Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din regimul de iarnă

Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din regimul de iarnă
Publicat: 25/01/2013, 10:10
Actualizat: 11/05/2019, 08:26

Organismul are nevoie de un regim special pentru fiecare anotimp, sunt de părere medicii nutriționiști. Temperatura exterioară a corpului uman este scăzută iarna, când zilele sunt scurte, iar nopțile lungi. În plus, faptul că în această perioadă activitatea fizică în aer liber este minimă și trecerea de la căldura din case la frigul de afară solicită organismul, duc la creșterea riscului de îmbolnăvire.

„Petrecerea timpului în spații închise favorizează ‘ronțăiala” și excesul de calorii”, a declarat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist și autoarea cărții „Sănătatea are gust”.

Specialista spune că există o serie de alimente care ajută atât la întărirea sistemului imunitar, cât și la prevenirea apariției kilogramelor în plus. gândul a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din dietă în perioada sezonului rece.

● Carnea de porc ocupă un loc principal în regimul sezonul rece. „Este un aliment cu înaltă valoare biologică, conține toți aminoacizii esențiali, care nu pot fi sintetizați de organism, cu rol în formarea anticorpilor, reglarea metabolismului și funcționarea optimă a sistemului nervos”, a explicat medicul nutriționist.

● Carnea de curcan are un conținut ridicat de triptofan, un aminoacid esențial care se transformă în serotonină care provoacă o stare de bine la nivel cerebral. „Carnea de curcan scade senzația de foame, deoarece crează rapid senzația de sațietate. Acest aliment conține vitamina E și seleniu cu acțiune antioxidantă, de protecție a organismului și, nu în ultimul rând, este campioană la categoria alimente pentru slăbit”, a precizat. Mihaela Bilic.

● Peștele gras, printre care se numără somonul, tonul, macroul și sardinele, reprezitnă o sursă principală de aczi grași Omega 3, pe care organismul nu îi poate sintetiza și trebuie aduși din alimentație. „Această categorie de acizi intră în campoziția prostaglandinelor, substanțe ce combat procesele inflamatorii și cresc activitatea sistemului imunitar”, a declarat nutriționista. Peștele mai reprezintă și o sursă bogată de vitamina D, calciu, fier, seleniu, zinc, iod, nutrienți care ajută organismul să se adapteze la temeperaturile scăzute de afară.

● Fructele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică indiferent de sezon. În această perioadă a anului este indicat să optați pentru fructele de sezon, printre care se numără citricele, bananele, ananasul și kiwi. „Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și apă, alături de cantități mari de fitonutrienți, substanțe de orgine vegetală cu acțiune benefică asupra sănătății”, a spus dr. Bilic.

● Sucul de roșii și bulionul trebuie să fie prezente în majoritatea mâncărurilor de iarnă, deoarece aceste condimente sunt bogate în licopen, substanță care protejează pielea de frig. Spre deosebire de ulei, aceste ingredinte au un conținut caloric nesemnificativ și dă mâncării și un gust plăcut.

● Ciupercile sunt sărace în calorii, acestea având în jur de 10 calorii la sumat de grame. Aceste legume sunt bogate în proteine, fibre, potasiu, seleniu, zinc și toate vitaminele din grupa B. „Spre deosebire de alte legume, acestea nu conțin fitați, prin urmare, fierul din ciuuperci se absoarbe ușor”, a conchis medicul nutriționist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului