Un actor din România îl acuză pe Baron Cohen: „Trăim într-o lume în care dacă eşti alb crezi că poţi să-l umileşti pe celălalt. Actorii romi nu sunt doriţi decât în filme stereotipice”| Reacția companiei Castel Film

Redactor:
Ana Matei

Un actor român de etnie romă, care a fost selectat să participe la un casting pentru a juca într-un film în care personajul principal este actorul şi producătorul britanic Sacha Baron Cohen, acuză că s-a simțit umilit în momentul în care s-a întâlnit cu Cohen, iar acesta și-a comparat nunața pielii cu a lui. „Industria cinematografică este profund rasistă”, este acuzația actorului rom. De cealaltă parte, compania Castel Film a reacționat la mesajul transmis de actor, precizând că acesta nu a mai fost selectat pentru a juca în lungmetraj, deoarece fizic nu semăna suficient de bine cu personajul principal. 

Actorul şi producătorul britanic Sacha Baron Cohen a mai filmat în România pentru pelicula „Borat”, difuzată în 2006, iar acum acesta a venit din nou la noi în țară, pentru a interpreta într-un nou film personajul Borat Sagdiyev.

 

Actorul român de etnie romă a transmis un mesaj prin care acuză că s-a simțit umilit în momentul în care l-a așteptat pe Cohen mai multe ore în soare, iar când a venit, producătorul a fost nemulțumit că cel care avea să joace rolul fiului său avea pielea mai închisă la culoare decât el. Actorul spune că romii nu sunt doriți să joace decât în filme stereotipice și cere o schimbare în felul în care sunt văzuți aceștia în industria cinematografică.

Redăm integral mesajul actorului rom:

„Am stat şi eu şi figuraţia în soare ore întregi să îl aşteptăm pe el şi staff-ul lui”

„Romii şi rasismul din industria cinematografică

Miercuri am fost sunat de agenţia de casting Castel Film pentru a juca un personaj rom într-un nou film «Borat» care urmează să se filmeze în România în perioada imediată. În primă fază am ezitat să accept pentru că mi-am imaginat că in acest film romii vor fi din nou stereotipizaţi. Dar apoi mi s-a spus că toată echipa de producţie mă place şi că vor să interpretez rolul fiului personajului principal – Borat. Cum nu am lucrat prea mult în perioda pandemiei, m-am bucurat în cele din urmă şi am acceptat. Vreau să menţionez că nu am văzut prima parte a filmului ”Borat” şi nici nu am fost la curent cu tot istoricul de rasism şi misoginism al actorului şi producătorului Sacha Baron Cohen, cel care interpretează personajul Borat. Nu am primit scenariu, doar mi s-a zis că am o replică, nu am apucat să semnez contract dar am fost sunat să vin la proba de costum.  Probez, totul e ok şi aflu că trebuie să-l aşteptăm pe acest “actor” Borat care şi joacă şi produce şi care mă ştie doar din pozele pe care agenţia i le-a livrat. Am stat şi eu şi figuraţia în soare ore întregi să îl aşteptăm pe el şi staff-ul lui. Nimeni nu ştia când aceştia vin ci doar că trebuie să îi aşteptăm.

„Au început să strige disperaţi: Ridicaţi-vă!, de parcă venea Iisus”

De la ora 9 dimineaţa până la orele 13 şi ceva, am aşteptat. Când au apărut, românii din producţie au început să strige disperaţi: ”Ridicaţi-vă!, de parcă venea Iisus. Ne RIDICĂM. Mă ridic. Nu am înţeles acest servilism românesc dar m-am supus. Mă simţeam ca la mezat. Borat tot trecea pe la fiecare şi spunea ce-i convine, ce nu-i convine şi uite aşa a ajuns şi la mine. Şi zice: că sunt prea asortat, prea bine îmbrăcat deşi mi se dăduse nişte haine jerpelite ca drept costum. Iar apoi, a zis că pielea mea e prea închisă la culoare şi şi-a apropiat mâna lui de a mea ca să se convingă de diferenţa mare dintre culoarea pielii lui şi a mea. El joacă rol de rom, deşi nu e rom iar eu care trebuia să joc rolul fiului său şi chiar sunt rom, se pare că am pielea prea închisă ca să joc acest rol. M-am simţit umilit. A fost dur. Niciodată nu am mai păţit aşa ceva. Da, actorii ROMI nu sunt doriţi decât în filme stereotipice!

„Sunt un actor profesionist şi nu merita să trec prin această batjocură”

Trăim într-o lume în care dacă eşti alb crezi că ai dreptul să-l umiliesti pe celalalt doar pentru că are pielea închisă la culoare. Sunt un actor profesionist şi nu merita să trec prin această batjocură şi lipsă de profesionalism de aceea cer celor de la agenţia de casting Castel Fim şi de la acest individ ”Borat” să îşi ceară scuze în mod public. Deşi sunt rom, vreau să ştie că am foarte multă demnitate şi că nu voi accepta acest comportament josnic la adresa identităţii mele. Industria cinematografică e una profund rasistă şi am ales să fac această întâmplare publică pentru că e nevoie de o schimbare urgentă în felul în care suntem reprezentaţi şi în tratamentul discriminatoriu pe care actorii romi îl primesc”.

Reacția companiei Castel Film

Reprezentanții companiei Castel Film au transmis un punct de vedere, menționând că întrucât asemănarea fizică dintre actorul principal și actorul român nu era suficient de evidentă, a fost nevoie de selectarea unei alte persoane pentru rolul fiului lui Borat.

„Domnul Petrache a fost într-adevar în incinta studioului nostru în data de 26 iulie pentru proba de costum şi întâlnirea în persoană a creatorilor artistici ai proiectului. Domnul Petrache fusese selectat anterior pe baza fotografiilor urmând ca primirea rolului să se facă în urma întâlnirii cu regizorul şi partenerii din film. Din nefericire, în urma întâlnirii în persoană, concluzia a fost că domnul Petrache nu era potrivit în rolul pentru care fusese selectat. Dânsul ar fi urmat să joace rolul unei rude a unuia din personajele filmului, iar asemanarea fizică necesară pentru acest rol nu era suficient de evidentă. Prin urmare, un alt actor român  a fost ales pentru acest rol“, au transmis reprezentanţii companiei Castel Film.

FOTO! Alexandra Becali, mai sexy ca niciodată. Cum a parcat în faţa unui mall fiica...
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Motivul pentru care moartea nu există, de fapt. Teoria care răstoarnă tot ce ne închipuiam...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Monolitul metalic descoperit în deșertul din Utah a dispărut într-un mod bizar
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Ce animale sunt în zodiacul chinezesc și ce semnificație are fiecare. Pariu că nu le...
Secretul oamenilor care au fumat ca 'turcii' toată viața, dar au plămâni perfect sănătoși
La mulţi ani de Sfântul Andrei 2020! Felicitări şi mesaje frumoase pentru Andreea şi Andrei
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!
Inchide