Presa internațională: Luminița Gheorghiu, printre favorite la premiul pentru interpretare la Berlin

Presa internațională: Luminița Gheorghiu, printre favorite la premiul pentru interpretare la Berlin
Publicat: 15/02/2013, 19:03
Actualizat: 25/06/2013, 14:57

ActrițaLuminițaGheorghiu(„Poziția copilului”) se numără printre favoritele la trofeul pentru intepretare feminină acordat la Festivalul de Film de la Berlin (7 – 17 februarie), alături de Paulina Garcia („Gloria”) și Juliette Binoche („Camille Claudel 1915”), scrie Hollywood Reporter.

„Actrițele cu interpretări puternice au fost punctul forte al Berlinalei de anul acesta. Se pare că regizorii au descoperit valoarea maturității și au explorat valențele femininului la vârsta matură, fie că este vorba de grația ce vine odată cu înaintarea în vârstă, fie că este vorba fix de trăsăturile opuse”, scrie prestigioasa publicație.

Filmul „Poziția copilului”, de Călin Netzer, care a avut premiera mondială luni seară, la Festivalul Internațional de la Berlin, a fost aclamat de presa internațională, Die Welt titrând „În sfârșit, un favorit la Ursul de Aur!”, în timp ce Variety apreciază prestația LuminițeiGheorghiu.

„Răzvan Rădulescu a scris cel mai puternic scenariu al său din ultima perioadă pentru «Poziția copilului», disecția pe care Călin Netzer o face iubirii materne atinge cote monstruoase. Filmul este, de asemenea, o critică tăioasă la adresa noilor îmbogățiți (un gen care se găsește nu doar în România), o clasă în care realitățile sunt mascate, iar conflictul este evitat de fiecare dată când apare. Dialogul tăios, inteligent, multistratificat și prestația foarte bună a actorilor, cum era de așteptat, fac spectatorul să treacă cu vederea poziționarea critică evidentă”, scrie Jay Weissberg, de la Variety.

„Deși titlul în limba engleză nu prea are sens („Child’s Pose”, n.r.), filmul nu va avea nicio problemă în ceea ce privește prezența la festivaluri. Distribuția internațională ar putea fi limitată, totuși”, adaugă criticul.

„Rădulescu, coscenaristul filmului, a mai prezentat mame obsedate de control, în mod notabil în «Felicia, înainte de toate», dar aici a captat cu adevărat natura dominatoare a acestei «specii», dându-i Corneliei mai multe fațete”, mai scrie Weissberg. De asemenea, criticul Variety apreciază că „Poziția copilului” este un film mai puternic decât „Medalia de onoare” și că Netzer, asemenea colegilor săi de generație, lucrează foarte bine cu actorii, mai ales cuLuminițaGheorghiu, care, la final face „un tur de forță”.

„Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială de luni, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (7 – 17 februarie), presa internațională incluzându-l printre favoriții ediției.

The Hollywood Reporter remarcă, la rândul său, excelenta interpretare a actrițeiLuminițaGheorghiu, care „strălucește în rolul unei mame posesive ce începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil”. „După Paulina Garcia, din filmul chilian «Gloria», și în așteptarea lui Catherine Deneuve, în «On My Way», competiția Berlinalei aduce un alt tribut unei actrițe puternice,LuminițaGheorghiu”, scrie publicația americană, care apreciază și scenariul scris de Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor ce echilibrează un final cu adevărat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache și a Ilincăi Goia, precum și felul „blând și sigur al lui Netzer de a dirija performanța remarcabilă a luiGheorghiu”.

Impresionați de film au fost și criticii britanici de la Cine-Vue.com. În opinia lor, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă și de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliției, care înregistrează toate dovezile și momentele acestui tragic eveniment. Reușind să transmită angoasele interioare și starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar și ale actorilor din rolurile secundare, „Poziția copilului” este un film în care mocnește conflictul domestic și care te sufocă aproape cu senzația lui puternică de urgență”, notează site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a LuminițeiGheorghiu.

„Poziția copilului” concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiecția oficială de la Berlinale Palast au luat parte actoriiLuminițaGheorghiuși Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, coscenaristul Răzvan Rădulescu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul și sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Mălina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnovețchi și producătoarea Ada Solomon.

„Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

LuminițaGheorghiuși Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu și Vlad Ivanov.

„Poziția copilului” este o producție Parada Film în co-producție cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Participarea delegației filmului la Festivalul de la Berlin este susținută de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Institutul Cultural Român (ICR) din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?