Premieră Mondială. Primul aeroport care funcționează exclusiv cu energie solară

Premieră Mondială. Primul aeroport care funcționează exclusiv cu energie solară
Publicat: 23/04/2016, 12:45
Actualizat: 05/07/2016, 20:47

Deranjați de uriașele facturi de electricitate, managerii Aeroportului Internațional Cochin din sudul Indiei au decis să schimbe radical situația.

Energia solară a început să fie folosită pe aeroport, la diverse instalații încă de acum trei ani. Atunci au început să fie instalate câteva panouri solare inițial pe acoperișul terminalului „Sosiri”. A urmat montarea altora pe acoperișul unui hangar și împrejurul acestuia.

Când efectul a început să se vadă în cifrele de pe facturile la energie electrică managerii au fost convinși și au decis extinderea proiectului. „Am vrut să fim independenți în ce privește elimentarea cu curent electric”, a declarat Jose Thomas, directorul general al aeroportului pentru CNNMoney.

Ca urmare, în 2015, aeroportul a angajat firma germană Bosch pentru construirea unei ferme solare pe o suprafață de două hectare de teren care stătea oricum nefolosit în apropierea aeroportului. Ferma solară este alcătuită din zeci de mii de panouri solare caregenerează o energie medie de aproximativ 50.000 de kilowați pe zi, iar surplusul de energie este stocat într-o rețea separată.

Astfel aeroportul internațional Cochin, care este al șaptelea ca mărime din India, a devenit primul din lume alimentat exclusiv cu energie solară.

Investiția a avut o valoare de aproape 9,3 milioane de dolari. Suma cheltuită va fi amortizată în mai puțin de șase ani, mai ales că acum nu vor mai fi plătite facturi la electricitate, consideră cei din conducerea aeroportului.