Opt lucruri care pot prevesti divorțul. Care este „sărutul morții” într-o căsnicie

Opt lucruri care pot prevesti divorțul. Care este „sărutul morții într-o căsnicie
Publicat: 13/03/2018, 09:08

Potrivit Business Insider, există opt factori care ar putea prezice divorțul.

Căsătoria în adolescență sau dimpotrivă, după 32 de ani

Cel mai bun moment pentru căsătorie este „când ești pregătit” și când ai găsit persoana compatibilă. Nu forța nimic, nu te baza pe un studiu.

Pe de altă parte, studiile sugerează că acele cupluri care se căsătoresc în adolescență și după împlinirea vârstei de 30 de ani sau mai târziu riscă divorțul mai des decât cuplurile care se „iau” la 20 de ani sau imediat după împlinirea vârstei de 30 de ani. Riscul este mai mare în rândul cuplurilor adolescentine.

Studiul citat a fost realizat de Nicholas Wolfinger, profesor la Universitatea din Utah. După 32 de ani, a descoperit Wolfinger, șansele divorțului cresc anual cu 5%.

„Pentru cei mai mulți, cei care se căsătoresc la 20 și ceva de ani au cele mai mari șanse de a sta împreună, pe termen lung”, a spus Wolfinger.

Un alt studiu, publicat în 2015, în Economic Inquiry, a dezvăluit că șansele de divorț în cuplurile heterosexuale cresc odată cu diferența de vârstă între parteneri.

„O discrepanță de UN AN între vârstele partenerilor crește cu 3% riscul divorțului (față de cei de aceeași vârstă). O diferență de 5 ani presupune un risc de 18%, iar una de 10 ani, un risc de divorț de 39%”, a declarat cercetătoarea Megan Garber, pentru The Atlantic.

Un soț care nu lucrează cu normă întreagă

Un studiu realizat în 2016 la Harvard sugerează că nu banii unui cuplu influențează șansele de divorț, ci diviziunea muncii. În momentul în care cercetătoarea Alexandra Killewald a analizat căsătoriile heterosexuale care au început după 1975, a descoperit că acele cupluri în care soțul nu are un job full-time sunt cu 3,3% mai predispuse la divorț, în anul următor versus un risc de 2,5%, înregistrat de cuplurile în care soțul lucrează cu normă întreagă.

Statutul profesional al soțiilor nu influențează însă riscul divorțului. Cercetătorii concluzionează că imaginea bărbatului care întreține familia este în continuare foarte vie și poate influența stabilitatea maritală.

Nu au absolvit liceul

Cuplurile care au mai multă carte sunt mai puțin predispuse la divorț. Asta sugerează studiile. Un articol de pe site-ul Bureau of Labor Statistics relevă rezultatul unui studiu din 1979, în care au fost analizate căsătoriile și divorțurile unui grup de tineri „baby boomers”.

„Șansa ca un mariaj să se finalizeze cu divorț a fost mai mică pentru cei cu studii superioare. Peste 50% din cuplurile căsătorite care nu au absolvit liceul divorțeaă, față de 30%, în rândul absolvenților de facultate”.

Ar putea avea legătură și cu faptul că oamenii fără prea multe studii câștigă mai puțin decât cei cu studii superioare și au o viață mai stresantă.

Disprețul față de partenerul de viață

John Gottman, psihologul la Univeristatea din Washington și fondatorul Gottman Institute, spune că unele relații sunt de tipul „cei patru călăreți ai Apocalipsei”. Acestea prevestesc fără echivoc divorțul:

1. Disprețul: Subestimarea partenerului de viață (Gottman spune că acest comportament reprezintă „sărutul morții” într-o relație).

2. Criticile: Transformarea unui comportament într-o definiție a caracterului partenerului de viață.

3. Apărarea disimulată: Victimizarea în situații dificile.

4. „Fața la perete”: Obiceiul de a bloca o conversație nefavorabilă.

Afecțiunea exagerată a celor proaspăt căsătoriți

Psihologul Ted Huston a analizat 168 de cupluri timp de 13 ani – din ziua nunții. Huston a realizat numeroase interviuri cu oamenii respectivi, pentru un studiu.

„În calitate de însurăței, cuplurile care divorțează după șapte sau mai mulți ani au dat dovadă de prea multă afecțiune”.

„Cuplurile ale căror căsătorii încep într-o explozie de romantism sunt mai predispuse la divorț, deoarece o asemenea intensitate este greu de menținut. Credeți sau nu, căsătoriile care încep cu mai puțin „romantism de Hollywood” sunt mai trainice”, a declarat cercetătorul Aviva Patz pentru Psychology Today.

Corvoada stresului zilnic

Un studiu din 2007 a analizat factorii care au dus la divorțul unor cupluri din Europa. Astfel, cercetătorii au descoperit că stresul cotidian are un rol decisiv în despărțire.

Experiențele banale, precum întârzierea la o ședință sau ratarea autobuzului au reprezentat puncte „fierbinți” de tensiune între soți. Autorii au descoperit că „participanții au invocat mai degrabă acumularea de stres, în cazul divorțului, decât infidelitatea sau violența”.

Retragerea în timpul unui conflict

Un studiu din 2013, publicat de Journal of Marriage and Family, a relevat că obiceiul soților de a se „retrage” din conflicte duce la divorț. Studiul a cuprins date despre 350 de cupluri din Michigan.

Totodată, un studiu din 2014, publicat de Communication Monographs, sugerează că acele cupluri implicate în conflicte de tip „cerere/retragere” – unde presiunea este pusă pe ambii parteneri – sunt mai puțin fericite.

Potrivit coordonatorului studiului, Paul Schrodt, de la Universitatea Creștină din Texas, obiceiul este greu de combătut, deoarece fiecare crede că vina îi aparține celuilalt.

Descrierea relației într-o lumină negativă

În 1992, Gottman și alți cercetători de la Universitatea din Washington au dezvoltat o procedură denumită „interviu de istorie orală”, în care cuplurile au vorbit despre aspectele relațiilor lor.

Într-un studiu din anul 2000, publicat de Journal of Family Psychology, Gottman și colegii au intervievat 95 de cupluri. Rezultatele au arătat că „scorurile” partenerilor, obținute pe anumite criterii, pot prezice avantajele și dezavantajele căsniciei lor. Printre aceste elemente se numără:

1. Afecțiunea unuia față de celălalt.

2. Discuțiile care includ nuanța „NOI” – cum abordează soții uniunea cuplului.

3. Expansiunea: Cât elaborează fiecare partener asupra unei discuții demarate de celălalt.

4. Negativitatea.

5. Dezamăgirea în căsnicie.

6. Doza de haos dintr-o căsnicie, „cântărită” de parteneri.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...