Românii ARUNCĂ 6000 de tone de mâncare pe zi. Suntem pe locul 9 în Europa la RISIPA ALIMENTARĂ

Românii ARUNCĂ 6000 de tone de mâncare pe zi. Suntem pe locul 9 în Europa la RISIPA ALIMENTARĂ
Mai mulți voluntari s-au oferit să le facă cumpărăturile vârstnicilor și persoanelor vulnerabile / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Românii ARUNCĂ 6000 de tone de mâncare pe zi. Suntem pe locul 9 în Europa la RISIPA ALIMENTARĂ. Ce sfaturi ne dau NUTRIȚIONIȘTII cu privire la alegerea coșului de cumpărături

Motivele invocate de românii care au răspuns la un studiu național sunt că mâncarea se degradeaza prea repede (26%), estimează eronat cantitatea de alimente (21%), cumpărături în exces (14%).

Astfel, o persoană aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, iar anual risipește 129 de kg de alimente, anunță reprezentanții INSP, precizând că România este a noua țară din Europa din perspectiva alimentelor aruncate.

Însumat, aruncăm aproximativ 6000 de tone de alimente pe zi, deși România se situază pe locul doi în topul riscului de sărăcie și de excluziune socială realizat de Eurostat, cu aproape 40% dintre cetățeni aflați la limita subzistenței.

 

„Încercăm să aducem recomandările corecte, să îi convingem pe cei care vă pun la dispoziție mâncarea să fie sănătoasă, să nu aibă sare, să fie apă pe masă, să fie adecvată nutrițional. (…) Este o problemă de informare pentru că decizia cu privire la alimente și alimentație nu este ușoară. (…) Noi spunem stop risipei, astfel încât alegerile să fie sănătoase, echilibrate și adecvate vârstei. Noi aruncăm mult din ce cumpărăm. Suntem a noua țară din perspectiva performanței în a arunca alimente, ceea ce e îngrijorător. (…) O persoană aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente”, a declarat, marți, Alexandra Cucu, directorul Centrului Național pentru Evaluarea și Promovarea Stării de Sănătate din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Sfaturile nutriționistului: cumpărați mâncare proaspătă

De asemenea, Alexandra Cucu susține că un meniu sănătos trebuie să cuprindă fructe, legume și puțină carne.

„Cumpărați mâncare proaspătă, puțină, adecvată sfaturilor nutriționistului și nu poftei de moment. (…) Noi românii avem nostalgia accesului la carne însă trebuie să ne reamintim că organismul nostru are nevoie de fructe și legume și de puțină carne, din când în când, și dacă se poate să fie pește. Trebuie să avem nu doar proteine, dar și aminoacizii esențiali care fac bine la creier și la piele”, a mai adăugat Alexandra Cucu.

Mâncatul pe fugă, factor de risc pentru sănătate

Specialiștii în nutriție susțin că bebelușii și copiii ar trebui să mănânce într-un ritm încet, pentru a evita supraponderabilitatea.

„Mâncatul grăbit este unul din factorii asociați cu sporul supraponderal și s-au făcut niște cercetări în rândul copiilor. Factorul care duce la adăugarea supraponderală nu este neapărat din cauza dulciurilor, dar viteza cu care mănâncă. Adică, mâncăm inconștient. (…) Un prânz sănătos depinde de fiecare persoană, în funcție de cum își echilibrează mesele. Accentul trebuie pus pe proteine și pe alimentele de origine vegetală, adică salate și fructe. Trebuie de evitat grăsimile care țin mâncarea foarte mult în stomac”, spune și medicul primar în nutriție și igiena alimentației, Corina Zugrav.

O inițiativă legislativă care se referă la introducerea orei de nutriție pentru preșcolari, dar și elevii până în clasa a VIII-a a fost votată, recent, de Camera Deputaților, momentan fiind în dezbateri în Senat. Inițiatorii susțin că astfel vor să-i învețe pe copii cum să se alimenteze corect.

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Dezastru pentru Viviana Sposub. Vedeta TV trece prin clipe de groază
Inchide