Shia LaBeouf, acuzat de plagiat, după ce a lansat online un scurtmetraj pe care l-a regizat

Shia LaBeouf, acuzat de plagiat, după ce a lansat online un scurtmetraj pe care l-a regizat
Actorul american Shia LaBeouf a fost acuzat de plagiat de un scriitor american, după ce a lansat pe internet un scurtmetraj pe care l-a regizat, informează hollywoodreporter.com.
Publicat: 17/12/2013, 16:00
Actualizat: 17/12/2013, 17:07

Actorul american Shia LaBeouf a fost acuzat de plagiat de un scriitor american, după ce a lansat pe internet un scurtmetraj pe care l-a regizat, informează hollywoodreporter.com.

Shia LaBeouf se află în centrul unui scandal de plagiat, după ce scriitorul Daniel Clowes l-a acuzat pe starul american că s-a inspirat din volumul său de benzi desenate „Justin M. Damiano”, apărut în 2007, pentru un scurtmetraj regizat de actorul american.

Filmul, intitulat „Howard Cantour” – care prezintă monologul interior al unui critic de film foarte iritat – a avut premiera în luna mai, la Festivalul de la Cannes, unde nimeni din public nu a remarcat faptul că personajele și dialogurile proveneau direct din volumului scris de Daniel Clowes. Scurtmetrajul a avut premiera pe internet, luni, iar internauții au remarcat imediat acele asemănări frapante.

Jacqueline Cohen, director de publicitate și promovare la Fantagraphics Books, editura cu care colaborează Daniel Clowes, spune că scurtmetrajul „Howard Cantour” reprezintă „un furt total” al volumului „Justin M. Damiano” și că Shia LaBeouf nu l-a contactat niciodată pe scriitorul Daniel Clowes pentru a-i cere permisiunea să îi adapteze volumul pentru marele ecran.

„Nu a știut deloc că volumul său a fost plagiat, până astăzi, când filmul a fost lansat pe platforma Vimeo”, a precizat Jacqueline Cohen.

Întrucât vestea despre posibilul furt de proprietate intelectuală comis de Shia LaBeouf a început să circule cu mare viteză pe internet, scurtmetrajul a fost blocat de la difuzare pe platforma Vimeo.

Site-ul HowardCantour.com, construit pentru a promova acest scurtmetraj, a fost închis pentru o vreme. Site-ul a fost ulterior redeschis și prezintă de această dată doar un trailer pentru acel scurtmetraj.

Admirația actorului american pentru opera lui Daniel Clowes – ale cărui volume grafice au fost adaptate în filme precum „Ghost World” (1997) și „Art School Confidential” (2006) – datează de mai multă vreme. Shia LaBeouf a mai fost acuzat de plagiat în trecut, după ce a introdus pasaje dintr-un articol apărut în revista Esquire, fără să citeze sursa, într-un e-mail pe care l-a trimis actorului Alec Baldwin, în perioada în care cei doi actori s-au certat destul de serios în timpul repetițiilor de la spectacolul de teatru „Orphans”, pus în scenă pe Broadway.

Shia LaBeouf și-a cerut iertare în fața scriitorului Daniel Clowes, pe Twitter, din cauza acestor controverse, afirmând într-o serie de mesaje că „încântarea și naivitatea sa” l-au făcut să uite „să facă menționările de rigoare”.

„Copierea nu este o activitate creativă. În schimb, dacă te inspiri dintr-o idee a altei persoane pentru a produce ceva nou și diferit reprezintă o activitate creativă. În încântarea și naivitatea mea de regizor amator, m-am pierdut în procesul de creație și am neglijat să fac menționările de rigoare. Mă simt rușinat de faptul că am uitat să îi acord credit lui Daniel Clowes pentru romanul său grafic «Justin M. Damiano», din care m-am inspirat. Am fost cu adevărat impresionat de cartea lui și am știut că pe baza ei voi putea face un scurtmetraj pătrunzător și relevant. Îmi cer iertare în fața tuturor acelora care au presupus că eu am scris scenariul. Regret profund felul în care s-au derulat evenimentele și vreau să îi spun lui Daniel Clowes că am cea mai mare admirație pentru operele sale”, a declarat actorul american.

Shia LaBeouf a devenit celebru după rolul din SF-ul „Transformers – Războiul lor în lumea noastră” (2007), care s-a bucurat de un imens succes de casă. În anul următor, LaBeouf a fost distribuit în alte două pelicule cu încasări excepționale – „Indiana Jones și Regatul Craniului de Cristal” și „Ochi de vultur/Eagle Eye”. Anul 2009 i-a adus din nou două roluri în filme cu succes de casă – „Transformers: Răzbunarea celor învinși” și „New York, I Love You”, iar în 2010 a jucat alături de Michael Douglas în „Wall Street: Banii sunt făcuți să circule”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern