Geopolitica și Inițiativa celor Trei Mări

Geopolitica și Inițiativa celor Trei Mări
Publicat: 05/09/2023, 18:36

Bucureștiul găzduiește un eveniment important: summitul Inițiativei celor Trei Mări (3SI). După pandemie și în contextul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei suverane, importanța geopolitică a 3SI se rezumă la două cuvinte cheie: interconectare și garanții de securitate. De ce este important acest proiect  geopolitic promovat de americani, dar și de UE?

Inițiativa Celor Trei Mări va viza reconfigurarea unei noi platforme de cooperare regională (din punct de vedere politic, economic, militar). Pe ea se urmărește clădirea unei entități geopolitice de la Marea Baltică la Marea Neagră, apoi la Marea Adriatică.  Inițiativa acoperă axa nord-sud a spațiului Uniunii Europene. Reunește 12 țări situate între aceste trei mări: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croația, România și Bulgaria.

Primul pilon baltic va fi format din trioul  Polonia – Ucraina – statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia), iar pilonul ar putea cuprinde zona Mării Negre va include România, Bulgaria, dar este foarte posibil în viitor să fie cooptată și o Republică Moldova definitiv ieșită din sfera de influență a intereselor rusești. O astfel de configurație regională de state orientate spre prosperitate diminuează și pericolul izbucnirii de noi conflicte pe care Rusia lui Putin urmărește să le aprindă ca să creeze haos în zonă și, implicit, să blocheze ajutorarea Ucrainei de către Occident.

Primul obiectiv al strategiei occidentale în această zonă a celor Trei Mări este eliminarea totală a dependenței energetice de Rusia. Țările care participă la acest proiect, prin interconectare, se ajută reciproc ca să nu mai cadă în capcana lui Putin – șantajul cu robinetul de gaz. Al doilea mare obiectiv este o rețea interconectată de transporturi rapide (autostrăzi de legătură, căi feroviare, intensificarea transporturilor aeriene). Toate vehiculele NATO trebuie să ajungă în timp cât mai scurt de la Marea Neagră la Marea Baltică pentru a asigura securitatea și descurajarea oricăror alte puseuri de expansionism rusesc. Apoi, Inițiativa celor Trei Mări (3SI) ca pol de dezvoltare economică din regiune se va concentra pe refacerea Ucrainei după război. Există sume uriașe care vor fi investite. Ele se cifrează la câteva sute de miliarde de dolari. Țările din regiune care au ajutat Ucraina, alături de Statele Unite și Marea Britanie, vor putea contribui prin investiții.

Inițiativa celor Trei Mări este proiect geopolitic de natură atlantistă. Încă de la debutul său,  a urmărit blocarea oricărei apropieri geopolitice între Germania și Rusia, astfel încât acestea să nu mai fie tentate să își adjudece sfere de influență tacite în Europa Centrală și de Est, astfel încât zona să nu devină de facto un fel de condominium ruso-german (condominiu este, în dreptul internațional public, un teritoriu asupra căruia două state puternice, cu înclinații expansioniste, exercită suveranitatea comună în baza unui înțelegeri). Povestea este veche și, sub altă formă, în alte condiții istorice, ea a luat la sfârșitul anilor ’30 forma nefastă a Pactului Ribbentrop – Molotov, cu consecințe geopolitice dezastruoase pentru Polonia și România, dar și pentru alte state mai mici din zonă. Șansa noastră de a fi parte a sferei atlantiste ne ferește azi de riscul de a fi un teritoriu adjudecat, precum în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, între Moscova și Berlin, la pachet cu polonezii și statele baltice.

Inițiativa celor Trei Mări, care la origine are o viziune geopolitică poloneză, a fost generat și de nevoia de a tempera acum câțiva ani în urmă apropierea prea mare între Germania fostului cancelar Angela Merkel și Rusia lui Putin. Au fost clipe când, spre satisfacția liderului criminal de la Kremlin, Angela Merkel, supărată pe fostul președinte american Donald Trump, îndemna Europa să se descurce de una singură, fără americani. Într-un asemenea context geopolitic evocat de doamna Merkel, Berlinul urma să reediteze o teză geopolitică mai veche: cea a orientării spre est a Germaniei.

Este faimoasa doctrină geopolitică eurasiatică care prevede crearea unei axe între Germania și Rusia pentru a domina Europa Centrală și de Est. În timpul mandatelor cancelarului german Angela Merkel, consilierii săi politici și economici, vrăjiți de profitul care se putea obține din colaborările economice cu Putin, scoteau de la naftalină argumente din textele geopoliticienilor germani din anii ’30 (Karl Hausofer, Ernst Niekisch, Carl Schmitt). Acești ideologi sfătuiau la vremea lor Berlinul nazist să se orienteze către URSS și să formeze un condominium sovieto-german (un mare spațiu eurasiatic sub control ruso-german denumit cândva de Carl Schmitt ”Grosseraum”), înglobând centrul și estul Europei, folosind națiunile din această zonă drept sateliți exploatabili. O astfel de teorie circulă și în cercurile imperialiste rusești al căror exponent foarte vizibil este Alexandr Dughin.

Inițiativa celor Trei Mări (3SI) este de departe cel mai îndrăzneț și mai ambițios proiect geopolitic ale timpurilor moderne. El intenționează să schimbe radical soarta statelor din Europa Centrală și de Est, în sensul în care ele nu mai sunt lăsate ca actori individuali la cheremul tendințelor expansioniste de orice fel.  Proiectul este în esență unul de natură geostrategică. Are ambiția să integreze și să conecteze în continuare această regiune la principalele rețele de energie, transport și comunicații ale Europei.  Prin Inițiativa celor Trei Mări se creează noi oportunități pentru ca Uniunea Europeană să acționeze ca un actor geo-economic puternic în regiune, în colaborare cu Statele Unite. Obiectivele Inițiativei Trei Mări sunt pe deplin în concordanță cu prioritățile UE în domenii precum transformarea digitală, conectivitatea îmbunătățită și reconstruirea economiilor, dar mai ales este zidul de apărare al atlantismului împotriva fantasmelor imperialiste criminale ale Rusiei.

Inițiativa celor Trei Mări reușește să suprapună interesele geo-economice între Bruxelles și Washington, dar și să mențină Berlinul în zona intereselor atlantiste, trezindu-l din vraja indusă de cântecele de sirenă ale Rusiei putiniste, care-i promitea marea cu sarea. În măsura în care se opune expansionismului militar rusesc, 3SI constituie totodată o contrapondere necesară la expansionismul economic chinez în această zonă a Europei, bântuită de fantomele marilor imperii. Este vorba de mult-trâmbițatul proiect tentacular chinez denumit ”Belt and Road”, un proiect-cheie pentru Beijing, urmărind conectivității infrastructurii Chinei în Europa de Sud-Est.  Atât proiectul rusesc eurasiatic, cât și proiectul chinezesc în această regiune urmăresc în definitiv, pe termen lung, și ca efecte geopolitice, să spargă solidaritatea statelor din Uniunea Europeană și din NATO prin tot felul de promisiuni iluzorii de tipul dorințelor evocate de peștișorul de aur din poveste.

CITIȚI ȘI:

Crimele Securității spălate cu detergentul ieftin al amneziei morale

Ursul rus vrea să devină polar. După Ucraina, Putin vrea să ocupe Zona Arctică

Bogdan Rădulescu
Bogdan-George Rădulescu, jurnalist, analist politic. Jurnalist între 1995-2015 (Radio România Internațional, Radio România Actualități). A fost mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji