Ni(mi)cușor

Ni(mi)cușor
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 10/05/2023, 12:59

Trecând în grabă prin București, de-a stânga și de-a dreapta, după ce se termină gunoaiele uitate pe la colț de străzi, mai dai de case cu arhitectură impresionantă, de bulevarde cu personalitate, de un aer anume, care ține departe harta orașului de banal. Și, totuși, de treizeci de ani, de când ne zbatem captivi într-un soi de libertate, nu s-a găsit un primar care să pună pe primul loc, înainte de orice alt interes personal sau colectiv, frumusețea veche a Bucureștilor, autenticitatea capitalei României.

Nimeni. Și nimic. Nimicușor.

Nu s-a adoptat niciun proiect care să salveze zonele care cad, casele boierești din care au rămas aproape numai pereții, detaliile arhitecturale de pe Calea Griviței, de exemplu, cartierele din care se mai poate învăța istorie. S-au mai dărâmat, e drept, blocuri cu ușoare probleme în autorizațiile de construire și s-a mai pus stop câte unui plan care, în mod evident, se năștea bastard. Despre frigul din casele bucureștenilor, din ultimele ierni, nimic de comentat.

Nici măcar primarul Nicușor Dan, care s-a lăudat că va salva instituția pe care o reprezintă, orașul care l-a ales și lumea în care se întâmplă să trăim cu toții, nu a avut prea multe de spus când a fost întrebat de ce nu se mai rezolvă problemele cu căldura, astă iarnă: ”Când e cald afară se pierde (n.red. –  căldura), dar cea care nu se pierde și ajunge e suficientă. Când e frig afară tot se pierde, dar cea care ajunge nu ajunge la toată lumea”, spunea dumnealui, lăsând reporterii să se lupte singuri cu niște semne de întrebare firești.

Nimicușor.

La Gara de Nord, gropile cu aurolac sunt, de zeci de ani, constante. Cerșetorii parchează mașinile, după lăsarea întunericului, mai fură din buzunarele puținilor turiști care aleg să meargă cu trenul, mai întind mâna pentru o pâine a doua zi, de dimineață. Aparenta normalitate.

Și am vorbit, în aceste câteva rânduri, doar de București. Dar țara noastră, atât de frumoasă, e plină de Nimicușori care mint ca să fie aleși, care fură cu mâna oricui, care se prefac buni, doar cât durează campania electorală pentru ca, un pic după, să-și pună planul în aplicare cu cât mai mult tact. Cum altfel s-ar putea explica lipsa de evoluție din acești treizeci și ceva de ani de după revoluție? Cum altfel s-ar putea motiva absențele României de pe toate marile scene, unde a mai pășit în alte ocazii, unde a și strălucit, cândva?

N-om mai avea noi, cum zic ăi bătrâni, cele mai bune piersici la Medgidia, cele mai bune roșii la Izbiceni și cele mai bune mere la Voinești, dar aparținem unei țări care merită bătălia.

Ferească Dumnezeu să se apuce de treabă primarii! Îi vor aresta, ca pe puținii care au îndrăznit, în orice domeniu, să vorbească, îi vor lega la mâini și la gură, vor face liniște. Curat, nu. Liniște în sala de vot, da. În rest, nimicușor în România.


Citește și:

Fănuș Neagu și Romulus Vulpescu

De ce mor oamenii tineri?

Inimi care pot fi frânte

”Învierea nu e pentru noi”

Paște pe datorie

Pomelnicul din WhatsApp

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Regele Charles, cerință specială! Suveranul britanic a insistat să îl cunoască pe directorul SRI: „Vreau...
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
Cele patru cuvinte cu care noul președinte al Nigeriei și-a aruncat țara în haos din...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Calendar ortodox 3 iunie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?
Regele Charles al III-lea a ajuns în România! Programul monarhului britanic
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
Lacul Cinciș și legendele terifiante care înconjoară locul atins de mâna lui Dumnezeu
GREȘEALĂ făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Cătălin Măruță! Andra a anunţat după 15 ani de căsnicie: Știi că...
Stenograme între traficanții de droguri: cocaina asta îți dă minte. Tribunalul Cluj i-a arestat după...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a...