Nutriționista Mihaela Bilic, la Gândul LIVE, despre carnea de cal și dieta vegetariană. Care dintre cele două atacă mai mult organismul – VIDEO

Nutriționista Mihaela Bilic, la Gândul LIVE, despre carnea de cal și dieta vegetariană. Care dintre cele două atacă mai mult organismul - VIDEO
Publicat: 21/02/2013, 23:41
Actualizat: 19/05/2015, 01:36

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, invitată la emisiunea Gândul LIVE, a vorbit despre scandalul cărnii de cal izbucnit în urmă cu aproximativ două săptămâni. Nutriționista a spus că acest tip de carne nu este dăunătoare organismului. „La noi nu este o tradiție în a sacrifica calul pentru a-l mânca, însă calul nu este rumegător, iar lucru acetsa se reflectă în grăsimile lui saturate. Mai exact în lipsa grăsimilor saturate (nr. grăsimi ‘rele”). Animalele rumegătoare, precum oaia sau vaca, prin rumegat, ele saturează grăsimea, ceea ce înseamnă că ne va fi aproape imposibil să mâncăm seul de la oaie sau de la vacă, pentru că acea grăsime este plină de acizi saturați. Este dăunătoare și pentru sănătatea noastră, deoarece duce la creșterea colesterolului, dar în același timp este și neplăcută ca și gust, este mai degrabă folosită la fabricarea săpunului”, a spus dr. Bilic.

Medicul a explicat în cadrul emisiunii de ce carnea de cal nu este dăunătoare organismului. „În momentul în care vorbim de animale nerumegătoare, ele nu saturează grăsimea prin rumegat. Aici îl repunem pe piedestal pe purceluș, pentru că nefiind rumegător, slăninuța de porc se poate mânca, ea având și grăsimi mono-nesaturate (grăsimi „bune”). Carnea de cal este una extrem de săracă în grăsime. Calul nu prea are grăsime și asta vedem și cu ochiul liber. Pentru că nu este comercializată interns, este o carne mai ieftină și din păcate am ajuns la acest paradox: să vindem calul, deși pe etichetă scrie vită, ca să putem câștiga bani mai mulți, dar altfel, este o carne, din punct de vedere nutritiv, extremd e valoroasă, are toți amino-acizii esențiali, foarte puțină grăsime, deci nu dăunează. Este o carne sigură pentru sănătatea noastră”, a spus nutriționista.

Întrebată dacă putem deosebi carnea de vită de cea de cal, dr. Mihaela Bilic a spus că este aproape imposibil. „Este roșiatică. Depinde și de vârsta animalului. Cu cât carnea este mai închisă la culoare cu atât animalul a fost mai bătrân. Este un pic mai tare, nu atât de fragedă, dar să nu uităm că foarte multe vaci crescute la noi sunt crescute pentru lapte și apoi sacrificate. Deci nu sunt vaci de carne. Inclusiv carnea lor (nr. de vacă) este destul de tare și mai greu de gătit”, a precizat medicul. Potrivit specialistei în nutriție, carnea de cal nu ar un miros și nici un gust specific, așa cum se întâmplă în cazul cărnii de oaie sau de berbecuț.

Carnea și bolile de inimă

Medicul nutriționist a mai vorbit la Gândul LIVE și despre riscurile la care se expun persoanele care devin vegetariene. „Orice lucru făcut în extremă duce la dezechilibre. Numai în carne și în produsele de origine animale găsim amino-acizi esențiale pe care organismul nu îi poate sintetiza și pe care trebuie să îi aducem zilnic din alimentație. Acești amino-acizi ajută la formarea de celule noi, pentru funcționarea în regulă a sistemului nervos”, a declarat dr. Bilic.

Nutriționista spune că acest aliment este indispensabil pentru creșterea copiilor. Astfel, medicul recomandă părinților să nu le impună copiilor adoptarea unui stil de viață vegetarian. „Acel copil nu va putea niciodată să se dezvolte ca un copil normal și îi este afectată inclusiv dezvoltarea sistemului nervos, a capacității lui de învățare, pentru că vitamina B12 se găsește numai în produsele de origine animală. Nu avem cum să o luăm din nicio frunză, indiferent cât de miraculoasă ar fi ea”, a spus dr. Mihaela Bilic.

Nutriționista spune că nu consumul de carne este cel responsabil de apariția diferitelor boli, printre care se numără afecțiunile cardiovasculare și diabetul. „Ai foarte multe avantaje când renunți la fumat și alcool, când faci sport, și scapi de kilogramele în plus. Factorii aceștia duc la creșterea colesterolului, nu un amărât de ou pe care îl mănânci. Dacă suntem sedentari facem mai mult rău organismului, decât dacă mâncăm un produs de origine animală”, a mai spus specialista.

Carnea roșie ar trebui să o mâncăm de trei ori pe săptămână. „Nu în fiecare zi trebuie să mâncăm carne, dar asta nu înseamnă că trebuie să o excludem din alimentația noastra. În fiecare zi putem să mâncăm legume, cereale, lapte, dar carnea nu trebuie să fie prezentă zilnic. Aici facem noi confuzia. Nu trebuie să mâncăm o jumătate de kilogram de carne la o masă sau de trei ori pe zi, pentru că orice exces duce până la urmă la probleme”, a mai spus medicul Mihaela Bilic la emisiunea Gândul LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri