MasterChef. Secretul lui Sorin Bontea, cel mai dur jurat de la show-ul culinar. Ce mănâncă milionarii planetei

MasterChef. Secretul lui Sorin Bontea, cel mai dur jurat de la show-ul culinar. Ce mănâncă milionarii planetei
Publicat: 07/06/2012, 11:09
Actualizat: 07/06/2012, 11:09

MasterChef. Juratul Sorin Bontea, care lucrează în restaurante de la vârsta de 16 ani, ia bucătăria în serios. A gătit ani întregi pentru o clientelă exclusivistă pe vase de croazieră sau în cele mai cunoscute restaurante din România. A preparat de la delfin cu ananas la feluri de mâncare pe bază de carne de crocodil și a avut printre clienți staruri precum Jon Bon Jovi și Madonna.

„Eu sunt omul care nu țipă foarte mult în bucătărie, cred că poți să impui respect și fără să țipi. Însă sunt exigent în tot ceea ce înseamnă bucătărie. Îmi plac foarte mult detaliile, sunt foarte atent la detalii”, povestește juratul de la MasterChef pentru gândul. Nu se consideră un tip sever, deși deseori i se reproșează faptul că se uită la concurenți cu o privire care îngheață suflete. „Este un concurs, presiunea este foarte mare și pentru noi este la fel. Trebuie să fii atent la ce guști, la felul în care se gătește. Trebuie să faci diferența între concurenți, să vezi ceea ce fac, cum fac, cum se descurcă, cum aranjează mâncarea în farfurie și nu e chiar simplu. Trebuie să explici de ce un gust este sau nu bun, de ce e prea mult sos în farfurie”, spune juratul, care a fost extrem de exigent la preselecții.

„Mulți au spus că am fost foarte duri în preselecții. Mie mi s-a părut normal, pentru că atunci concurenții au avut timp să se gândească la ce fac, au avut timp să se informeze, au avut timp să gătească acasă și să-și cheme prietenii să guste, au avut la dispoziție ce ingrediente au vrut, și coadă de crocodil dacă au cerut. Nu-ți ceream noi să faci un fel de mâncare și îți dădeam 60 de minute, ca la Cutia Surprizelor. Adică ai avut tot confortul și tot suportul. Iar în momentul în care vii și desfaci o conservă și o pui în farfurie, mi se pare că îți bați joc”, spune Sorin Bontea.

„Când ești sub presiune demonstrezi dacă ești un chef bun sau nu”

Cel mai greu i s-a părut în timpul concursului să aleagă cine trebuie să plece din concurs: s-au atașat de ei, de felul în care unii puneau tot sufletul în mâncarea pe care trebuiau să o prepare. Lui unul, i-au plăcut foarte mulți concurenți. „Bogdan Alexandrescu este un băiat care cu adevărat iubește bucătăria și iubește să gătească, este foarte atent la detalii. Mimi a progresat foarte mult, unii au crescut în timpul show-ului, alții au dat înapoi”, povestește juratul, care adaugă că un chef bun nu are nevoie doar de calități remarcabile de bucătar: ci și de calm, de organizare, de stăpânire de sine. „În momentul în care ești sub presiune, demonstrezi dacă ești un chef bun sau nu”, crede juratul.

A lucrat 9 ani pe vase de croazieră

Sorin Bontea s-a apucat de bucătărie la 16 ani, în 1986, când a picat treapta a doua la liceu. S-a angajat la un restaurant din centrul Bucureștiului, Minion, și s-a înscris la liceu la seral. A lucrat apoi o vreme la o Gospodina, apoi a revenit la Minion, restaurant unde se gătea în principal în stil franțuzesc. După un timp s-a mutat la restaurantul cu specific chinezesc al unui hotel cunoscut din București, iar în 1998 a început să lucreze pe vase de croazieră. A gătit pe mările și oceanele lumii vreme de 8-9 ani. „A fost foarte greu, îmi vedeam familia la 7-8 luni și munceam fără nicio zi liberă pe săptămână. Presiunea este foarte mare, pentru că au niște standarde stricte și foarte multe reguli. E un fel de armată bine plătită. Existau și momente plăcute, ca acelea în care prindeai un prânz liber sau te aplauda și felicita un restaurant întreg pentru mâncarea pe care ai făcut-o”, spune Sorin Bontea. În restaurantele care găteau pentru peste 3.000 de pasageri, juratul a lucrat cu chefi francezi, italieni, austrieci, germani, indieni, malaiezieni ori filipinezi. „Cred și sper că am luat ce era mai bun de la fiecare”, spune Sorin Bontea. A cunoscut aproape toate bucătăriile pământului. „Multă lume spune că noi nu avem bucătărie tradițională românească. Depinde însă de unde o iei. O iei de la Decebal și Gerula sau o iei de pe vremea turcilor sau austriecilor…”

A gătit pentru Jon Bon Jovi și Madonna

După ce anii lui pe mare s-au terminat, s-a angajat la Radisson, unde a lucrat până luna trecută. „M-am angajat la Radisson, de la deschidere, am fost de când nu era nimic. Acolo există un Executive Chef, iar eu eram chef de restaurant. Am fost prima oară chef la restaurantul italienesc, după jumătate de an m-am mutat la Steak House – fripturi și fructe de mare”, spune cheful care vrea să își deschidă acum o firmă de consultanță.

A gătit de-a lungul timpului pentru staruri precum Nicolas Cage, Jean Claude van Damme, Roger Moore, Jon Bon Jovi, Tom Jones sau Madonna. „Madonna a venit cu bucătarul ei, și-a adus carnea, apa, dar am gătit și noi pentru ea, mâncare kosher, în special pe bază de carne de vită”, spune juratul. Fie că gătește pentru celebrități sau oameni obișnuiți îi place să discute cu clienții și să afle de la ei cum li s-a părut mâncarea. „Contează foarte mult să ai feedback, ospătarul îți transmite, dar poate să nu îți transmită tot”, spune Sorin Bontea.

Delfin cu ananas și milionarul care își cumpărase un apartament pe vasul de croazieră

Printre cele mai extravagante mâncăruri pe care le-a gătit pe vas se numără o specie de delfin asortată cu ananas. Iar la Radisson a pregătit un preparat exotic din carne de crocodil. „Pe vasul de croazieră am întâlnit foarte mulți turiști bogați. Îmi amintesc că era un turist din Israel care își cumpărase un apartament pe vasul respectiv, stătea mai mult pe mare. Mereu comanda omlete rafinate, făcute numai din albuș sau din niște ouă speciale, care nu conțin colesterol, nu au niciun pic de grăsime și care sunt foarte scumpe”, rememorează Sorin Bontea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Cine este judecătoarea care a întrebat dacă tânărul mort în accidentul produs de Vlad Pascu...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
VIDEO - De ce boală cruntă suferea Mioara Roman: Fosta soție a lui Petre Roman...
Mioara Roman a murit în azilul în care era internată. Oana Roman NU a putut...
A murit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman
Zbârnâie telefoanele la cabinetul bossului pentru o domnișoară descurcăreață! Cum se ”tatonează” un post la...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
S-A AFLAT adevărul despre MIOARA ROMAN! Foarte puțină lume a știut asta despre ea: A...
Gabriela Cristea, văzută goală de mulți bărbați. Reacția lui Tavi Clonda
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. În ce țară s-a întâmplat?