa.

Totodată, producătoarea a găsit o școală în Secaucus, New Jersey, în care se predă istorie prin artă, ajutându-i pe elevi să gestioneze emoțiile stârnite de ceea ce învață.

Schatz nu a evitat folosirea unor imagini dure realizate în acea zi, precum cea a avionului care lovește World Trade Center și cele în care clădirile se prăbușesc, lăsând în urmă nori de praf.

Pe 11 septembrie 2001, patru atacuri sinucigașe, plănuite și executate de militanți ai rețelei teroriste Al-Qaida, au șocat întreaga lume și au avut un efect profund asupra cursului istoriei din ultimele aproape două decenii.

Patru avioane de linie au fost deturnate cu scopul lovirii unor clădiri simbol ale SUA: turnurile gemene World Trade Center din New York și Pentagonul din Washington. Trei și-au atins țintele, însă al patrulea și-a ratat-o, numai datorită curajului echipajului și călătorilor.

Inchide