Nouă obiceiuri care vă pot schimba viața

Nouă obiceiuri care vă pot schimba viața
Publicat: 02/05/2016, 03:21
Actualizat: 01/09/2016, 19:44

În bestsellerul lui, „Puterea obiceiului”, Charles Duhigg discută despre modalitățile în care ne putem folosi de obiceiurile noastre pentru a obține ceea ce ne dorim. Potrivit acestuia, astfel de deprinderi necesită trei componente: sugestia, recompensa și rutina. Astfel, pentru a bifa o realizare, trebuie să trecem prin toate trei.

Care este mai bună parte în crearea unor astfel de obiceiuri? Odată instalate, nu mai trebuie să ne gândim la ele, să le planificăm înainte de a acționa. Cu cât numărul acestora crește, cu atât productivitatea noastră sporește, iar succesul și fericirea devin garantate. Același scenariu se aplică și în cazul curățeniei, activitate de care fugim cu toții în momentul în care vedem dezordinea acumulată din ultimele zile.

Iată, însă, ce puteți face pentru a asigura un echilibru în viața dumneavoastră:

1. Aranjați-vă patul. Durează doar două minute. Ce altceva puteți face în intervalul acela care să vă transforme total imaginea camerei? Indiferent de stadiul în care se regăsește dezordinea din încăpere, atunci când patul este aranjat, totul se vede dintr-un alt unghi.

2. Curățați chiuveta din bucătărie. Durează zece minute și e indicat să o faceți de trei ori pe zi. Așa veți evita aglomerarea vaselor murdare, iar camera va arăta mult mai bine. Faceți din asta un obicei și veți fi plăcut surprinși de efectul său pe termen lung.

3. Ștergeți e-mailurile care nu vă mai folosesc. Operațiunea durează un minut. Sortarea și delimitarea zilnică a mesajelor, cataloagelor, documentelor, foilor care nu vă mai trebuie vă vor ajuta să aveți păstrate în casă în permanență doar lucrurile utile, evitând o aglomerare ulterioară.

4. Stabiliți cu restul familiei să vă angajați, când vă aflați cu toții acasă, timp de zece minute să faceți ordine împreună. Înainte de culcare, imediat după ce v-ați întors acasă sau chiar dimineața, după trezire, o astfel de activitate vă poate încărca cu energie.

5. Păstrați masa curată. Nu vă poate lua mai mult de cinci minute să strângeți ce ați consumat și să ștergeți petele sau urmele de grăsime lăsate. O masă dezordonată, cu resturi de alimente nu doar că contribuie la dezordinea din încăpere, dar produce și o stare de disconfort pentru ceilalți membri ai familiei, care doresc să se așeze să mănânce.

6. Lustruiți dulapul din baie. Ca timp, nu vă poate lua mai mult de trei minute să ștergeți urmele lăsate în jurul chiuvetei. Totodată, puneți la locul lor pasta de dinți, trusa de machiaj, produsele pentru îngrijirea părului, care localizate corespunzător vor contribui la ordinea din încăpere.

7. Puneți rufele la spălat în mai multe tranșe. Faceți din asta un obicei zilnic și evitați, în felul acesta, să triați greșit hainele în momentul în care trebuie să le băgați pe toate la spălat.

8. Puneți-vă lucrurile la loc în dulap după ce le-ați folosit. În trei minute puteți duce la îndeplinire această operațiune simplă. În acest mod, veți elimina progresiv dezordinea din încăpere și veți ști exact ce aveți în șifonier și ce vă lipsește.

9. Planificați-vă programul zilnic. Cinci minute pe care să le alocați dimineața pentru a vă planifica activitățile de peste zi sunt suficiente pentru vă asigura că nu omiteți nimic din ceea ce trebuie dus la îndeplinire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?